ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022 θα ανοίξει η αυλαία των Ελληνικών Βραδιών στην Πλατεία Αθηνών (στην συμβολή της 30ής Οδού και της 30ής Λεωφόρου) στην καρδιά της ελληνοκρατούμενης Αστόριας.

Η διοικούσα επιτροπή της Πλατείας Αθηνών έχει προγραμματίσει 13 συνολικά παραστάσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν μεθαύριο με την συναυλία της Ηλιάνας Φινοκαλιώλη (Eleanna Finakalioli) και θα ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου με το αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο. Οι παραστάσεις – καιρού επιτρέποντος – ξεκινούν στις 7.00 μ.μ. και διαρκούν μέχρι και τις 9.00 μ.μ. και αποτελούν όαση για τους ομογενείς και τους φιλέλληνες που δεν αξιώθηκαν να πάνε διακοπές στην γενέτειρα.

Οι Ελληνικές Βραδιές έχουν ξεκινήσει προ τριάντα και πλέον ετών και αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της Διοικούσας Επιτροπής. Στην ίδια Πλατεία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάθε Τετάρτη θα διεξάγονται οι Ιταλικές Βραδιές, ενώ τον Σεπτέμβριο την σκυτάλη αναλαμβάνουν οι λατινικές βραδιές.

Το πρόγραμμα των Ελληνικών Βραδιών στην Πλατεία Αθηνών.

Διοικούσα Επιτροπή

Η διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών απαρτίζεται από τους κ.κ. Τζορτζ Ντέλη, πρόεδρο, Γιώργο Αλεξίου, αντιπρόεδρο, Γιώργο Σταματιάδη, ταμία, Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, Χρήστο Καραστάθη, καλλιτεχνικό διευθυντή, Γιώργο Μανωλούκου, υπεύθυνο ασφάλειας, Αγγελική Ψώνη, νομική σύμβουλο και Γιώργο Ζούβελο υπεύθυνο ΜΜΕ.

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών ως γνωστόν ανήκει στην Υπηρεσία Πάρκων του Δήμου της Νέας Υόρκης, συνεπώς τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη.

Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 μετονόμασε την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.