Τις παλιές καλές εποχές θύμισε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Αμοργού και Νήσων (βίντεο)

0
313
Από αριστερά διακρίνονται οι Άννα Θεολογίτη, Νικήτας Θεολογίτης, Νικόλαος Γαβαλάς, Παναγιώτης Θεολογίτης, Ελευθερία Γαβαλά, Νικόλαος Γαβαλάς, Νίκος Κωβαίος, Μιχάλης Σιγάλας και Μαρίνος Πράσινος, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις παλιές καλές εποχές θύμισε στους διακόσιους και πλέον ομογενείς ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Αμοργού και νήσων Δονούσα, Σχοινούσα, Ηράκλεια και Κουφονήσια, ο οποίος έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 13 Νοεμβρίου 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης», της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Κι αυτό διότι ήταν η πρώτη μαζική δια ζώσης εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Αμοργιανοί μετά από δύο περίπου χρόνια της πανδημίας και στους δρόμους πέριξ του Καθεδρικού Ναού υπήρχε το αδιαχώρητο και ήταν δύσκολο να βρει κανείς χώρο στάθμευσης.

Αν και ο αριθμός των Αμοργιανών στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης είναι περιορισμένος, εν τούτοις οι εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι από τις πιο μαζικές και πιο ενθουσιώδεις, διότι οι αίθουσες πλημμυρίζουν από σεβασμό και αγάπη για τον επίτιμο πρόεδρο Νίκο Γαβαλά, τον νυν πρόεδρο Νικήτα Θεολογίτη και τα άλλα μέλη και στελέχη του Συλλόγου.

Η 52ετή ιστορία του Συλλόγου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και η γενναιοδωρία του κ. Γαβαλά και των συμπατριωτών του τους έχει εξασφαλίσει μια εξέχουσα θέση στον μακρύ κατάλογο των δωρητών του Λυκείου και της ιστορικής κοινότητας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε σε όσους εισέρχονταν στην εκδήλωση το γεγονός ότι το πρώτο πρόσταγμα τόσο στην υποδοχή, όσο και στην εκδήλωση το έχει αναλάβει η νεότερη γενιά του Συλλόγου και συγκεκριμένα τα παιδιά και τα εγγόνια των ιδρυτών και πρωτεργατών του Συλλόγου.

Στο ξεφάντωμα των Αμοργιανών παρέστησαν ο καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου,  Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος, οι ιερείς, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, π. Νικόλαος Πάρος και π. Μελέτιος Μπουγάς, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος και πρόεδροι δέκα και πλέον ομογενειακών φορέων και οργανισμών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικήτας Θεολογίτης τόσο κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις», όσο και κατά την διάρκεια της προσφώνησής του επεσήμανε ότι άπαντες ήταν συγκρατημένοι ως προς την επιτυχία της διοργάνωσης, αλλά το πάθος των συνδαιτυμόνων για να βρεθούν και πάλι μαζί στην ίδια πίστα έκανε την διαφορά.

Στην 1η σειρά από αριστερά διακρίνονται οι π. Νικόλαος Πάρος, π. Μελέτιος Μπουγάς, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Ελευθερία Γαβαλά, Νικόλαος Γαβαλάς, Επίσκοπ[ος Ιερόθεος, Νικήτας Θεολογίτης, Δημήτρης Παπαγεωργίου και Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος. ενώ στην 2η σειρά: Παναγιώτης Θεολογίτης, Νικόλαος Γαβαλάς, Νίκος Κωβαίος, Μαρίνος Πράσινος, Μιχάλης Γαβαλάς, Μιχάλης Σιγάλας, Βαγγέλης Γαβαλάς και Άννα Θεολογίτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Σήμερα, μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο παύσης, που δεν είχαμε κάνει τίποτα, επιστρέψαμε δειλά – δειλά. Στην αρχή αμφιταλαντευόμασταν αν πρέπει να το κάνουμε ή όχι, αναρωτιόμασταν εάν θα έχει κόσμο. Όμως, η ανταπόκριση του κοινού ήταν το κάτι άλλο. Σήμερα βλέπω ότι πάμε καλύτερα από άλλες καλές χρονιές που το κάναμε και στο «Terrace on the Park», επεσήμανε ο κ. Θεολογίτης.

Ο Πρόξενος της Ελλάδας Δημήτρης Παπαγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί βρίσκεται για μια επί πλέον φορά στην φιλόξενη αίθουσα και μεταξύ άλλων τόνισε: «Βγαίνουμε σιγά – σιγά από την πανδημία και ξαναβλέπουμε ο ένας τον άλλον. Πάντοτε πρέπει να θυμάστε ότι οι ρίζες είναι το μέρος στο οποίο γυρνάμε, κι αν δεν γυρνάει το σώμα μας, γυρνάει σίγουρα η ψυχή μας».

Στιγμιότυπο από την 52η χοροεσπερίδα του Συλλόγου Αμοργού και Νήσων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Σύλλογος Αμοργού και Νήσων είναι ένας από τους πιο δυναμικούς νησιώτικους συλλόγους. Καταλυτικό ρόλο στην ανοδική πορεία του Συλλόγου έπαιξε η αγορά του οικήματος στη διεύθυνση 26-03 23η Λεωφόρο της Αστόριας.

Το κτίριο αγοράστηκε επί προεδρίας του Νίκου Γαβαλά έναντι 450.000 δολαρίων και ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου και το πιο σημαντικό σε τέσσερα περίπου χρόνια κατάφεραν να εξοφλήσουν το δάνειο των 200.000 δολαρίων και συνάμα να καλύψουν τις $100.000 που ξοδεύτηκαν για την ανακαίνισή του. Το Αμοργιανό Σπίτι παρέχει την δυνατότητα στον Σύλλογο να αναπτύξει την συλλογική δράση και να διδάξει στις νεότερες γενιές των παραδόσεων.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.