ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο απονεμήθηκε το Αθηναγόρειο Βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απο το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα, στην διάρκεια του ετήσιου δείπνου που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Hilton, στη Νέα Υόρκη.

Ηταν η πρώτη φορά που στο δείπνο παρεβρέθηκε ως προκαθήμενος της Εκκλησίας στην Αμερική ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος και δέχθηκε τις ευχές και τα χειροκροτήματα του κοινού. Ταυτόχρονα το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, δέχθηκε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των ονομάτων των επισήμων που παρακάθησαν στο τραπέζι (dais). Ηταν μια ένδειξη αγάπης και σεβασμού, στο προσωπό του, όπως επεσήμανε ο Αρχοντας και παρουσιαστής στο κομμάτι αυτό της βραδιάς κ. Μαικλ Ψαρός.

Η εκδήλωση είχε τον χαρακτήρα υποδοχής των νέων μελών του Τάγματος αλλά, ταυτόχρονα εξέπεμψε μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, λίγες μόνο ημέρες μετά και την απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας να αναγνωρίσει  επίσημα την Εκκλησία της Ουκρανίας ως Αυτοκέφαλη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμώμενου Ιεράρχη και ευχαρίστησε τους Αρχοντες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην Μητέρα Εκκλησία. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο μητροπολίτης Κιέβου μίλησε στην μητρική του γλώσσα, στα Ουκρανικά, ενω σε κάθε τραπέζι υπήρχε διαθέσιμη η αγγλική μετάφραση. Αποδεχόμενος το βραβείο ο κ. Επιφάνιος τόνισε ότι δέχθηκε την τιμή εκ μέρους των εκατομμυρίων ορθοδόξων της Ουκρανίας, μιας Εκκλησίας που, όπως ανέφερε, αν και είναι η νεότερη στα δίπτυχο των αδερφών Εκκλησιών εντούτοις είναι απο τις αρχαιότερες και πλέον ιστορικές.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επεσήμανε στο ακροατήριο ότι όσοι επιθυμούν να συνομιλήσουν μαζί με τον κ. Επιφάνιο θα πρέπει ή να μιλήσουν κι εκείνοι ουκρανικά ή να προτιμήσουν τα ελληνικά.

Και πράγματι αν και η τελετή απονομής και το δείπνο ολοκληρώθηκαν νωρίτερα απο όσο διήρκεσαν άλλες παρόμοιες, τις προηγούμενες χρονιές, εντούτοις για πολύ ώρα μετά την λήξη της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος παρέμεινε στην αίθουσα και συνομιλούσε μαζί με το κοινό. Αναμεσά τους και πολλοί εκπρόσωποι του επίσημου Ουκρανικού Κράτους, όπως ο Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμώμενου Ιεράρχη και ευχαρίστησε τους Αρχοντες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην Μητέρα Εκκλησία. Φωτογραφία: ETA PRESS

Τον ρόλο του οικοδεσπότη της βραδιάς είχε αναλάβει ο Αρχων κ. Ιωάννης –Σωκράτης Ζαβιτσάνος, που τιμήθηκε το προηγούμενο βράδυ με το βραβείο «Νικόλας Μπούρας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε σε βιντεοσκοπημένο μηνυμά του, την σημασία της απόδοσης του τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία και συνεχάρη τόσο τον κ. Επιφάνιο όσο και το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα και του δικοικητή του Δρ. Αντονι Λυμπεράκη.

Αποψη του ακροατηρίου. Στο τραπέζι του κ. Μερκουρίου Αγγελιάδη, ο κ. Σούσου και ο κ. Τενέδιος. Φωτογραφία: ETA PRESS
Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Φωτογραφία: ETA PRESS
Οι καθήμενοι στο επίσημο τραπέζι χειροκροτούν στην διάρκεια της απονομής. Φωτογραφία: ETA PRESS
Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Φωτογραφία: ETA PRESS
Η απονομή του Αθηναγόρειου Βραβείου στον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.Διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Δρ. Αντονι Λυμπεράκης, διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων. Φωτογραφία: ETA PRESS
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.