Στον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο, οι ευθύνες για την λειτουργία της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης

1
Σε πρώτο πλάνο ο Επισκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο ανατέθηκαν οι ευθύνες για τις λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης, βάσει της αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Η ανάληψη των καθηκόντων του έλαβε χώρα αμέσως μετά την «οικειοθελώς» παραίτηση του πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως, π. Κωνσταντίνου Μόραλη.  

Ο κ. Απόστολος αναμένεται να μετακομίσει στην Φιλαδέλφεια και θα είναι ο πρώτος ιεράρχης που θα έχει ως κέντρο διαμονής την πόλη που ζει σημαντικός όγκος ομογενών.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου απάλλαξε από τα καθήκοντα του αρχιγραμματέα της Συνόδου τον κ. Απόστολο και διόρισε στην θέση του τον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο.

Σε πρώτο πλάνο ο Επισκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου:

Συνήλθε σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2021, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά από πρόσκληση του Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου σε τακτική τηλεδιάσκεψη, για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.

Μετά την ανταλλαγή ευχών για το Νέο Έτος, υπεγραμμίσθη η σημασία της συνεδρίας αυτής ως 100ής από της ενάρξεως του επαρχιακού συνοδικού θεσμού στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εξεφράσθη η ευγνωμοσύνη του Αρχιεπισκόπου και όλων ιεραρχών προς την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τη μεγάλη αυτή εμπιστοσύνη που επέδειξε και την ευλογία που προσέφερε στα εν Αμερική τέκνα της.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Χρήστος Παππάς, π. Ευάγγελος Αρτεμάκης, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και οι ιεροδιακόνοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μεταξύ άλλων:

α) ανεγνώσθη ευχαριστήριο γράμμα του Σεβ. Μητροπολίτη Βηρυττού κ. Ηλία, εκφράζοντος την ευγνωμοσύνη του για την οικονομική βοήθεια της Ι. Αρχιεπισκοπής προς τους πληγέντες από την πρόσφατη έκρηξη στο λιμένα της πόλεως της Βηρυττού.

β) μετά από σχετική έκκληση του Σεβ. Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβροσίου και προτροπή, εν συνεχεία, του Αρχιεπισκόπου, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα των Κυριών της Ι. Αρχιεπισκοπής αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τον ιεραπόστολο αυτό ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θεάρεστο έργο του.

γ) ο Αρχιεπίσκοπος, υπό την ιδιότητά του ως Πατριαρχικού Επιτρόπου, ανεκοίνωσε ότι έκανε δεκτή την υποβληθείσα οικειοθελώς παραίτηση του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Κωνσταντίνου Μώραλη από της θέσεως του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, και ότι εν συνεχεία διόρισε ως υπεύθυνο για τις λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της επαρχίας αυτής τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, μέλλοντα να εγκατασταθεί στην πόλη της Φιλαδελφείας.

και δ) κενωθείσης, ούτω, της θέσεως του Αρχιγραμματέως της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, προτάσει του Αρχιεπισκόπου απεφασίσθη ομοφώνως ο διορισμός του δοκίμου κληρικού Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αθηναγόρου Ζηλιασκοπούλου.

Ο νέος Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος. Φωτογραφία: GOA
-Advertisement-


1 COMMENT

  1. Παλαμάκια παλαμάκια να χτυπούν τα
    Φιλαδεδελφικά τακουνάκια.
    Ο φίλος μου ο Σαμιώτης που είναι δίπλα
    και με παρακολουθεί συμπληρώνει μονολογοντας:
    “ Θεωρεία Επισκόπου και καρδιά Μυλωνά”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.