ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες στην Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων «Τιτάν» στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια υπήρχε το αδιαχώρητο. Στον χώρο στάθμευσης έβλεπες πινακίδες από τις όμορες με τη Νέα Υόρκη πολιτείες, καθώς οι ομογενείς από τις διάφορες περιοχές – ακόμη και από τις πιο απόμακρες – παρέμειναν πιστοί στο καθιερωμένο προσκύνημά τους στην Αστόρια για την αγορά των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και των ειδών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας για το πασχαλινό τραπέζι.

Ο πρόεδρος του «Τιτάν», κ. Κώστας Μάστορας, μίλησε στις «Αναμνήσεις» για την κίνηση στην αγορά και για την πορεία των ελληνικών προϊόντων και τόνισε ότι προς το παρόν υπάρχει επάρκεια των ελληνικών προϊόντων και ότι οι ανατιμήσεις δεν ακολούθησαν την τρελή πορεία που παρατηρείται και στην αμερικανική και παγκόσμια αγορά και το απέδωσε στην προετοιμασία που έχουν κάνει ούτως ώστε να μην επηρεαστεί η τροφοδοσία των ελληνικών προϊόντων, καθώς επίσης και στην ενσυνείδητη επιλογή για την απορρόφηση μέρους του κόστους.

Ο κ. Κώστας Μάστορας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Υπεραγοράς Ελληνικών Προϊόντων «Τιτάν» και της «Optima», ενώ ως εισαγωγέας των ελληνικών προϊόντων έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Εξ άλλου το «Τιτάν», όπως έγραψαν και οι «Forbes», προλείανε το έδαφος για την εισαγωγή του ελληνικού γιαουρτιού στην αμερικανική αγορά και έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία τoy εργοστασίου της «Fage» στο Upstate της Νέας Υόρκης και προσέφερε την δική του σφραγίδα στην ισχυροποίηση της επωνυμίας «Greek».

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Υπεραγοράς Ελληνικών Προϊόντων «Titan» Κώστας Μάστορας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ερωτηθείς για τις ιδιαιτερότητες του φετινού Πάσχα επεσήμανε ότι «είναι το δυσκολότερο των τελευταίων 30 ετών για τα ελληνικά τρόφιμα», αφ ενός μεν διότι η πανδημία των προηγούμενων δύο χρόνων επηρέασε πολλά από τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζονται στην Ελλάδα, αφ ετέρου δε ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον σιτοβολώνα της Ευρώπης και του κόσμου και τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκε και το lockdown στην Σαγκάη.

«Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς σιτηρών, ηλιέλαιου και βασικών πρώτων υλών για την βιομηχανία τροφίμων. Οπότε όλο αυτό επηρέασε την παραγωγή προϊόντων και  ώθησαν στο να έχουμε για πρώτη φορά πρωτοφανείς, απότομες και βίαιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων», τόνισε ο κ. Μάστορας υπενθυμίζοντας ότι τα αντίποινα της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας πέραν των ελλείψεων συνέλαβαν και στην εκτόξευση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Και σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα που είναι οι μεταφορές. Οι παγκόσμιες μεταφορές έχουν επηρεαστεί, το λιμάνι της Σαγκάης στην Κίνα είναι κλειστό εδώ και τρεις εβδομάδες από το λοκντάουν λόγω κορωνοϊού, δεν έρχονται στον Πειραιά τόσα καράβια όσα πριν. Η τιμή των κοντέινερς έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί και όλα αυτά δημιούργησαν αυτό που αποκαλώ εγώ την τέλεια καταιγίδα στα ελληνικά τρόφιμα για φέτος».

Η Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων “Τιταν”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ευτυχώς είχαμε κάποια αποθέματα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά. Προς το παρόν έχουμε περάσει στους καταναλωτές ένα μικρό κομμάτι των αυξήσεων. Θεωρώ ότι το μεγάλο κομμάτι θα έρθει μετά το Πάσχα όταν θα κάνουν τις νέες παραλαβές και γενικά είναι από τις πιο δύσκολες χρονιές που εγώ τουλάχιστον έχω αντιμετωπίσει τα τελευταία 30 χρόνια».

Ο κ. Μάστορας τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων αλλά δεν αποκλείεται μετά το Πάσχα να υπάρξουν και νέες αυξήσεις και ελλείψεις σε βασικά αγαθά, διότι δεν υπάρχουν οι πρώτες ύλες. «Για παράδειγμα, για να βρούμε φέτος αλεύρι να κάνουμε τσουρέκι είχαμε πολύ μεγάλη δυσκολία. Δεν υπάρχει ηλιέλαιο. Δεν υπάρχουν βασικά αγαθά. Και όλα αυτά μας προβληματίζουν».

Η πορεία των ελληνικών προϊόντων δεν επηρεάζεται μόνο από τις υπερατλαντικές μεταφορές, αλλά και από τις εγχώριες μεταφορές, διότι η μειωμένη εγχώρια παραγωγή έχει επηρεάσει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων από την μια πολιτεία των ΗΠΑ σε μια άλλη.

σΗ Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων “Τιταν”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για την αναλογία ευρώ δολαρίου, επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά ευνοϊκή, αλλά ο πληθωρισμός έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα τρόφιμα και την εστίαση επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ελεύθερο εργατικό δυναμικό και ότι το κόστος παραγωγής επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων οι τιμές των ενοικίων, το ενεργειακό κόστος καθώς επίσης και τα εργατικά.

«Εφέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν πουλάμε ψησταριές για τα αρνιά της σούβλας, διότι η τιμή τους από $350 έχει εκτοξευτεί στα $850» επεσήμανε ο κ. Μάστορας υπενθυμίζοντας ότι οι τιμές εκάστου προϊόντος εξαρτάται από την προσφορά και την ζήτηση.   

Το ζαχαροπλαστείο της Υπεραγοράς Ελληνικών Προϊόντων “Τιταν”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην διετία του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας επεσήμανε ότι συνέβαλε στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) του “Τιτάν” και τόνισε ότι τώρα πλέον μπορούν να αποστείλουν τα ελληνικά προϊόντα σε κάθε γωνία των ΗΠΑ όπου διαμένουν και διαπρέπουν Ελληνοαμερικανοί.

«Επωφελούμενος της ευκαιρίας θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη προς την ομογένεια για την υποστήριξη που μας παρείχαν για τέσσερις δεκαετίες και να δηλώσω ότι είμαστε όρθιοι, υπάρχουμε, εξυπηρετούμε τον κόσμο και τον ευχαριστούμε για την προτίμησή τους», κατέληξε ο κ. Μάστορας.  

Η Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων “Τιταν”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Η διαδρομή του τιμάριθμου στην αγορά είναι
    θέμα του καταναλωτή και όχι του Καταστηματάρχη.
    Χριστός Ανέστη

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.