Συνάντηση Προεδρικού Επιτρόπου με το βοηθό γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Jean-Pierre Lacroix

0
Ο προεδρικός επίτροπος Φώτης Φωτίου, αριστερά και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την παιδική ομάδα "Ελευθέρια - Παγκυπρίου" της Νέας Υόρκης.

Ο Προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, κ. Φώτης Φωτίου, είχε την Τετάρτη, 10 Απριλίου συνάντηση, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με το Βοηθό Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, κ. Jean-Pierre Lacroix. Τον κ. Φωτίου συνόδευαν η Επιτετραμμένη της Κύπρου στον ΟΗΕ, κα Πόλυ Ιωάννου, και ο Λειτουργός του Γραφείου του Επιτρόπου, κ. Αλέξανδρος Κάης.
Η συνάντηση εντάσσονταν το πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Lacroix για την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το θέμα των αγνοουμένων εξαιτίας των φθινόντων αριθμών λειψάνων που εντοπίζονται. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2017 εντοπίστηκαν τα οστά 40 αγνοουμένων, ενώ το 2018 μόνο 10. Υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα, αιτήθηκε τη συνδρομή του ΟΗΕ για τη διάθεση των σχετικών αρχείων του τουρκικού στρατού, και τόνισε την ανάγκη να δράσουμε άμεσα διότι το πέρασμα του χρόνου είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός. Ο κ. Φωτίου επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τη ΔΕΑ, ως καίριο εργαλείο επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων.

Ο Προεδρικός Επίτροπος ενημέρωσε επίσης τον συνομιλητή του για το έτερο κεφαλαιώδες ανθρωπιστικό ζήτημα των εγκλωβισμένων, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον ΟΗΕ ο οποίος καθιστά εφικτή την στήριξη των εγκλωβισμένων από την Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο. Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε για την επιδείνωση της άσκησης του εκπαιδευτικού τους δικαιώματος από τους εγκλωβισμένους, ως αποτέλεσμα των σημαντικών περιορισμών στους οποίους υπόκεινται, όπως του αποκλεισμού πολλών εκπαιδευτικών και την απαγόρευση ολοένα και περισσότερων βιβλίων από τις κατοχικές αρχές, κατά παράβαση της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης. 

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.