ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Κληροδότημα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό «Πίστις» (Faith) γνωστοποίησε ότι ενέκρινε ποσό ύψους 2,57 εκατομμυρίων δολαρίων, ως επιχορήγηση για το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν,  ανταποκρινόμενο στην ειδική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και του πρώην Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Όπως σημειώνεται, η νέα δωρεά είναι σε σε συνέχεια της προηγούμενης επιχορήγησης ύψους 14,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τον Απρίλιο του 2020, ολοκληρώνοντας έτσι τη δέσμευσή του στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή για την ανοικοδόμηση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. «Ως ο μεγαλύτερος ευεργέτης, το Κληροδότημα ‘FAITH’ έχει προσφέρει πάνω από 18,7 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου», σημειώνεται.

Δήλωση του Συμβουλίου του Κληροδοτήματος ‘FAITH’ αναφέρει τα εξής: «Οι επιχορηγήσεις προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου παρουσίασαν μια μοναδική ευκαιρία τεράστιας ιστορικής σημασίας που αναδεικνύει την Ελληνική Ορθόδοξη πίστη και την ιστορία της Ελληνικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες της κοινότητάς μας για τις μελλοντικές γενιές. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου θα υπενθυμίζει στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, στους Νεοϋορκέζους και στον κόσμο όλο, ότι αυτό που χάθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 θα το θυμόμαστε πάντα».

Να σημειώσουμε ότι το αίτημα της Αρχιεπισκοπής ήταν για χορηγία ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων από το Faith. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια ανακοίνωση ή άλλη αντίδραση από μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η Αρχιεπισκοπή απευθύνθηκε στα δύο ιδρύματά της για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της επανάληψης των εργασιών ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου. Πέραν των χρημάτων του Faith, το ποσό των 5 εκατομμυρίων έχει καταβάλει η «Ηγεσία των 100».

Ιδρυθέν το 2004 από μια ομάδα δέκα οραματιστών Ελληνοαμερικανών ηγετών και φιλανθρώπων, το ‘FAITH’, ένα Κληροδότημα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός 501(c)(3) που υποστηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών, πολιτιστικών προγραμμάτων και υποτροφιών που προάγουν την κατανόηση της Ελληνορθόδοξης πίστης, του Ελληνισμού και της σχέσης των δύο με την ιστορία της Αμερικής και το πολυπολιτισμικό τοπίο για τους νέους.

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Από την ίδρυσή του, με πρόσθετη υποστήριξη από τα μέλη του, το ‘FAITH’ έχει χρηματοδοτήσει με υπερηφάνεια πάνω από 1.650 επιχορηγήσεις και υποτροφίες στους καλύτερους και λαμπρότερους νέους ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής και Ελληνορθόδοξης κοινότητας μέσω του διακεκριμένου Προγράμματος Υποτροφιών ‘FAITH’ για Ακαδημαϊκή Αριστεία, υποτροφιών ‘FAITH-STEM’, συνεργασίας  με το ίδρυμα υποτροφιών Fulbright, ‘Fulbright-FAITH’ και πολλά άλλα. Πέρυσι, το Κληροδότημα ‘FAITH’ εγκαινίασε το πρόγραμμα Στρατηγικής Ηγεσίας για Μετασχηματιστική Δράση (Strategic Leadership for Transformative Action – SLTA), ένα πρόγραμμα πιστοποίησης στη διoίκηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών, για την επιμόρφωση κληρικών και λαϊκών ηγετών της κοινότητας σε συνεργασία με τη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

Το ‘FAITH’, κατά καιρούς, έχει επίσης επιχορηγήσει μοναδικά έργα που αναδεικνύουν ιστορικά κληροδοτήματα του Ελληνισμού και της Ελληνορθόδοξης πίστης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.  Ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες εκκλήσεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και του πρώην Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, το ‘FAITH’ έχει προσφέρει απλόχερα στήριξη σε έργα συμβολικής σημασίας, όπως την ανοικοδόμηση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, την επαναλειτουργία της Σχολής Ίμβρου και την ανάπτυξη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Ένας πολύ έξυπνος Παπάς σε συζήτηση που
  είχαμε για τα οικονομικά της πίστης …. που
  πάντα είναι ελλειμματικά μου είπε: “ Στέλιο
  οι εκκλησιές πρέπει να έχουν πάντα χρέος
  για να δίνει ο κόσμος και να καλοπερνούν
  οι μεγάλοι ….! Ήταν και πολύ ευγενικός
  γιατί απέφυγε να πει για να κλέβουν οι μεγάλοι.
  Αν είχε τελειώσει με τα 25 εκατομμύρια ο Άγιος
  Νικόλαος Πατριάρχης, Καρλούτσος και ΣΙΑ …θα
  είχαν καταντήσει ζητιάνοι.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.