ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O μόλις πέντε ετών Νικόλαος Χιονάς το πρωί της Πέμπτης αγκάλιασε τον πατέρα του και επιβιβάστηκε σε ένα σχολικό λεωφορείο το οποίο επρόκειτο να τον μεταφέρει στο Δημόσιο Σχολείο P.S. 282 στο Park Slope  του Μπρούκλιν.

Αντ’ αυτού ο  οδηγός τον κατέβασε στο Δημόσιο σχολείο P.S.133 και ο Νικόλαος έμεινε μόνος και φοβισμένος. Είχε όμως τύχη, διότι ένας από τους δασκάλους της Γυμναστικής που τον είδε αντιλήφθηκε ότι ο Νικόλαος ήταν αυτιστικό παιδί με λεκτική δυσλειτουργία, τον πλησίασε, τον ηρέμισε και μετά από λίγο εντόπισε στο σχολικό του σάκο τα τηλέφωνα των γονέων του και κάλεσε τον πατέρα του, Πίτερ (Παντελή) Χιονά.

Ο κ. Χιονάς κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι είχαν δύο εβδομάδες που ενέμεναν από μέρα σε μέρα να έρθει το σχολικό να πάρει τον Νικόλα και την Πέμπτη, ήταν η πρώτη μέρα που πήγε το σχολικό.

Ο Πίτερ Χιονάς με τον γιο του Νικόλαο. Ο Νικόλαος Χιονάς την πρώτη ημέρα στο Νηπιαγωγείο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Πίτερ Χιονά.

«Ήταν ένα μεγάλο σχολικό λεωφορείο, το οποίο δεν προορίζεται για παιδιά με ειδικές ανάγκες και μόλις αποχαιρέτησα το Νικόλαο, άρχισα να αισθάνομαι έναν κόμπο στο λαιμό, αλλά δεν ήθελα ποτέ να πιστέψω ότι θα συνέβαινε αυτό που μου έλεγε η προαίσθηση», επεσήμανε ο κ. Χιονάς, ο οποίος έσπευσε να πάρει το παιδί.

Μόλις είδε ότι ο Νικόλαος ήταν καλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι εάν δεν υπήρχε ο καλός Σαμαρείτης ένας Θεός ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί.

Κάλεσε το Τμήμα Παιδείας (the Education Department) και το γραφείο της μεταφοράς ανηλίκων (Office of Pupil Transportation) και την ίδια την εταιρεία Logan Bus Company και προέβη στις δέουσες διαμαρτυρίες.

Η Ασημίνα με τον αδελφό της Νικόλαο Χιονά. Ο Νικόλαος Χιονάς την πρώτη ημέρα στο Νηπιαγωγείο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Πίτερ Χιονά

Και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό επικοινώνησε με τον ομογενή πολιτειακό γερουσιαστή του Μπρούκλιν, Άντριου Γουνάρδη και τον ενημέρωσε για την περιπέτεια του μικρού Νικόλαου.

Ο ομογενής πολιτικός απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με το συμβάν επεσήμανε ότι μόλις πληροφορήθηκε το δυσάρεστο νέο επικοινώνησε με το Τμήμα Παιδείας, το αρμόδιο γραφείο και την ίδια την εταιρεία σχολικών λεωφορείων, αφ’ ενός μεν για να ερευνήσουν το περιστατικό, αφ’ ετέρου δε να μην επαναληφθεί.

Στο βήμα ο πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν Αντριου Γουνάρδης

«Η κατάσταση με τα σχολικά λεωφορεία στο Μπρούκλιν είναι απαράδεκτη. Περιττό να σας πω ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαμε 24 παρόμοια είτε και διαφορετικής υφής επεισόδια. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο,  πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές ανάγκες και δη με αυτισμό», επεσήμανε ο κ. Γουνάρδης, ο οποίος τις προσεχείς ημέρες θα φέρει το θέμα και στην πολιτειακή γερουσία ούτως ώστε οι εταιρείες με σχολικά λεωφορεία να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο», επεσήμανε ο κ. Γουνάρδης, ο οποίος μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά με τον Πίτερ Χιονά.

Ο Πίτερ Χιονάς πρόσθεσε ότι από την έρευνα που έκανε προέκυψε ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά υποβλήθηκαν πάνω από εκατό χιλιάδες παράπονο σχετικά με τα σχολικά λεωφορεία στον Δήμο της Νέας Υόρκης.

Π Πίτερ Χιονάς με τον γιο του Νικόλαο. Ο Νικόλαος Χιονάς την πρώτη ημέρα στο Νηπιαγωγείο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Πίτερ Χιονά.

Ο Πίτερ Χιονάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν, ενώ ο πατέρας του καταγόταν από την Χίο. Ο Πίτερ είναι νυμφευμένος με την Μαρία το γένος Χριστάκου που έλκει την καταγωγή της από την Σπάρτη.

Το ζεύγος έχει και μια μεγαλύτερη κόρη, την Ασημίνα που είναι δέκα μόλις ετών και είναι φύλακας άγγελος του μικρού Νικόλαου.

Η Μαρία Χιονιά επεσήμανε ότι ο Νικόλαος είναι ένα χαριτωμένο αγοράκι και αν τον δει κανείς δε μπορεί να πιστέψει ότι είναι αυτιστικό. Παράλληλα τόνισε ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά αυτά άλλο τόσο πιο ορατά γίνονται τα σημάδια.

Ο Πίτερ Χιονάς είναι έφορος τέχνης και συνάμα ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκάλερι  (Hionas Gallery) στη διεύθυνση 356 Broadway, Chinatown, NY 10013 στην οποία εκθέτουν τα έργα τους και ομογενείς.

Ο Πίτερ (Παντελής Χιονάς με τη σύζυγό του Μαρία και τα δύο παιδιά τους, την Ασημίνα και το Νικόλαο. Ο Νικόλαος Χιονάς την πρώτη ημέρα στο Νηπιαγωγείο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Πίτερ Χιονά.
Ο Πίτερ Χιονάς στην ομώνυμη γκάλερί του. Ο Νικόλαος Χιονάς την πρώτη ημέρα στο Νηπιαγωγείο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Πίτερ Χιονά.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.