ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η οικογένεια του αειμνήστου Νικολάου Μιχαλιού καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 9.30 μ.μ. προσέλθουν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22-30 33rd Street, Astoria NY 11102 για να παρακολουθήσουν το 40ήμερο μνημόσυνο και να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Πρόκειται για τον ίδιο ναό στον οποίο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την 10η Αυγούστου 2022 παρακολούθησαν την Εξόδιο Ακολουθία και του απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό. Πρόκειται επίσης για τον ίδιο ναό, όπου εκκλησιαζόταν ο αείμνηστος και ο οποίος συγκαταλέγεται και μάλιστα κατέχει εξέχουσα θέση στον μακρύ κατάλογο των κοινοτήτων και των φορέων που έχουν ευεργετηθεί από τις ηγετικές ικανότητες και την γενναιοδωρία του αειμνήστου.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», απεβίωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, 3 Αυγούστου 2022 σε ηλικία 85 ετών έχοντας στο πλευρό του την πολυαγαπημένη σύζυγό του Αικατερίνη, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός με την σύζυγό του Αικατερίνη.

Από τα Καμπιά στο αμερικανικό όνειρο

Ο Νικόλαος Μιχαλιός γεννήθηκε στα Καμπιά της Χίου, στις 3 Ιοανουαρίου 1937 και ήταν ο πρωτότοκος γιος των αειμνήστων Γεωργίου Μιχαλιού και Παρασκευής το γένος Ψαριανού. Οι γονείς του έφεραν στον κόσμο και τρία άλλα αγόρια, τον Γιάννη (1941), τον αείμνηστο Κώστα (1947-1952) και τον Δημήτρη (1948).

Τον Μάιο του 1955 οι γονείς του αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. αγκυροβόλησαν στη Νέα Υόρκη, αλλά τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα ήταν. Εργάστηκαν σκληρά – μονοιασμένοι και αγαπημένοι- και κατάφεραν σε σύντομο διάστημα να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Το 1980 ο αείμνηστος ίδρυσε τη δική του εταιρεία «Malba Estates Inc.», η οποία ασχολήθηκε με την ανέγερση νέων κατοικιών και μέχρι το 2005 κατάφερε να ανεγείρει πάνω 120 διπλοκατοικίες.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά και κυρίως η απόφασή του να συμμετάσχει στο Συνέδριο της AHEPA στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1965 άλλαξαν άρδην τα δεδομένα διότι εκεί γνώρισε την Αικατερίνη το γένος Γεωργιάδου.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός με τον γιο του Γιώργο. Ο αείμνηστος Νικόλαος Μιχαλιός. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1965, χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και το Νοέμβριο του 1965 ήρθαν στην Αμερική, όπου απέκτησαν τα δύο τους τέκνα, την Παρασκευή το 1966 και τον Γιώργο το 1970 και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Η Παρασκευή ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της και σπούδασε αρχιτεκτονική. Είναι παντρεμένη με τον κυπριακής καταγωγής, Μιχάλη Χαραλάμπους, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια, την Κατερίνα και την Νικόλ.

Ο Γιώργος Μιχαλιός είναι δικηγόρος και διατηρεί το δικό του δικηγορικό γραφείο στην Αστόρια. Είναι νυμφευμένος με την Στρατηγούλα (Τζούλη) το γένος Ανδρεάκου με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια, την Βασιλική και την Αικατερίνη.

Μισός αιώνας προσφοράς

Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον» ήταν ο πρώτος φορέας με τον οποίο η οικογένεια Μιχαλιού ήρθε σε επαφή λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στη Νέα Υόρκη και τον οποίο τον υπηρέτησαν με πάθος τόσο ο πατέρας του όσο και ο Νικόλαος. Το 1970 ο Νικόλαος έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε ταμίας του Συλλόγου, ενώ το 1975 εκλέχτηκε πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, το 1974 και λίγες εβδομάδες πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης έλαβε ένα γράμμα από την Χίο σχετικά με το «Σεισμίκ» και κάλεσε όλα τα σωματεία σε συνεδρίαση στην αίθουσα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα.

Εκείνο το βράδυ γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του πρώτου φορέα και συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τον Νίκο Ψαρρό (πρόεδρο του Κοραή, ως πρόεδρο), τον Νικόλαο Μιχαλιό ταμία, τον Σπύρο Βάρρα, γραμματέα, τον Θεόδωρο Καλαμοτουσάκη, αντιπρόεδρο και τον Χρήστο Στρατάκη, νομικό σύμβουλο.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός με την κόρη του Παρασκευή Χαραλάμπους.

Όλοι προέρχονταν από τον «Κοραή» και μόνον ο Νικόλαος Μιχαλιός από το «Πελιναίον». Την επιτροπή την ονόμασαν «Concerned Chians for the Preservation of Peace in the Aegean» και διοργάνωναν μέχρι και συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον.

Την περίοδο εκείνη γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση της Χιακής Ομοσπονδίας. «Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αείμνηστος Γεώργιος Λιβανός εξέφρασε την προθυμία του να συνεισφέρει. Το 1976 έγιναν οι εκλογές. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γεώργιος Λιβανός, και εκτελεστικός αντιπρόεδρος ο Παντελής Σγουρός, ο οποίος ήταν αξιόλογο στέλεχος και ένας από τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας, μαχητής και συνεργάσιμος. Ιδρυτές ήταν, επίσης, ο Νίκος Ψαρρός, ο Νίκος Μαρινάκης και αρκετοί άλλοι.

Ο κ. Μιχαλιός ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής κτιρίου και κατάφερε να καλλιεργήσει την ιδέα της αγοράς του κτιρίου. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και μάλιστα, έγιναν και οι πρώτες υποσχέσεις συνολικής αξίας $80.000.

Λίγες ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Νισυριακό Σπίτι πληροφορήθηκε ότι είχε τεθεί προς πώληση το κτίριο στη συμβολή της 44ης Οδού και της Λεωφόρου Μπρόντγούει στην Αστόρια.

Τα αδέλφια Μιχαλιού. Από αριστερά οι Δημήτριος (Τζίμυ) Νικόλαος και Γιάννης Μιχαλιός.

Το κτίριο εκείνο το είχαν οι Γερμανοί και ζητούσαν $250.000. Επικοινώνησαν με τον Γεώργιο Λιβανό, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη προσφέρθηκε να δώσει εκατό χιλιάδες δολάρια. Κατάφεραν να μειώσουν την τιμή στα $230.000 και τον Οκτώβριο του 1977 αξιώθηκαν να το αγοράσουν. Το κτίριο ήταν σε άθλια κατάσταση.

Το πρώτο έργο ήταν να ανακαινίσουν τις τουαλέτες, να αγοράσουν καρέκλες και τραπέζια. Το 1979 ο Νικόλαος Μιχαλιός εκλέχτηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και αργότερα πρόεδρος και επί της δικής του προεδρίας έγινε η μεγάλη ανακαίνιση του κτιρίου με τη σημερινή μορφή.

Την περίοδο εκείνη θεσπίστηκε το Ομήρειο Βραβείο το οποίο απονέμεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα και θεωρείται ένα από τα αξιόλογα βραβεία της Ομογένειας με το οποίο έχουν τιμηθεί ομογενείς και φιλέλληνες πολιτικοί και μεγάλοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος Κάρτερ και ο πρόεδρος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το Νοέμβριο του 2019 η Χιακή Ομοσπονδία απένειμε το «Ομήρειο Βραβείο» στον Νικόλαο Μιχαλιό και κατά κοινή ομολογία η βράβευσή του ήταν μια από τις πιο συγκινητικές της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Η ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη (αριστερά) και η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά τίμησαν τον Νικόλαο Μιχαλιό.

Προσκυνητάρι Αγίας Μαρκέλλας

Ο Νικόλαος Μιχαλιός το 1978 βλέποντας την ανοδική πορεία του Συλλόγου Βορειοχωριτών συνέλαβε και έθεσε επί τάπητος την ιδέα της αγοράς ενός οικοπέδου στα Κάτσκιλς συνολικού εμβαδόντος 35 έκρων και με 7 έκρες λίμνη. Το αγόρασαν έναντι $62.000, με προκαταβολή $30.000 και τα υπόλοιπα με τη σύναψη δανείων και έκαναν σχέδια για την ανέγερση του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρκέλλας.

Η είδηση για την αγορά του οικοπέδου προκάλεσε τον ενθουσιασμό όλων των Βορειοχωριτών και τον Μάρτιο του 1979 προέβησαν στη θεμελίωση του παρεκκλησίου. Τον Ιούλιο του 1979 έγινε η πρώτη λειτουργία με τον Επίσκοπο Μελόης, κ. Φιλόθεο.

Και οι Χιώτες δεν αρκέστηκαν μόνο με το παρεκκλήσιο, αλλά προχώρησαν στην ανέγερση της κουζίνας και του μεγάλου υπόστεγου, στο οποίο κάθε χρόνο διοργανώνουν την πασχαλινή εκδρομή και το πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός υπηρέτησε με το ίδιο πάθος και αφοσίωση και τη μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και για δύο θητείες συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο.

Η Χιακή Ομοσπονδία, ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», η μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και κατ’ επέκταση η Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλοι ομογενειακοί φορείς που έχουν ευεργετηθεί από την πολυσχιδή δράση και τη γενναιοδωρία του Νικολάου Μιχαλιού και έχουν αναγνωρίσει και επιβραβεύσει το έργο του.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.