ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πρωτόγνωρες – με όλη την σημασία της λέξεως – στιγμές βίωσε την Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021 η μεγαλώνυμη κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Πορτ Τζέφερσον διότι οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη και το πιο σημαντικό ο περικαλλής ναός και το περίστωο «Ελένη Αχλαδιώτη» (Eleni Ahladiotis Breezeway) είχαν πλημμυρίσει από αγάπη, ευγνωμοσύνη και αναμνήσεις.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό των τέως και νυν ιερατικών προϊσταμένων, π. Δημητρίου Καλογρίδη και π. Ηλία Νικολάου, αντίστοιχα, και το 11ετές μνημόσυνο για την Ελένη Αχλαδιώτη και το 20ετές μνημόσυνο για την κόρη της Ιωάννα, που άφησε την τελευταία της πνοή την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2021, κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Εισερχόμενος στον ναό αισθάνθηκα ρίγος διότι πρόκειται για δύο οικείες προσωπικότητες που συγκλόνισαν την ομογένεια και τον απανταχού ελληνισμού. Αριστερά το πορτραίτο της Ελένης Αχλαδιώτη που έδωσε τον δικό της αγώνα για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της κόρης της και των τριών και πλέον θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεξιά το χαμογελαστό πορτραίτο της 27χρονης κόρης Ιωάννας, στελέχους της Κάντορ Φιτζέραλντ που άφησε την τελευταία της πνοή στα συντρίμμια των Διδύμων Πύργων του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά το πέρας του μνημοσύνου απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου στον ιερατικό προϊστάμενο, π. Ηλία Νικολάου και αμέσως μετά έχρισε Αναγνώστες τα παιδιά που κάθε Κυριακή υπηρετούν στο ιερό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον αγιασμό και τα εγκαίνια του περιστώου «Eleni Ahladiotis Breezeway» και μαζί με τις οικογένειες Κοκολάκη και Αχλαδιώτη έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου συγκαταλέγεται στους ελάχιστους ναούς που έχει περίστωο (χαγιάτι), ενώ ο διάδρομος που συνδέει τον ναό με το Γυμναστήριο – Κοινοτικό Κέντρο έχει μετονομαστεί σε «Eleni Ahladiotis Breezeway» και αποτελεί το Πάνθεο («Hall of Fame») της κοινότητας. Σ’ αυτό μνημονεύονται τα ονόματα των ιδρυτών, ευεργετών και δωρητών του ναού και της κοινότητας και έχει φιλοτεχνηθεί και το Δέντρο της Ζωής (Tree of Life) της κοινότητας.

Το περίστωο δημιουργήθηκε με τις δωρεές των οικογενειών Αχλαδιώτη και Κοκολάκη στην μνήμη της Ελένης Αχλαδιώτη, που όλη της την ζωή προσέφερε τις υπηρεσίες της στην κοινότητα και στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των τριών γενεών των εν λόγω οικογενειών και κυρίως των εγγονιών και παιδιών της Ελένης Αχλαδιώτη τα οποία μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο έκοψαν την κορδέλα και μάλιστα ο κάθε ένας έλαβε το δικό του ενθύμιο.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια παρατέθηκε γεύμα στην κοινοτική αίθουσα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τις τρεις γενιές των οικογενειών Κοκολάκη και Αχλαδιώτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο Αρχιεπίσκοπος , κ. Ελπιδοφόρος μαζί με τους ιερείς, π. Δημήτριο Καλογρίδη, αριστερά και Ηλία Νικολάου και την οικογένεια ενώ κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα
Το περίστωο της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Πορτ Τζέφερσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και οι ιερείς σε μια αναμηστική φωτογραφία με τα στελέχη και μέλη της AHEPA. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα
Ο π. Ηλίας Νικολάου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα
Από αριστερά οι π. Δημήτριος Καλογρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο π. Ηλίας Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα
Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ χρίζει αναγνώστες τα παιδιά του ιερού., Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα
Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ απονέμει τον Σταυρό της Αγίας Σοφιάς στον π. Ηλία Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.