ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι ηγέτες της Χιακής Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» στον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκο και στο δήμαρχο Μανώλη Βουρνού κατά την άφιξή τους το βράδυ της Πέμπτης, 11 Ιουλίου 2019 στο ομογενειακό ξενοδοχείο «Four Points By Sheraton» στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης.

Ο Μητροπολίτης Μάρκος και ο κ. Βουρνού αφίχθηκαν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχουν στο διήμερο θρησκευτικό πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης, το οποίο θα λάβει χώρα το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Ιουλίου 2019.

Ήταν η πρώτη φορά για τα δεδομένα της ομογένειας που δε χρειάστηκε να παρουσιάσουν τους παρισταμένους στο δείπνο, αφ΄ ενός μεν λόγω των συχνών επαφών των ηγετών των Χιωτών με τη γενέτειρα, αφ’ ετέρου δε λόγω του φιλανθρωπικού οργανισμού «Help Chios» που μέχρι στιγμής έχει προφέρει πάνω από $180.000 για τα συσσίτια της Μητροπόλεως μην υπολογίζοντας εδώ τη βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και ειδών πρώτης βοήθειας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» Δημήτρης Μουτάφης, ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός και ο ευεργέτης του Συλλόγου, της παιδείας και της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, Στυλιανός Ζερβούδης.

Ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος και ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς τους ευχαρίστησαν για την πρόσκληση και για την υποδοχή καθώς επίσης και για την αέναη αγάπη και την προσφορά τους στη Χίο.

Ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι θα επισκεφθεί την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπου θα γίνει δεκτός και θα συνομιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Μουτάφης, Τζέιμς Παντελίδης, Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος και ο π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το βράδυ ο Μητροπολίτης και ο κ. Δήμαρχος θα μιλήσουν στην ανοικτή συγκέντρωση που θα διοργανώσουν η Χιακή Ομοσπονδία και ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Μετά την άφιξή του ο κ. Μάρκος απάντησε σε ερωτήσεις των «Αναμνήσεων» και της «Greek News» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί για μια ακόμη φορά βρίσκεται στους κόλπους της ομογένειας.

«Χαιρόμαστε γιατί βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά κοντά στα παιδιά μας, κοντά στους Χιώτες οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δημιουργούν και κάνουν τη Χίο περήφανη με την παρουσία τους στις ΗΠΑ.

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Δημήτριος Μουτάφης, Τζέιμς Παντελίδης, Στυλιανός Ζερβούδης, Μητροπολίτης Μάρκος, Μανώλης Βουρνούς, π. Βασίλειος Λούρος και Νίκος Πουλής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Είναι ιδιαίτερη η ευλογία αυτής της επισκέψεώς μας γιατί πρόκειται να λειτουργήσουμε για τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδας, αλλά συνδυάζεται και με άλλο ένα πολύ σημαντικό γεγονός, την ανάληψη προ ολίγων ημερών των καθηκόντων του νέου ποιμενάρχη σας, ενός εξαιρετικού και στο εκκλησιαστικό ήθος αλλά και στην παιδεία και την ποιμαντική αρχιερέως, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, τον οποίο συναντήσαμε στην Αθήνα και με τη χάρη του Θεού θα τον συναντήσουμε και αυτές τις ημέρες», επεσήμανε.

«Χαίρομαι γιατί από εδώ και πέρα οι Χιώτες που βρίσκονται στην Αμερική θα βρίσκονται κάτω από το ωμοφόριο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Κάτω από το ωμοφόριο ενός ανθρώπου που γνωρίζει τι σημαίνει πίστη στο Χριστό, που γνωρίζει τι σημαίνει αγάπη και που γνωρίζει τι σημαίνει η δύναμη της ομογένειας για τον οικουμενικό ελληνισμό και την οικουμενική Ορθοδοξία».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο επεσήμανε: «Είχαμε συνδιακονήσει την Εκκλησία, εκείνος ως αρχιγραμματεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου  και εγώ ως αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.  Για τον λόγο αυτό η αναφορά που έκανα προ ολίγου δεν είναι τυχαία, αλλά είναι η προσωπική μου εμπειρία από τη συνδιακονία μου με τον εκκλησιαστικό αυτό άνδρα, ο οποίος – πρέπει να το αναφέρουμε – διαδέχεται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής επίσης ένα μεγάλο πνευματικό και επιστημονικό ανάστημα, τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, κ. Δημήτριο».

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Σταύρος Χαβιάρας, Γιάννης Κοντολιός, Στυλιανός Ζερβούδης και Μανώλης Βουρνούς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διήμερο πανηγύρι

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 με τον Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ.κ. Μάρκου, βοηθούμενου από τον εκ Χίου επίσης καταγόμενο ιερέα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας π. Βασιλείου Λούρου.

Το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος και πάλι του Μητροπολίτου Χίου κ.κ. Μάρκου βοηθούμενου υπό του π. Βασιλείου Λούρου.

Τους ύμνους κατά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία θα αποδώσουν ο Πρωτοψάλτης και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής Απόστολος Κομπίτσης με την συμμετοχή των καλλίφωνων ιεροψαλτών Νίκου Τσιάδη και Αλέκου Βλάσση.

Στιγμιότυπο από το δείπνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά τον Εσπερινό θα ακολουθήσει πανηγύρι με τον χωριανό Γιάννη Λιγνό στο κλαρίνο, τον Βασίλη Πατρίκη στο βιολί, τον Νίκο Κούτρα στο τραγούδι και τον Ανδρέα Γωνιά στο μπουζούκι. Άφθονο φαγητό

Ο Σύλλογος θα διαθέσει λεωφορεία από το Μπρούκλιν (75 St. και 5 Ave., στις 7 π.μ.) και από την Astoria (Χιώτικο Σπίτι 44-01 Broadway Astoria, NY 11103) Για πληροφορίες σχετικά με τα λεωφορεία: Brooklyn: Κούλα Μιχαλάκη • Tηλ.: (718) 266-6327 Αστόρια: Κούλα Καλογερά • Tηλ.: (914) 217-9886.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει οι Βορειοχωρίτες στην  Kenoza Lake στα Κάτσκιλς. Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Στιγμιότυπο από το δείπνο προς τιμή του Μητροπολίτη Μάρκου και του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Μανώλης Βουρνούς, π. Βασίλειος Λούρος, Μητροπολίτης Μάρκος, Δημήτρης Γωνιάς, Δημήτριος Μουτάφης και Στυλιανός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.