Τιμώ τη μνήμη του παππού μου Ιωάννη, που πολέμησε στην Πρεμετή, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΑ

0
Ο επίτιμος πρόεδρος Νικόλαος Γκατζογιάννης, αριστερά και ο νυν πρόεδρος Γιάννης Κατσίμπαρης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Για άλλη μια φορά, σήμερα τιμώ τη μνήμη του παππού μου Ιωάννη, που πολέμησε με το 51ο τάγμα στη μάχη της Βασιλίτσας υπό τον συνταγματάρχη Δαβάκη και στη μάχη της Πρεμετής υπό τον στρατηγό Κατσιμήτρο», αναφέρει στο μήνυμά του προς τους Ηπειρώτες και κατ΄ επέκταση τους απανταχού Έλληνες ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Γιάννης Κατσίμπαρης.

Αν και θα μπορούσε το μήνυμά του να είχε ακόμη πιο έντονο προσωπικό τόνο, εν τούτοις ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής προτίμησε αντί να περιαυτολογεί υμνώντας τον απαράμιλλο ηρωισμό του παππού του Ιωάννη Κατσίμπαρη, να δώσει έναν γενικότερο τόνο και να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι όταν πρόκειται για την προάσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας η ανθρωπότητα θα υποχρεωθεί να αναφωνήσει και πάλι την ρήση του Τσώρτσιλ: «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του μεστού και πλούσιου σε νουθεσίες μηνύματος του προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Γιάννη Κατσίμπαρη:

Αγαπητοί Ηπειρώτες και άλλοι Έλληνες συμπατριώτες,

Για άλλη μια φορά γιορτάζουμε τη γενναιότητα και τον ηρωισμό των Ελλήνων και μνημονεύουμε τους πεσόντες, τραυματίες και φυλακισμένους συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μας που πολέμησαν για την ελευθερία!

Στιγμιότυπο από τον ενταφιασμό των οστών στο Κοιμητήριο της Κλεισούρας. Φωτογραφία https://www.epiruspost.gr/

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, μια μικρή φτωχή χώρα, αλλά πλούσια σε αρχές, ιδανικά και ήθος δεν υποχώρησε στους εκβιασμούς μιας δύναμης του «άξονα», ενός φασιστικού καθεστώτος που ήθελε να καθηλώσει την ανεξαρτησία της! Η Ελλάδα επικράτησε, «κλώτσησε» τη φασιστική Ιταλία «στα σπλάχνα» και έγραψε ιστορία ως η πρώτη ήττα μιας δύναμης του «άξονα» κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Η αγαπημένη μας Ήπειρος ήταν στην πρώτη γραμμή των μαχών! Οι Ηπειρώτες, πρωτίστως οι Ηπειρώτισσες, οι γυναίκες της Πίνδου, του Σουλίου και του Πωγωνίου έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο στον εφοδιασμό των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, μεταφέροντας πυρομαχικά, τρόφιμα, φάρμακα και ό,τι άλλο χρειαζόταν για την άμυνα της χώρας μας!

Αυτές τις γυναίκες, οι μανάδες, οι σύζυγοι, οι αδερφές που έδωσαν τον ιδρώτα, το αίμα και τη ζωή τους στα χειμερινά βουνά της Ηπείρου δεν πρέπει να ξεχάσουμε να γιορτάσουμε σήμερα! Είναι αυτές που κράτησαν ζωντανό το ελληνικό πνεύμα στα χιονισμένα Ηπειρωτικά βουνά. Δεν κουνήθηκαν από την πλευρά των ανδρών τους, υπερασπίζοντας την πατρίδα τους, τις οικογένειές τους, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους!

Αυτή η νίκη του «Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ» είναι αυτό που γιορτάζουμε σήμερα. Αυτή είναι η νίκη, την οποία θα πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, μια νίκη που προήλθε από τη δίψα για ελευθερία και ανεξαρτησία, μια νίκη που περιγράφει το ελληνικό πνεύμα!

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκη Πάλλα, Στέιση Κούμπη, Πέτρος Γκικουρίας, Γιώργος Νάνης, Νικόλαος Γκατζογιάννης, Γιάννης Κατσίμπαρης, Εύα Καντλή, Χρυσούλα Ζηκοπούλου, Έλλη Ζιώγκα και Σταύρος Ζιώγκας.

Καλπάκι, Ελαία-Καλαμάς, Πάτωμα, Μούκα, Αρένες, Σμόλικας, Καστάνιανη, Κιάφα, Σαμαρίνα, Επταχώρι, Φούρκα, Δίστρατο, Βασιλίτσα…..μάχες της Ηπείρου, μάχες 2000 Ελλήνων στρατιωτών υπό τον συνταγματάρχη Δαβάκη πολεμώντας πάνω από 10000 επίλεκτους αλπινιστές Ιταλούς στρατιώτες μέλη της μεραρχίας «Τζούλια». Μια αναλογία 1 προς 5, μια αναλογία που δεν έπαιξε ρόλο, τα γεγονότα στα Ηπειρωτικά βουνά μας θυμίζουν ότι οι μαθηματικοί υπολογισμοί αποδεικνύονται λανθασμένοι όταν πολεμάς τον Ελληνικό λαό υπερασπιζόμενο το έθνος του!

Η αντεπίθεση του ελληνικού στρατού απελευθέρωσε την Κορυτσά, την Πρεμετή, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο, τους Αγίους Σαράντα και πολλές άλλες πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου! Δυστυχώς, η ελευθερία δεν κράτησε για πολύ, η γερμανική Βέρμαχτ επιτέθηκε ύπουλα μέσω βουλγαρικού εδάφους.

Για άλλη μια φορά, σήμερα τιμώ τη μνήμη του παππού μου Ιωάννη, που πολέμησε με το 51ο τάγμα στη μάχη της Βασιλίτσας υπό τον συνταγματάρχη Δαβάκη και στη μάχη της Πρεμετής υπό τον στρατηγό Κατσιμήτρο!

Ως Έλληνες, τιμούμε τους προγόνους μας που αγωνίζονται για το Έθνος και τα Ιδανικά μας! Ως Αμερικανοί, μνημονεύουμε τον αγώνα των Ελλήνων, που κατά συνέπεια οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τις δυνάμεις του άξονα!

Ως πολίτες του κόσμου, μνημονεύουμε το ελληνικό πνεύμα, που εγκαινιάσει την ήττα των φασιστικών και ναζιστικών ιδεολογιών! Τα διδάγματα της επετείου του «OXI» είναι για πάντα μαζί μας!

Στις 28 Οκτωβρίου 2021, ας υπενθυμίσουμε στους σημερινούς προβοκάτορες προς Ανατολάς ότι «οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες» και «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» όταν πρέπει να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους!

Ζήτω ο Ελληνισμός! Ζήτω το έθνος!

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.