Τίμησαν τον Βολιώτη λογοτέχνη και καθηγητή στο Queens College της Νέας Υόρκης Νίκο Αλεξίου 

0
Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα στον καθηγητή Νίκο Αλεξίου.

Τον Βολιώτη λογοτέχνη και καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Queens College στη Νέα Υόρκη κ. Νίκο Αλεξίου, τίμησαν σήμερα το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣυ) και το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της «Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή», ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του ΚεΒιΜαΣυ κ. Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Σωματείου Απόδημων Μαγνήτων, «Το Κοινόν των Μαγνήτων» κ. Νικόλαο Πράντζο Ερευνητή Αστροφυσικό, Ινστιτούτου Αστροφυσικής Παρισιού, CNRS et Sorbonne Universite.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η κ. Ιωάννα Λαλιώτου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια τμήματος ΙΑΚΑ, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για τη ζωή του Ν. Αλεξίου στο Βόλο, μίλησε ο φίλος και συνεργάτης του κ. Σωτήρης Γκανάτσιος, νομικός και πρόεδρος του φορέα ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ, ενώ στο λογοτεχνικό έργο και την κοινωνικοπολιτιστική δραστηριοποίησή του στη Μαγνησία αναφέρθηκε ο κ. Πασχάλης Δήμου, Γραμματέας του ΚεΒιΜαΣυ. Συντονίστρια ήταν η κ. Γιώτα Κούγιαλη, συγγραφέας – Αντιπρόεδρος του ΚεΒιΜαΣυ.

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στο Βόλο το 1959. Μετά από σπουδές οικονομικών στην Αθήνα μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σπούδασε κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, όπου τιμήθηκε με διάκριση διδασκαλίας «President’s Award for Excellence in Teaching”. Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα του, διδάσκει και δημοσιεύει πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ομογενειακή εμπειρία στη Βόρειο Αμερική.

Είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν. Υόρκης καθώς και διευθυντής της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού στο πανεπιστήμιο του , με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες πηγές σχετικά με την ομογένεια στις ΗΠΑ, αρχεία ελληνικών συλλόγων, καθώς και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, βιβλία και έντυπα. Η ψηφιοποίηση συλλογών θα συμβάλει αποφασιστικά στην προβολή και διάδοση της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα.

Στην προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και διάδοσης της προσφοράς των Ελλήνων της Αμερικής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοικτές στο ευρύτερο κοινό, φοιτητές, εκπαιδευτικούς ερευνητές και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ προβλέπεται η συνεργασία και ηλεκτρονική διασύνδεση της Βιβλιοθήκης με πολλούς άλλους οργανισμούς και αρχεία στην Ελλάδα , όπως το Ίδρυμα Αρχείων του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Αρχείο Μετανάστευσης “Μνήμες”.

Τέλος προσφέρονται υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές για εργασίες και έρευνα που θα βασίζονται στη χρήση και αξιοποίηση του αρχειακου υλικού.

Πέραν της κοινωνιολογίας όμως ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση, με πέντε ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αμερικανικά έντυπα και ανθολογίες, ενώ αναμένεται η έκδοση της τελευταίας ποιητικής του συλλογής «Η ασημένια σφίγγα» από τις εκδόσεις «Μελάνι».

Πηγή: https://gegonota.news/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.