ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις παλιές καλές εποχές θύμισε στους τριακόσιους και πλέον ομογενείς συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα το Σαρακοστιανό Γεύμα που παρατέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 13ης Μαρτίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρο Γ. Πατρίδης». Πρόκειται για το πρώτο μετά από δύο χρόνια και στο οποίο συμμετείχαν πάνω από τριακόσιοι ομογενείς, όλων των ηλικιών.  

Το γεύμα παρατέθηκε αμέσως μετά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και είχε διττό χαρακτήρα. Ο πρώτος σχετίζονται με τον αποχαιρετισμό του μέχρι πρότινος ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου, που ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, του εφημέριου, π. Αναστασίου Πουράκη, που αποφάσισε να αφυπηρετήσει μετά από τέσσερις δεκαετίες και το καλωσόρισμα του νέου ιερατικού προϊσταμένου, π. Βασιλείου Τσουρλή.

Ο δεύτερος σχετίζονταν με τον έρανο για την ενίσχυση του ταμείου για την ολοκλήρωση του πολυώροφου κτιρίου της κοινότητας, στο οποίο συν τοις άλλοις θα στεγαστεί το πρώτο κοινοτικό βρεφοκομείο (Daycare Center) της Αστόριας.

Το γεύμα ανέκαθεν αποτελούσε μια από τις πιο σημαντικές ερανικές εκδηλώσεις, αλλά το φετινό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο διότι τα έσοδά του άγγιξαν τις πενήντα χιλιάδες δολάρια.

Στο γεύμα παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος συνεχάρη τους τιμώμενους και την κοινότητα για την απόφασή της να δημιουργήσει τον βρεφικό σταθμό ο οποίο θα παράσχει την δυνατότητα στα βρέφη των ομογενών να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές και ελληνορθόδοξο περιβάλλον.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα στήριξης του σχολείου και διεμήνυσε ότι  «κοινότητα Ελληνικό Σχολείο δεν έχει μέλλον.

«Λοιπόν εάν θέλετε να έχουμε μέλλον σε τούτη την ευλογήμενη χώρα την Αμερική να ενισχύετε και να βοηθάτε τα σχολεία και να φέρνετε και τα παιδιά και τα εγγόνια σας στα σχολεία», πρόσθεσε ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος συνεχάρη τους δασκάλους, τους μαθητές, τους γονείς και τους ευεργέτες της κοινότητας και του σχολείου.

Αμέσως μετά ο κ. Ελπιδοφόρος μετέβη στο προσφάτως ανακαινισμένο Γυμναστήριο του Σχολείου, όπου διεξαγόταν ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον και συνεχάρη τους αθλητές, τους προπονητές και τους γονείς των που παρακολουθούσαν τον αγώνα.

Τόσο ο πρόεδρος της κοινότητας Στέφανος Θωμάτος στην εναρκτήρια ομιλία, όσο και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και συντονιστής της εκδήλωσης Φώτιος Παπαμιχαήλ αναφέρθηκαν στην προσφορά των τιμωμένων ιερέων και κάλεσαν τους ομογενείς να προσφέρουν τον οβολό τους για την αποπεράτωση των εργασιών του νέου κτιρίου στην διεύθυνση 30-67 31 Street, Astoria, N.Y., 11102.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την 1η Μαρτίου 2022 μετά από μια δεκαετία αποχώρησε από την κοινότητα και ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έκανε μια σύντομη αναφορά στα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους τιμώμενους και τη νέα γενιά της κοινότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Βασίλειος Τσουρλής, ο οποίος προέρχεται από την ιστορική κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Μητροπολίτη Ατλάντας, κ. Αλέξιο, ο οποίος αναδείχτηκε Επίσκοπος από τους κόλπους της εν λόγω κοινότητας και τον Αρχιεπίσκοπο για την εμπιστοσύνη και αναφέρθηκε στους στόχους της δικής του θητείας. .

Ο π. Αναστάσιος Πουράκης αναφέρθηκε στην προσφορά του στην κοινότητα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.  

Αν και οι ομιλίες του διέφεραν ως προς το περιεχόμενο εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προέβαλαν την ιστορία του προπύργιου του ελληνισμού της Αμερικής, που διατηρεί το μεγαλύτερο και συνάμα το πιο προηγμένο σχολικό σύστημα σε όλη την Αμερική.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους ομογενείς η απόφαση της ηγεσία της κοινότητας να αναθέσει στους εκπροσώπους της νεολαίας να απονείμει τις τιμητικές πλακέτες και τα αναμνηστικά δώρα στους τιμώμενους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τις ομάδες μπάσκετ του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα ηγετικά στελέχη του Γυναιακείου Συλλόγου Νισυρίων “Χαραυγή σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον πρόεδρο της κοινότητας, Στέφανο Θωμάτο και τους ιερείς, π. Ιωάννη Αντωνόπουλο, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο και π. Αναστάσιο Πουράκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο π. Αναστάσιος Πουράκης, ενώ δείχνει την φανέλα που του δώρισε η νεότερη γενιά της κοινότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Αναστάσιος Πουράκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς οι οποίοι κατέκλεισαν την κοινοτική αίθουσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Τσουρλής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος Στέφανος Θωμάτος και στο βάθος ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φώτιος Παπαμιχαήλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του σχολείου. του Αγίου Δημητρίου Αστρόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Τιμολέων Κόκκινος, αριστερά, η Στέλλα Κοκόλη και ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


2 COMMENTS

 1. Ευχαριστουμε τον Δημητρη Τσακα που ανηρτησε στο Διαδυκτιο την υπεροχη αυτη εκδηλωση στον Αγιο Δημητριο στην Αστορια της ΝΥ ΗΠΑ.
  Ετσι χιλιαδες αλλοι ομογενεις θα δουν «ιδιοις ομμασι » τους συμπατριωτες μας στον Αγιο Δημητριο που ενωμενοι εργαζονται και συνεργαζονται για να προσφερουν οτι καλυτερο μπορουν
  στην εκκλησια, το σχολειο την νεολαια και τις νεες οικογενειες στην ενορια μας!
  Ας ειναι ευλογημενοι!
  ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

 2. Οι παλιές καλές εποχές , είναι πλέον
  κίτρινο γράμμα στο συρτάρι……….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.