ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ημερολόγιο του 2022 του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» εκτυπώθηκε και από τις προσεχείς ημέρες θα φτάσει στα σπίτια των μελών του Συλλόγου, μαζί με τις ευχές για υγεία και χωρίς πανδημία το 2022.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά Ημερολόγιο που εξέδωσε ο Σύλλογος και το οποίο διαφέρει από τα προηγούμενα, καθώς έχει ως πρώτο θέμα τα Αρχοντικά της Καστοριάς και δη το Αρχοντικό Σκούταρη. Αν και έχει ως κεντρικό θέμα το εν λόγω αρχοντικό, εν τούτοις ξεφυλλίζοντάς το διαπιστώνεις ότι μέσα από τις σελίδες του αναδύεται η αρχοντιά των Καστοριέων της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος Δήμος Σιώκης και το διοικητικό συμβούλιο προ ενός έτους έθεσαν ως στόχο να δώσουν την δυνατότητα στα μέλη τους να αναλάβουν την διακόσμησή του με τις αναμνήσεις τους από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι φωτογραφίες που προσκόμισαν οι Εντ Μπούτης, Σωτήριος Κατσαμάκης, οικογένεια Λεχοβίτη, Κύρα Μελιζάνη, Νίκος Παπακώστας, Τζον Ψάλτος, Πάμελα και Βασίλειος Σιώκης, Γλυκερία Τζίκα, Stephen Capuano, Δήμος Σιώκης, Ζωή Τζίκα και Σοφία Βουρδούκη διαφέρουν και ενδιαφέρουν και παρέχουν την δυνατότητα στον αποδέκτη του Ημερολογίου να αναπολήσει τις μαγικές στιγμές που έζησε το καλοκαίρι στην Ελλάδα και να συνειδητοποιήσει ότι οι εικόνες της Καστοριάς είναι εφάμιλλες με τις εικόνες από τις διάφορες πόλεις και περιοχές της γενέτειρας.

Το Ημερολόγιο του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους χορηγούς του Ημερολογίου, οι οποίοι με την γενναιοδωρία τους τους παρείχαν την δυνατότητα να εκπληρώσουν έναν φιλόδοξο στόχο και να προσφέρουν στα μέλη δωρεά ένα πραγματικό έργο τέχνης.  

Αρχοντικό Σκούταρη

Η πρώτη σελίδα του Ημερολογίου όπως προαναφέραμε είναι αφιερωμένη στο Αρχοντικό Σκούρη. Η φωτογραφία και η περιγραφή στις δύο γλώσσες θα καθηλώσουν το ενδιαφέρον των Καστοριέων.

Το Ημερολόγιο του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”

Το Αρχοντικό Σκούρη βρίσκεται στη νότια παραλία της πόλης επί της οδού Ορεστιάδος. Οικοδομήθηκε γύρω στα τέλη του 18ουαι. και εντάσσεται στον αρχιτεκτονικό τύπο των αρχοντικών με κάτοψη σε σχήμα Π. Αρχικά ανήκε στην οικογένεια Σκούταρη και στη συνέχεια κατοικήθηκε και από άλλες οικογένειες μέχρι την απαλλοτρίωσή του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η διασύνδεση της διώροφης οικίας με τα καλντερίμια της πόλης γινόταν μέσω της βόρειας εισόδου του. Η νότια είσοδος οδηγούσε στην αβγατή (αυλή που καταλήγει στη λίμνη), στην άκρη της οποίας έδενε το καστοριανό καράβι, που χρησίμευε ως μεταφορικό μέσο της οικογένειας.

Στο κέντρο του ισογείου δημιουργείται εσωτερική κλειστή αυλή γύρω από την οποία ξεκινά ξύλινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στους άνω ορόφους.

Το Ημερολόγιο του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”
Το Ημερολόγιο του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”
Το Ημερολόγιο του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”
Το Ημερολόγιο του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.