ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως διδακτικό και επίκαιρο ήταν το επιστημονικό συνέδριο του ομίλου «Markou Global Legal Group» με θέμα «Τα παιδιά μας σήμερα και η παχυσαρκία» που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 19 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Η παρουσία των γονέων και των παιδιών, καθώς επίσης και των εκπαιδευτικών ήρθε να αποδείξει το ενδιαφέρον και τη δίψα των ομογενών για υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

Η ιδρύτρια και πρόεδρος του ομίλου «Markou Global Legal Group» , Μαρία Μάρκου εισήλθε στην αίθουσα κρατώντας ένα αγόρι και ένα κορίτσι, καλωσόρισε τους ομιλητές και εστίασε την προσοχή της  στο θέμα του συνεδρίου.

«Το θέμα είναι αφιερωμένο στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το μέλλον», επεσήμανε η κ. Μάρκου υπενθυμίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν υγιή και το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Η κ. Μάρκου εκμυστηρεύτηκε τη στιχομυθία που είχε με μια μητέρα που τάιζε το παιδί της με φάστφουντ και η οποία της είπε ότι το φαγητό από το McDonald είναι πιο φθηνό από ότι τα χρήματα δεν αρκούν για να προσφέρει καθημερινή υγιεινό και πλούσια με φρούτα φαγητό.

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ομιλίες της  παιδαγωγού και ψυχοθεραπεύτριας Μαρία Δελτούζου, του παιδιάτρου ειδήμων στην παιδική παχυσαρκία, Δρ. Δημήτριου Μαρκουίζου και της Διατροφολόγου και Διαιτολόγου Ειρήνης Νικολαϊδη.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και οι διαλέξεις διέφεραν ως προς το περιεχόμενό τους σχετικά με τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας και τις αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης από την βρεφική ηλικία έως και την παιδική και εφηβική ηλικία, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων μπορεί να αναφέρουμε τον ρόλο της μεσογειακής διατροφής και γενικότερα του δραστήριου τρόπου ζωής, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία και η Ελλάδα την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα το απέδωσαν σε μια σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων την εκτροπή από τη μεσογειακή διατροφή, του καθιστικού τρόπου ζωής και του εθισμού στην τηλεόραση και στις έξυπνες συσκευές.

Ο Δρ. Μαρκουίζος και οι άλλοι ομιλητές συνέστησαν στους γονείς να τρώνε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα φαγητό με τα παιδιά τους, να κλείνουν τις τηλεοπτικές συσκευές ούτως ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τους σωστούς τρόπους με τους οποίους πρέπει να απολαμβάνουν το γεύμα είτε και το δείπνο.

Η Μαρία Μάρκου, αριστερά και η Ειρήνη Νικολαϊδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου σχετικά με τους χυμούς φρούτων ο Δρ. Μαρκουίζος συνέστησε να αποφεύγουν τους ζαχαρωμένους είτε και ανθρακούχους χυμούς φρούτων και αντί να δίνουν στα παιδιά έναν χυμό μήλου, να προσφέρουν ένα μήλο, αφ ενός μεν διότι τρώγοντας το μήλο το παιδί αισθάνεται με γεμάτο στομάχι, αφ ετέρου δε διότι οι φυτικές ίνες βοηθούν την πέψη και την σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου.

Οι ομιλητές μέσω διαφανειών παρουσίασαν και τις συνέπειες που έχει η παχυσαρκία στα παιδιά τα οποία συχνά γίνονται αντικείμενα του σχολικού εκφοβισμού.   

Μετά το πέρας των διαλέξεων οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Η Μαρία Μάρκου και η η κλινική Διατροφολόγος και Διαιτολόγος Ειρήνη Νικολαϊδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά και στη φιλανθρωπική δράση του Δρα Δημητρίου Μαρκουίζου,  τόνισε δώρισε έναν απινιδωτή και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στο  νοσοκομείο της Πάτμου και κάλεσε την γραμματέα του ιστορικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης Ευαγγελία Τσαβαρή να του απονείμουν το φιλανθρωπικό βραβείο.

Αμέσως μετά κάλεσε στην εξέδρα τον μαέστρο Νεόφυτο Στράτη για να παρουσιάσει την τιμώμενη της βραδιάς, τη διακεκριμένη εκπαιδευτικό – διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, Ελευθερία Οίκουτα.

Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στη προσφορά των εκπαιδευτικών και εστίασε την προσοχή της στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να θεσπίσουν και συνάμα να απονέμουν το πρώτο βραβείο «Αθηνά» στην Ελευθερία Οίκουτα.

Στιγμιότυπο από τη διάλεξη του παιδιάτρου, Δρα Δημήτριο Μαρκουίζο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» Μερόπη Κυριάκου απένειμαν το βραβείο στην κ. Οίκουτα.

Η κ. Οίκουτα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και κάλεσε τους ομογενείς να στηρίξουν τα ελληνικά σχολεία και την ελληνική παιδεία με τη γενικότερη έννοια του όρου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι την επιμέλεια και τα οργανωτικά ζητήματα της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο σύζυγος της κ. Μάρκου, ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και ότι μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε δεξίωση στην βιβλιοθήκη του Αρχιεπισκοπικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο μαέστρος Νεόφυτος Στράτης και η δικηγόρος και παρουσιάστρια της εκδήλωσης Μαρία Μάρκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Μαρία Μάρκου και η Μαρία Δελτούζου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ευαγγελία Τσαβαρή, η Μαρία Μάρκου και ο Δρ. Δημήτριος Μαρκουίζος, ενώ εκφράζει την ευγνωμοσύνη για τη βράβευση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της παιδαγωγού και ψυχοθεραπεύτριας Μαρίας Δελτούζου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.