Ταμείο συνταξιοδότησης των Ελλήνων εκπαιδευτικών ανήγγειλε ο Ελπιδοφόρος

0
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νικόλαος Πάρος, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Αθηνά Κρομμύδα, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Στέλλα Κοκόλη, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Δρ. Ελένη Γρίβα, Δρ. Ελένη Κοροσίδου και Γιώτα Πεχλιβανίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο αγώνας που κάνετε είναι άνισος, σκληρός, και είναι κακοπληρωμένος», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κατά την διάρκεια της ομιλίας στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης, 7ης Νοεμβρίου 2023 στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι «δεν είναι μυστικό ότι στην Αμερική τα τελευταία χρόνια κάπως είχαμε παραιτηθεί από την προσπάθεια να σώσουμε την ελληνική γλώσσα. Είχαμε συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα χαθεί» και ότι ο ίδιος αγωνίζεται να αντιστρέψει αυτό το κλίμα και ότι οι εκπαιδευτικοί είναι σύμμαχοί του.

Παράλληλα ανήγγειλε την δημιουργία Ασφαλιστικού Προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς ούτως ώστε οι εισφορές των εκπαιδευτικών και των εργοδοτών να πιάσουν τόπο και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή συνταξιοδότηση.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο και το παρακολούθησαν περίπου 150 εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε ημερήσια και απογευματινά σχολικά σχολεία. Στο σεμινάριο παρέστησαν η αναπληρώτρια συντονιστή Παιδείας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, κ. Γιώτα Πεχλιβανίδη, η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Αθηνά Κρομμύδα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς» Μερόπη Κυριάκου και ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου.  

Κεντρικοί εισηγητές του σεμιναρίου ήταν η Δρ. Ελένη Γρίβα και η Δρ. Ελένη Κοροσίδου, αντιπρύτανης και καθηγήτρια του Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αντίστοιχα.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ελπιδοφόρου:

Ήθελα να σας συγχαρώ γι αυτό που κάνετε, διότι ο αγώνας που κάνετε είναι άνισος, σκληρός, και είναι κακοπληρωμένος, με δύσκολες συνθήκες και όμως εσείς αγωνίζεστε, συνεχίζετε, και γι αυτό ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ.

Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί ενώ παρακολουθούν το καλωσόρισμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δεν είναι μυστικό ότι στην Αμερική τα τελευταία χρόνια κάπως είχαμε παραιτηθεί από την προσπάθεια να παλεύουμε να σώσουμε την ελληνική γλώσσα. Είχαμε συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα χαθεί και όλο αυτό το αφήγημα, το οποίο το γνωρίζουμε όλοι.

Εγώ προσπαθώ να το ανατρέψω αυτό. Δεν είναι εύκολο γιατί είναι μια κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και τέτοιες καταστάσεις δεν ανατρέπονται ούτε σε μια νύχτα και ούτε με τα καλά λόγια του Αρχιεπισκόπου, όποιος και να είναι αυτός.

Εγώ στηρίζομαι σε σας. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να το ανατρέψουμε. Εγώ από την δική μου θέση, εσείς αγωνιζόμενοι από την δική σας θέση να κρατήσουμε και να σώσουμε την ελληνική γλώσσα. Όχι να την διασώσουμε σαν κονσέρβα, αλλά να την μεταδώσουμε, να την κάνουμε ελκυστική, γιατί δεν είναι μια οποιαδήποτε γλώσσα. Είναι η γλώσσα ενός πολιτισμού που έχει στηρίξει και θεμελιώσει τον δυτικό πολιτισμό, όπως τον γνωρίζουμε τώρα.  

Ο Αρχιεποίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, στο βήμα, και ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού αποτελούν την βάση και τα θεμέλια και της αμερικανικής κοινοπολιτείας.  Επομένως είναι το σωστό μέρος και η σωστή χώρα, ώστε η ελληνική γλώσσα όχι απλά να αναπτυχθεί, αλλά και να διαπρέψει.

Και να μην απευθύνεται μόνον στα παιδιά ελληνικής καταγωγής, όποιας γενεάς και να είναι αυτά, αλλά να απευθυνθούμε σε όλους τους Αμερικανούς και τις Αμερικανίδες και να τους δείξουμε πόσο ωραία είναι η γλώσσα μας και ο πολιτισμός μας.

Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας. Όχι μόνο στα λόγια. Προσπαθούμε να κάνουμε και κάποιες κινήσεις οι οποίες θα κάνουν και την δική σας εργασία πιο εύκολη. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να εντάξουμε τους δασκάλους και τις δασκάλες σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο έχουμε ήδη φτιάξει το κέλυφος, έχουμε βρει και κάποια χρήματα ώστε οι εισφορές οι δικές σας ή των εργοδοτών σας μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλες, αλλά να είναι σε ένα επίπεδο που μπορούν και εσείς είτε οι εργοδότες σας να συμβάλλουν σ’ αυτό το ταμείο ώστε οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα σχολεία να έχουν και μια προοπτική για συνταξιοδότηση αξιοπρεπή, εκτός από την μισθοδοσία.

Για να μη περιαυτολογούμε μόνο και να λέμε πόσο όμορφη είναι η γλώσσα και ο πολιτισμός μας, αλλά να βάζουμε και το χέρι στην τσέπη και πρώτος εγώ και η Αρχιεπισκοπή ώστε να σας βοηθήσουμε σ΄ αυτόν τον αγώνα που κάνετε.

Από αριστεράσ διακρίνονται οι π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Στέλλα Κοκόλη, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και Δρ. Ελένη Γρίβα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Με την επιμονή και με τον αγώνα μας μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα Και ήδη διαφαίνεται στον ορίζοντα η αλλαγή του κλίματος, γιατί υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει αποφασιστικότητα και συνεργασία η οποία φαίνεται και σήμερα σε αυτό που κάνετε εδώ όλοι μαζί.

Θέλω να ευχαριστήσω τους ειδικούς φιλοξενουμένους από την Ελλάδα, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς. Γιατί γνωρίζει η πατρίδα μας ότι βοηθώντας μας ουσιαστικά μας βοηθά και στην συνέχεια να βοηθήσουμε και εμείς την πατρίδα.», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.  

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.