Τα υπέροχα ξυστά από το Πυργί της Χίου, ταξιδεύουν στα νησιά της Καραϊβικής

0
Τα ξυστά.

Μια κρουαζιέρα στην Καραϊβική, συνώνυμο των εξωτικών διακοπών είναι για πολλούς ένα όνειρο ζωής. Αυτό το όνειρο το έζησε ο ομογενής Ηλίας Παντελάρος με την σύζυγο του Ειρήνη από το Πυργί της Χίου.

Το πλοίο ιδιοκτησία της Ναυτιλιακής εταιρίας Χανδρή, με καπετάνιο Χιώτη, τον Θεόδωρο Αγκάκαι Α΄μηχανικό τον Ανδρέα Ζωφό επίσης Χιώτη, κατά την διάρκεια του ταξιδιού μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Ηλία και την Ειρήνη. Αντικρίζοντας την πλώρη του πλοίου διαπίστωσαν ότι ήταν ζωγραφισμένα στο βάθος της πλώρης τα υπέροχα ξυστά από το Πυργί της Χίου.

Η χαρά τους δεν περιγράφεται που είδαν τον πολιτισμό του χωριού τους να γίνεται γνωστός στην άλλη άκρη του κόσμου. Τα Μαστιχωχορούσικα Νέα εύχονται στον Ηλία και στην Ειρήνη να έχουν πάντα χαρές στην ζωή τους

Τα Ξυστά είναι τεχνική διακόσμησης της πρόσοψης των οικοδομημάτων που συναντάται στην περιοχή Πυργί του νησιού Χίος . Αποτελείται από γεωμετρικά διακοσμητικά σχήματα χαραγμένα κατά βάση από τα μισά της πόρτας εισόδου, σε ποικίλα σχέδια μεταξύ των οποίων κύκλοι, ρόμβοι, πελαργοί και κλαδιά δέντρων. Η τεχνοτροπία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της εν λόγω τοπικής κοινότητας καθιστώντας την περιοχή ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ο Ηλίας Παντελάρος.

Πηγή: https://masticnews.blogspot.com/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.