Το νέο «θαύμα» της Νέας Υόρκης επισκέφτηκαν οι «Αναμνήσεις»

0
177
ΤΟ νέος μεγαλοπρεπής σταθμός τρένων «Moynihan Train Hall”. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το νέο επιβατικό σταθμό τρένων που φέρει την επωνυμία «Moynihan Train Hall» τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 30 Δεκεμβρίου, από τον Κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, επισκέφτηκαν χθες Σάββατο, (2 Ιανουαρίου 2021) οι «Αναμνήσεις» και σας μεταφέρουν σήμερα τις εντυπώσεις τους.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, που στοίχισε 1,6 δισεκατομμύρια και αποτελούσε ένα όραμα για τον αείμνηστο γερουσιαστή από τη Νέα Υόρκη Πάτρικ Μόινιχαν.

Ο σταθμός βρίσκεται πίσω ακριβώς από το κεντρικό Ταχυδρομείο στην 8η Λεωφόρο, γνωστό ως κτήριο James A. Farley. To κτίριο που φανερώνει την έντονη επίδραση των σχεδιαστών του, από την Ελληνική αρχαιότητα με τις μεγάλες κολώνες.

Η πρόσβαση δε, σε αυτό γίνεται και υπογείως από την 7η λεωφόρο στον επιβατικό σταθμό για τα τρένα LIRR, NJ, Amtrak καθώς και 6 γραμμές του συστήματος MTA Subway.

Συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε 17 νέες γραμμές των προαναφερθέντων συστημάτων. Με άμεση σύνδεση τόσο με τα τρένα του υπογείου όσο και με το σύστημα PATH.

Oυσιαστικά, πρόκειται για μια επέκταση των υποδομών για τα τρένα πάνω όμως σε μια σύγχρονη βάση.

Έτσι ο νέος σταθμός έχει έκταση 255 χιλιάδων τετραγωνικών ποδιών (23.700  τετραγωνικά μέτρα) και περιλαμβάνει διαφανή οροφή ύψους 92 ποδιών. Και μόνο το γεγονός αυτό δίνει μια άλλη διάσταση στον σταθμό και φωτίζει όλη την κατασκευή.

Η είσοδος του σταθμού από την 7η Λεωφόρο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Υπάρχει μια νότα νοσταλγίας από το παρελθόν, την εποχή που οι σιδηρόδρομοι στην Αμερική γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση. Το ρολόι τύπου Art Deco, αποτελεί ένα στοιχείο σύνδεσης με το λαμπρό αυτό παρελθόν.

Στον δεύτερο όροφο του σταθμού βρίσκεται ένα από τα πιο πολυτελή σαλόνια υποδοχής επιβατών. Ένα lounge, υποδοχής και αποχαιρετισμού, που άνετα θα μπορούσε να βρίσκεται στο ισόγειο ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.

Τις πρώτες μέρες μετά από τα επίσημα εγκαίνια η Amtrak επέτρεπε την ελεύθερη είσοδο εκει και φυσικά λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό δεν λειτουργούσε το μπαρ.

Η Μακέτα του νέου σταθμού εξωτερικά. Φωτογραφία: ETA PRESS

Σε άλλα σημεία του σταθμού φιλοξενούνται έργα ζωγράφων και μεγάλες μακέτες του έργου, που απεικονίζουν το όλο κατασκεύασμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των εταιρειών που έχουν αποκτήσει δικαίωμα να λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης εντός του νέου σταθμού είναι και η ομογενειακή εταιρεία «H & H Bagel».

Πάντως τόσο εμείς όσο και πολλοί άλλοι επισκέπτες που είτε ταξιδευαν, είτε επισκεπτόταν τον σταθμό των τρένων, δεν μπορέσαμε να κρύψουμε τον θαυμασμό μας καθώς εισήλθαμε στο νέο σταθμό και περιηγηθήκαμε  στα διάφορα τμήματα. Συνεχώς κοιτούσαμε προς τα πάνω, στην γυάλινη οροφή και βγάζαμε ασταμάτητα, φωτογραφίες.

Η αίσθηση που είχαμε σε όλη την διάρκεια της επίσκεψης ήταν ότι θα θέλαμε πολύ να ταξιδέψουμε, με τρένο, μετά από μόλις λίγα λεπτά που περάσαμε στο νέο σταθμό.

Ο νέος μεγαλοπρεπής σταθμός τρένων «Moynihan Train Hall”. Φωτογραφία: ETA PRESS
Η είσοδος απο την 8η λεωφόρο, δίπλα από το κεντρικό ταχυδρομείο. Φωτογραφία: ETA PRESS
ΤΟ νέος μεγαλοπρεπής σταθμός τρένων «Moynihan Train Hall”. Φωτογραφία: ETA PRESS
Το Κεντρικό Ταχυδρομείο στο Μανχάταν.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.