ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις προ κορωνοϊού εποχές θύμισαν σε όλους οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις του ιστορικού Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα», στην μνήμη της προστάτιδάς του και κατ’ επέκταση της Ευρυτανίας, οι οποίες έλαβαν χώρα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ του Κουίνς στον οποίο αποθησαυρίζεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας.

Ο εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας, 22 Αυγούστου 2022, με τον Μέγα Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας που τελέσαν ο εφημέριος του ναού, π. Αριστείδης Γαρίνης και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν, Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022.

Ο ιερός ναός είχε πλημμυρίσει από τους Ευρυτάνες και τους φίλους τους λες και ήταν ημέρα αργίας και όχι εργάσιμη και ημέρα διακοπών και αυτό αποτέλεσε μια από τις πολλές εκπλήξεις για τον π. Γεράσιμο Μακρή που συμμετείχε για πρώτη φορά στην εν λόγω γιορτή και μάλιστα κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, π. Πίτερ Βαλασιάδης και άλλα στελέχη της κοινότητας, η νέα συντονίστρια του Γραφείου Παιδείας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Ειρήνη Γράψια, οι ευεργέτες της κοινότητας και της Παιδείας Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι των Ρουμελιώτικων Σωματείων.

Ο π. Αριστείδης Γαρίνης αναφέρθηκε στους δεσμούς του ιστορικού συλλόγου με το ναό και τόνισε ότι τόσο ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής, ως φορέας, όσο και τα στελέχη και τα μέλη του είναι υποστηρικτές, δωρητές και ευεργέτης της κοινότητας και των προηγμένων σχολικών της ιδρυμάτων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού το πολυπληθές εκκλησίασμα προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας και στην συνέχεια μετέβη στην Σαραντάκειο Αίθουσα, όπου διδάχτηκαν πολλά για την προστάτιδα του Συλλόγου και κατανόησαν καλύτερα γιατί ενώ εφέτος γιορτάζει τα 110 χρόνια της ιδρύσεώς του ο Σύλλογος παραμένει ακμαίος και δραστήριος.

Οι ιεροψάλτες οι οποίοι έψαλλαν τους ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το πλουσιοπάροχο δείπνο ως συνήθως ξεκίνησε με το Τροπάριο της Παναγίας της Προυσιώτισσας με το οποίο κατά κανόνα ξεκινούν όλες οι εκδηλώσεις του Συλλόγου. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Τριανταφύλλης αναφέρθηκε στην ζωή, στην δράση και στα θαύματα της Παναγίας Προυσιώτισσας και παρείχε την δυνατότητα στους παρισταμένους να κατανοήσουν καλύτερα γιατί οι ιδρυτές και οι πρωτεργάτες του Συλλόγου από τους πολλούς Αγίους της Ευρυτανίας, οι οποίοι τιμούνται την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου επέλεξαν την Παναγία Προυσιώτισσα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Καλογερά καλωσόρισε τους συνδαιτυμόνες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους δωρητές και χορηγούς του δείπνου και συγκεκριμένα προς τον πρώην πρόεδρο Γρηγόριο Φέγγο και την σύζυγό του Γιάννα στην μνήμη της αδελφής τους Μαρίας Κουσιαρή – Chand, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε πρόωρα τον περασμένο Δεκέμβριο, την Χρυσούλα Τσινιά και την οικογένειά της, καθώς επίσης και για την Κική Αθανασοπούλου.

Ευχαρίστησε επίσης για την προσφορά τους και το συνεχές έργο τους το ζεύγος Δημητρίου και Γεωργίας Τριανταφύλλη, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Ιουλίας Κοκότου, το ζεύγος Βασιλείου και Μαρίας Χαντζή, το ζεύγος Αθανασίου και Ειρήνης Γκούστα, τον κ. Χάρη Νικολάου για την γεμάτη ευλάβεια προσφορά του και τον στολισμό της Εικόνας και όλους τους αφανείς υποστηριχτές του Συλλόγου.

Ο εφημέριος του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, π. Αριστείδης Γαρίνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κ. Καλογερά έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του πρόσφατα αποβιώσαντα πρώην προέδρου Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου και δεσμεύτηκε όπως το διοικητικό συμβούλιο αξιοποιήσει την κληρονομιά του και διαιωνίσει την μνήμη του.

“Η επιτυχία των εκδηλώσεων ανέδειξε τις αστείρευτες δυνάμεις του Συλλόγου μας. Οι προσφάτες αρχαιρεσίες συνέβαλαν στην ανανέωση του Δ.Σ. του Συλλόγου. Η νεαρή μητέρα Πάμελα Αθανασοπούλου, η Αλεξάνδρα Γκούστα – Καβουνίδη, η Κική Αθανασοπούλου και η Μαρία Πανοπούλου είναι πολλά υποσχόμενα στελέχη και προετοιμάζονται να αναλάβουν τα ηνία”, δήλωσε στις “Αναμνήσεις” η κ. Ελένη Καλογερά, η οποία όπως και όλοι οι πρώην πρόεδροι και τα νυν και πρώην στελέχη ανήκουν στο “Εμείς” που έλεγε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

Η νέα συντονίστρια του Γραφείου Παιδείας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Ειρήνη Γράψια αναφέρθηκε με συγκίνηση στην υποδοχή που της επεφύλαξε η πρόεδρος και η αείμνηστη μητέρα της Ελευθερία Καλογερά προ τεσσάρων περίπου ετών που ήρθε με απόσπαση στη Νέα Υόρκη για να υπηρετήσει στα σχολεία της ομογένειας.

Πρώτη από δεξιά η συντονίστρια του Γραφείου Παιδείας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Ειρήνη Γράψια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Αυτές τις ημέρες γιορτάζει ολόκληρη η Ρούμελη», επεσήμανε η Δρ. Γράψια υπενθυμίζοντας ότι την Τετάρτη 24 Αυγούστου η Αιτωλία, η Ρούμελη, η Βόρειος Ήπειρος και ο απανταχού Ελληνισμός τιμούν τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που την περίοδο που «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και η σκλαβιά» που λέει και ο λαός κατάφερε να ανοίξει 250 σχολεία.

Σε πρώτο πλάνο η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Καλογερά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος και ευεργέτης της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ Στέφανος Τσερπέλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Προσιώτισσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Προσιώτισσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η πρόεδρος Ελένη Καλογερά και ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Τριανταφύλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Αριστείδης Γαρίνης, ενώ τελεί την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής “Παναγία η Προυσιώτισσα”, κ. Ελένης Καλογερά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ορθιες η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Καλογερά ανώ καλωσορίζει την συντονίστρια εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Ειρήνη Γράψια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.