Θλίψη και συγκίνηση για τον πρώην πρόεδρο του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής

0
214
O αείμνηστος Σταύρος Σταματάκης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην πρόεδρος του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Ο Απόλλων» Σταύρος Σταματάκης (Steve J. Stamatakis) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου 2020, οι συγγενείς και οι φίλοι συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Μίρτλ Μπιτς της Βόρειας Καρολίνας και παρακολούθησαν με συγκίνηση την Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Στην συνέχεια μετέβησαν στο κοιμητήριο «Ocean Woods Memorial Cemetery», όπου έγινε η ταφή και του απηύθυναν το στερνό αντίο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή έγιναν σε στενό οικογενειακό περιβάλλον λόγω των περιορισμών για τις συνανθροίσεις που έχει επιβάλει η πολιτεία για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Τσαμπίκα, το γένος Ίτσου, τα παιδιά Katherine και John Avgoustakis, Phyllis και Thanasi Burnus, Esther Stamatakis, τα εγγόνια  Harry, Mica, Dessie, Stacie, Bruce και Chris, τα δισέγγονα Joshua, Jonathan, Grace, Alexa, Christopher Stavros, Daniel και Gabby, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Ο νυν πρόεδρος του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Ο Απόλλων» και συνάμα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», Ηλίας Τομάζος εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ενημερώνει τα στελέχη και τα μέλη για την εκδημία του Σταύρου Σταματάκη από το χωριό Σιάννα της Ρόδου και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Σταύρος υπήρξε ένας πατριδολάτρης σε όλη του τη ζωή. Αγαπούσε πάρα πολύ το μικρό χωριό του Σιάννα και τη Ρόδο. Υπηρέτησε τον Παν-Ροδιακό Σύλλογο Αμερικής «Απόλλων» ως πρόεδρος της Κεντρικής Έδρας και εις άλλα αξιώματα στο τμήμα της πόλεως Χάρτφορτ, Κοννέκτικατ όπου και διέμενε με την οικογένειά του.

‘Οταν πήρε τη σύνταξή του πήγε και έμενε μόνιμα για πολλά χρόνια στο αγαπημένο του χωριό Σιάννα.
Επέστρεψε προ μηνών στην Αμερική λόγω ασθενείας. Ο Σταύρος ήταν πολύ αγαπητός και πάντα θα τον κρατάμε στη μνήμη μας με αγάπη και σεβασμό.

Για πολλά χρόνια όποτε επισκεπτόμουν τη Ρόδο φρόντιζα να τον επισκεφθώ με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς σπουδαστές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία».

Οι σπουδαστές πάντα αναχωρούσαν εντυπωσιασμένοι από τα λόγια και τις συμβουλές του Σταύρου. Η κάθε συνάντηση με τον αείμνηστο Σταύρο αποτελούσε και μια θετική εμπειρία των σπουδαστών μας στην Ελλάδα.

Μιλούσε με υπερηφάνεια για το πόσο μεγάλο ήταν πρώτα το χωριό του συγκρίνοντας το παρελθόν με το παρόν. Αρκετές φορές με στεναχώρια αναφερόταν για τον λίγο κόσμο που έμεινε.  Στην κάθε μου επίσκεψη μιλούσαμε για τους ξενιτεμένους Ροδίτες στην Αμερική, Καναδά και Αυστραλία με τους πολλούς συγχωριανούς του. Μιλούσαμε για αυτούς που χάσαμε και ειδικά για τα παιδιά.

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση ο Σταύρος εδέχθη την ανακοίνωση ότι ο Δήμος Ρόδου παρεχώρησε έκταση για ίδρυση μαθητικής κατασκηνώσεως.  Το χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας.  Τα τελευταία δύο χρόνια στις συναντήσεις μας αυτό ήταν το θέμα που συζητούσαμε.  Την ανάγκη, δηλαδή, τα Ροδιτόπουλα και παιδιά της Δωδεκανήσου από όλον τον κόσμο να επισκέπτονται τη Ρόδο.

«Όταν ο Σταύρος ήταν εδώ ο νους του ήταν στη Ρόδο. Όταν ζούσε στη Ρόδο ο νους του ήταν στην Αμερική μιλώντας για τα παιδιά του, για τον Παν-Ροδιακό Σύλλογο Αμερικής «Απόλλων» και τους φίλους του.

Ο Παν-Ροδιακός Σύλλογος Αμερικής «Απόλλων» ευχαριστεί τον αδελφό μας Σταύρο για τις μακρόχρονές του υπηρεσίες. Ο φιλικός του καλός χαρακτήρας, οι κόποι, οι προσφορές, τα καλά του λόγια και ειδικά η μεγάλη του αγάπη για το χωριό Σιάννα θα είναι πάντα παράδειγμα στη ζωή μας.

Αείμνηστε Σταύρο, δεν θα είναι πλέον το ίδιο οι φίλοι και συνεργάτες σου από Αμερική να επισκεπτόμαστε το αγαπημένο μας νησί Ρόδο και το χωριό σου Σιάννα δίχως εσένα να συναντούμε εκεί.
Σε ευχαριστούμε για πολλά πράγματα, Σταύρο.

Αιωνία σου η μνήμη!

Για τον Παν-Ροδιακό Σύλλογο Αμερικής «Απόλλων»
Ηλίας Τομάζος, πρόεδρο

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.