ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Σουμελά, του ομώνυμου Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Νοεμβρίου 2022 έγινε δεκτή με τις δέουσες τιμές στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια και αμέσως μετά ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος τέλεσε τον Εσπερινό.

Το πρωί της Κυριακής τέλεσε την Θεία Λειτουργία και αναφέρθηκε στην ιστορική εικόνα. Η ανθοστολισμένη εικόνα της Παναγίας Σουμελά είχε τοποθετηθεί στον νάρθηκα και δύο ποντιόπουλα φορεμένα με τις παραδοσιακές στολές αποτέλεσαν την τιμητική φρουρά.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για τον εν λόγω ναό, όχι μόνο λόγω της παρουσίας της εικόνας, αλλά και διότι για πρώτη φορά στην αριστερή πλευρά του σολέα υπήρχαν τέσσερα λάβαρα. Πρόκειται για τα λάβαρα των φορέων που συνεργάστηκαν για το ιστορικό γεγονός και συγκεκριμένα του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και των Συλλόγων Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης.

Αμέσως μετά παρατέθηκε δεξίωση στην αίθουσα «Νίκος Ανδριώτης» στο πλαίσιο της οποίας το Ιερό Ίδρυμα απένειμε τιμητικές πλακέτες στον ιερατικό προϊστάμενο, π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο σε ένδειξη αναγνώρισης για την προσφορά του στην μετατροπή του κτιρίου που είχαν αγοράσει στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης σε έναν κανονικό Ελληνορθόδοξο προσκυνητάρι, καθώς επίσης και στον πρόεδρο της κοινότητας, Στέφανο Θωμάτο, όχι μόνο για την διοργάνωση του εν λόγω προσκυνήματος, αλλά και για το γεγονός ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας δώρισαν το παλαιό τέμπλο του ναού των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο προσκυνητάρι στην Ποντιακή Γη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο π. Νικόλαος Πάρος, καθώς επίσης και ο Τάσος Κέζας, σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης διευκρίνισε ότι την ιδέα για το εν λόγω προσκύνημα την συνέλαβε ο κ. Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος είναι σύμβουλος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, κ. Γεώργιος Ανδρονικίδης και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και συνάμα πρόεδρος του Συλλόγου Πόντος του Κονέκτικατ Κώστας Τσιλφίδης.

Ακολούθησαν η ομιλία του Κώστα Τσιλφίδη στην αγγλική για την θαυματουργό εικόνα και του Δρα. Χαράλαμπου Βασιλειάδη για την πορεία της προστάτιδας του Πόντου και των απανταχού Ποντίων, καθώς επίσης και για την εικόνα του Ιερού Ιδρύματος που είναι πιστό αντίγραφο της εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων “Κομηνοί” Νέας Υόρκης Γεώργιος Ανδρονικίδης, αριστερά, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης, κέντρο, και ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης μετά το πέρας της εκδήλωσης ανήρτησε φωτογραφίες στον λογαριασμό του Ιδρύματος στο Face Book με το ακόλουθο σχόλιο:

Σημαντική και εξαιρετική εκδήλωση για την οποία πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ιερατικώς προϊστάμενο τής κοινότητας τού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο της κοινότητας, κ. Στέφανο Θωμάτο, τους ιερείς του ιερού ναού των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου όπου τελέστηκε το ιερό προσκύνημα καθώς και τον κ. Γεώργιο Γεωργίου για την πρωτοβουλία και την γενναιόδωρη προσφορά του και βέβαια όλο το προσωπικό τού ιερού ναού για την αρωγή του.

Από αριστερά διακρίνονται οι Τάσος Κέζας, Γεώργιος Ανδρονικίδης, Κώστας Τσιλφίδης, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκ μέρους των τριών οργανωτικών φορέων, ήτοι τού Ιερού Ιδρύματος “Παναγία Σουμελά” και των ποντιακών συλλόγων “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης και “Πόντος” του Νόργουοκ, ευχαριστούμε τον επίσημο προσκεκλημένο μας, διπλωμάτη κ. Τάσο Κέζα, σύμβουλο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, για την παρουσία του και τον εμπνευσμένο χαιρετισμό του καθώς και την κ. Σταυρούλα Μάστορα του Τitan Foods για την γενναιόδωρη προσφορά της και βέβαια όλες τις κυρίες που συνέβαλαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση τής σχετικής εκδήλωσης.

Είθε ο Ύψιστος δια των πρεσβειών της Παντάνασσας Σουμελιώτισσας να μας εμπνέει και να μας προστατεύει”.

Από αριστερά διακρίνονται ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης Γεώργιος Ανδρονικίδης και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, αριστερά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης Γεώργιος Ανδρονικίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα λάβαρα των ποντιακών οργανώσεων που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Τσιλφίδης, Δημήτρης Μολοχίδης, Τάσος Κέζας, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης και Βασίλειος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.