ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις παλιές καλές εποχές θύμισε σε όλους το  47ο Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το απόγευμα της Πέμπτης, 20ή Μαϊου 2021 και αναμένετo να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, 23ης Μαϊου 2021.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, το οποίο επανήλθε εν μέρη στα δεδομένα της προ κορωνοϊού εποχής.

Το φεστιβάλ όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» επρόκειτο να λάβει χώρα μόνον με την παραγγελία διαδικτυακά φαγητού και την επί τόπου παραλαβή του από τα περίπτερα (Online Ordering & Curbside Pickup Available), αλλά η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων και η άρση των μέτρων για τις συνεστιάσεις σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους άλλαξε τα δεδομένα την ύστατη στιγμή. Στον χώρο στάθμευσης και στον κήπο στήθηκαν τέντες και τοποθετήθηκαν τραπεζοκαθίσματα τα οποία παρείχαν την δυνατότητα στους ομογενείς και στους λοιπούς κατοίκους της Αστόριας να απολαύσουν τα εύγευστα εδέσματα και να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις των χορευτικών του Ημερήσιου και του Απογευματινού Σχολείου.

Οι ευμενείς καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην  επιτυχία της όλης διοργάνωσης, η οποία ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος βοηθούμενος από τους εφημέριους, π. Νικόλαο Πάρο και π. Δημήτριο Μπαλίδη, που ανήκουν στην νεότερη γενιά των κληρικών της Αμερικής.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος αγίασε όλους τους χώρους, ευχήθηκε επιτυχίες και φωτογραφήθηκε με τους εθελοντές που είχαν έρθει αρκετές ώρες πριν και είχαν ήδη εφοδιάσει τα περίπτερα και ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

Οι δάσκαλοι, οι γονείς, τα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας υπάκουαν στις εντολές των παλαιοτέρων και προκαλούσαν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι εισέρχεται σε μια μεγάλη οικογένεια.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο π. Δημήτριος Μπαλλίδης σε αναμνηστική φωτογραφία με τις κυρίες της Φιλοπτώχου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το απόγευμα της Παρασκευής  ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος Νίκος Ανδριώτης, οι ιερείς και τα άλλα στελέχη υποδέχτηκαν και τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη,  Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα και εν συνεχεία επισκέφθηκαν τα περίπτερα.

Μιλώντας στις «Αναμνήσεις» ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις άοκνες προσπάθειες των ηγετών της κοινότητας και των εθελοντών για την επιτυχία της διοργάνωσης και τόνισε τα χαμογελαστά τους πρόσωπα δημιουργούσαν μια άνευ προηγουμένου αισιόδοξη ατμόσφαιρα.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τους εθελοντές διαπιστώσαμε την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι αξιώθηκαν έστω και την ύστατη στιγμή να προσθέσουν τα τραπεζοκαθίσματα και παράσχουν την δυνατότητα στους Αστοριείς να απολαύσουν τα εδέσματα και την ελληνική φιλοξενία.

Οι ιερείς με τους εθελοντές που ασχολήθηκαν με την πώληση των παραδοσιακών ελληνικών φαγητών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να στήσουν το μεγάλο Λούναπαρκ και όλοι προσευχήθηκαν όπως τον επόμενο Ελληνικό Φεστιβάλ να είναι πλήρες.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισαν και οι μακέτες ενός κυκλαδίτικου νησιού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι ιερείς ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος και ο πρόεδρος της Σχολίκής Επιτροπής Φώτιος Παπαμιχαήλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τις εθελόντριες που ασχολήθηκαν με την προετοιμασία των λουλουμάδων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι υπολογιστές μέσω των οποίων γινονταν δεκτές οι παραγγελίες φαγητού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό του φεστιβάλ του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα περίπτερα με τα είδη δώρων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.