Θυρανοίξια Αγ. Νικολάου και επίσκεψη Βαρθολομαίου στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα θυρανοίξια του ιστορικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκη, τον ερχόμενο Νοέμβριο και τα εγκαίνιά του την ερχόμενη άνοξη, η επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις Η.Π.Α. κατά το διάστημα από 23 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, με την βιωσιμότητας του Σχεδίου Συνταξιοδότησης Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων και με τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής βρέθηκαν στο επίκεντρο τη εαρινής συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Την συνεδράση συγκάλεσε την Τρίτη, 25 Μαϊου 2021 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, έλαβε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έλαβε χώρα διαδικτυακά και συμμετείχαν και οι Γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σχετικά με την εν λόγω συνεδρίαση:

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε στις 25 Μαΐου 2021 το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για την εαρινή συνεδρίασή του, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Σ’ αυτήν συμμετείχαν τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και οι Γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και αναφέρθηκε στα ιστορικά για την Εκκλησία της Αμερικής γεγονότα που θα λάβουν χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα και ειδικότερα:

·         Στην επικείμενη επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις Η.Π.Α. κατά το διάστημα από 23 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

·         Στα θυρανοίξια του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου το Νοέμβριο του 2021 και στα εγκαίνιά του την άνοιξη του 2022.

·         Στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Σχεδίου Συνταξιοδότησης Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων μέσω τροποποιήσεων και ενίσχυσης της χρηματοδότησής του.

·         Στη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής επί του νέου Καταστατικού Χάρτη.

·         Στην εφαρμογή νέων λογιστικών προτύπων για τις Ιερές Μητροπόλεις με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

·         Στις εν εξελίξει πρωτοβουλίες για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

·         Στη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά το έτος 2022.

·         Στην εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώνει τόσο το Ελληνικό Κολλέγιο όσο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.

·         Στη σημαντική πρωτοβουλία του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα να δημιουργήσει το Κληροδότημα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» με σκοπό την ενίσχυση της Ιεράς Καθέδρας του Πρωτοκλήτου.

Αμέσως μετά τον Αρχιεπίσκοπο, το λόγο έλαβε ο π. Jim Kordaris, Διευθυντής του Τμήματος Διοίκησης, Κοινωνικής Δράσης και Ευαγγελισμού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Διοίκηση,  Κοινωνική Δράση και Ευαγγελισμός στην εποχή μετά την πανδημία: Επαναφέροντας την ορθή διαχείριση στις ενορίες μας».

Προτάσεις και θετικά στοιχεία, εξάλλου, παρουσιάστηκαν από τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Κατσιματίδη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εκατονταετηρίδος κ. Αργύριο Βασιλείου και τον Αντιπρόεδρο των “Φίλων του Αγίου Νικολάου” και συμπρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί του Καταστατικού Χάρτη κ. Μιχαήλ Ψαρό.

Επίσης, ο κ. Γεώργιος Καντώνης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολή του Τιμίου Σταυρού, ενημέρωσε το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο σχετικά με τη βελτίωση των οικονομικών της Σχολής, την ακαδημαϊκή αναγνώρισή της και τους εγγεγραμμένους φοιτητές της. Η Ταμίας κυρία Elaine Allen και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Λάζαρος Κύρκος παρουσίασαν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την παρούσα θετική οικονομική κατάσταση και τον προϋπολογισμό της Ι. Αρχιεπισκοπής, ενώ η Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής κυρία Μαρία Στεφανή σημείωσε ότι ο οικονομικός έλεγχος του 2020 ολοκληρώθηκε με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τέλος, ο νομικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσουγκαράκης παρουσίασε την έκθεσή του σχετικά με τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή του προς όλους τους συμμετέχοντες για την προσήλωσή και τη συμβολή τους στο έργο της Εκκλησίας.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.