ΣΙΚΑΓΟ. Τετρακόσιοι και πλέον ομογενείς και φιλέλληνες την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 κατέκλεισαν το αμφιθέατρο του Μουσείου του Ολοκαυτώματος του Ιλινόις  παρακολούθησαν τις ομιλίες διαπρεπών ομογενών, Τούρκων και Αρμενίων ιστορικών και ερευνητών για τη Γενοκτονία του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Οι ομιλίες εντάσσονταν στο πλαίσιο του επιστημονικού συμποσίου με τίτλο «Η Μεγάλη Καταστροφή» το οποίο ήταν αφιερωμένο στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας της Μικράς Ασίας και η διοργάνωσή του στο Μουσείου του Ολοκαυτώματος κατέστησε ακόμη πιο συγκινητικό το Συμπόσιο.  

Συνδιοργανωτές σ’ αυτή την εκδήλωση το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Ιλλινόις, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, η Παμποντιακή Ένωση Νεολαίας, ο τοπικός σύλλογος Ποντίων του Σικάγου, η Ιερά Μητρόπολης του Σικάγου,  το Γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, το Κολλέγιο Ανατόλια και η Εθνική Επιτροπή των Αρμενίων του Ιλλινόις.

Στιγμιότυπο από την έκθεση για τη Γενοκτονία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

Στους συμμετέχοντας σε μια κατάμεστη αίθουσα με περίπου 400  άτομα καλοσώρισε η Αντιπρόεδρος του Μουσείου  για εκπαιδευτικά θέματα Kelley Szany.  Μετά από μία σύντομη εισαγωγή του Μητροπολίτη Σικάγου κ.κ. Ναθαναήλ, ο ιδρυτής του Κέντρου Γιώργος Μαυρόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. Μαρία Ιωαννίδου Ντέιβις αναφέρθηκαν στην μέχρι τώρα πορεία και το έργο του κέντρου.

Τέσσερεις εγκεκριμένοι ακαδημαϊκοί παρουσίασαν διαφορετικές ενότητες σχετικές με τη γενοκτονία της Μικράς Ασίας. 

Ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης, του Κέντρου Ποντιακών Μελετών του ΑΠΘ παρουσίασε ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο ιστορικό του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι την Γενοκτονία.  

Ο πρόεδρος του Κέντρου Γεώργιος Μαυρόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

Η  Fatma Müge Göçek, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, παρώτι μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκάλα υπήκοος δεν χαρίστηκε στα λόγια της και αναφέρθηκε στους μηχανισμούς των Τούρκων για την εξόντωση και αφανισμό όλων των μειονοτήτων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 

Η ευθύτητα του λόγου της και η απαίτηση της ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει  την ιστορική αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και οι Γερμανοί, συγκίνησαν το κοινό, το οποίο την καταχειροκρότησε. 

Ο George Shirinian πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ιντσιτούτου Zorian στο Τορόντο, ανέπτυξε σε βάθος το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο του Κέντρου, το οποίο αποτελείται από οκτώ πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Η έρευνα αυτή έγινε με την χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.   

Ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

Ο Δρ Alexander Kitroeff καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Haverford της Πενσυλβάνιας, ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα πως οι Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες βοήθησαν τα μέγιστα στον εκμοντερνισμό της Ελλάδας στο 20 αιώνα.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τρίλεπτο τρέιλερ από το ντοκιμαντέρ του Κέντρου, με τίτλο «Η Μεγάλη Καταστροφή»‘ και το οποίο όπως ενημέρωσε το κοινό το μέλος του Δ.Σ. John Davis, έχει πλέον ολοκληρωθεί και βρίσκεται στην τελευταία φάση πριν την πρεμιέρα.

Σε μια παράλληλη αίθουσα η νεολαία του τοπικού συλλόγου Ποντίων του Σικάγου, έστεισε μια μικρή πολυθεματική έκθεση, την οποία επισκέφτηκε το κοινό κατά την διαρκεία του διαλλείματος.

Εν κατακλείδι ένα ιστορικό συμπόσιο, αντάξιο του επιπέδου που το Κέντρο μας έχει συνηθίσει, που διοργανώθηκε μέσα σε ένα χώρο με τεράστιο συμβολισμό, με υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου ομιλίες,  που το κοινό καταχειρόκροτησε.

Η Fatma Müge Göçek, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Ο George Shirinian πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ιντσιτούτου Zorian στο Τορόντο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κιτρόεφ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Από αριστερά Δημήτρης Μολοχίδης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης και Κώστας Τσιλφίδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Στιγμιότυπο από την έκθεση. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Η αφίσα του Συμποσίου για την 100ή επέτειο της Μεγάλης Καταστροφής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Στιγμιότυπο από την έκθεση. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Γιώργος Μαυρόπουλος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη της ποντιακής νεολαίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Απόο την ημερίδα γνωριμίας νέων της Παμποντιακής νεολαίας στο Ερευνητικο Κέντρο το Σάββατο 6 Απριλίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.