ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης, ο οποίος ανέλαβε αξιόλογες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της ομογένειας για τις συνέπειες του κορωνοϊού και συνάμα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Δήμου και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης είναι ο αποδέκτης του φετινού Φειδιππιδείου Βραβείου.

Πρόκειται για το 25ο βραβείο το οποίο απονέμει ο κοινωφελής οργανισμός Greek American Public Education System, Inc. (GAEPIS, Inc.), ο οποίος προ 34 ετών ίδρυσε το κοινωφελές ραδιόφωνο «Cosmos-FM» που εκπέμπει στα ερτζιανά στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και διαδικτυακά.

Στην σχετική ανακοίνωση τύπου του οργανισμού αναφέρεται ότι «ο οργανισμός απονέμει το Φειδιππίδειο βραβείο στον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης (Hellenic Medical Society of New York) αναγνωρίζοντας τις δραστηριότητες του Συλλόγου και των μελών του για την προάσπιση και προώθηση του Ελληνισμού καθώς επίσης και τις ανιδιοτελείς υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Από αριστερά οι Μερκούριος Αγγελιάδης, Τζέιμς Παντελίδης, Νίκος Ανδριώτης, Σταύρος Σούσου, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Μάικλ Ψαρός, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Στέλιος Τακετζής, Γιώργος Παντελίδης, Ιωάννα Γιαννοπούλου και Κώστας Αγγελούδης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Η φετινή εκδήλωση, λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων για την αναχαίτιση της πανδημίας  θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη, 11η Φεβρουαρίου 2021, και ώρα 7.00 μ.μ.

Το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο, Cosmos FM λειτουργεί υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GAEPIS, Inc. Εκπέμπει αδιάλειπτα για 34 χρόνια, αποσκοπώντας στην προώθηση  και διατήρηση  της Ελληνικής μας Κληρονομιάς.

Φειδιππίδειο Bραβείο

Από το 1994, το Διοικητικό Συμβούλιο του GAEPIS, Inc. και το  Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο-Cosmos FM, απονέμουν το Φειδιππίδειο βραβείο σε ένα πρόσωπο ή έναν οργανισμό σε αναγνώριση ενεργειών για τη προάσπιση και προώθηση του Ελληνισμού. Κατά την επιλογή του παραλήπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε συνεισφορές στη διατήρηση και προώθηση του Ελληνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βραβείο εμπνεύστηκε από τον Αθηναίο αγγελιοφόρο Φειδιππίδη (Ημεροδρόμος Κήρυξ). Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης στάλθηκε από τον Μιλτιάδη το 490 π.Χ. να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών για την υπεράσπιση της Αθήνας από τους Πέρσες, που είχαν στρατοπεδεύσει στο Μαραθώνα.

Ο Φειδιππίδης λέγεται ότι πέτυχε ένα απίστευτο κατόρθωμα, καθώς ετρεξε 200 χιλιόμετρα σε δύο ημέρες για να φτάσει στη Σπάρτη. Λίγους αιώνες μετά τη μάχη του Μαραθώνα, ο Λουκιανός σημείωσε επίσης ότι ο Φειδιππίδης έτρεξε στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη στην πόλη που ανέμενε τα νέα της μάχης. Κατά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Φιλιππίδης φώναζε, “Νενικήκαμεν!” και έπεσε νεκρός.

Η αφοσίωση και η αντοχή του Φειδιππίδη στη μετάδοση των ειδήσεων αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον οργανισμό μας. Εργαζόμαστε για να προσφέρουμε στους Ελληνοαμερικανούς και του φιλέλληνες ποιοτική κάλυψη ελληνικών πολιτιστικών, κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Πιστεύουμε ότι μια καλύτερα ενημερωμένη Ελληνοαμερικανική και φιλελληνική κοινότητα θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει της προκλήσεις σχετικές με τη διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Οι αποδέκτες του Φειδιππίδειου βραβείου έχουν αφιερωθεί στη διατήρηση της ατελεύτητης πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραδόσεων και εν γένει του Ελληνικού πολιτισμού.

Προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου περιλαμβάνουν τον Jules Dassin και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Δημήτριο και Γεωργία Καλοειδή, Μιχάλη Κακογιάννη, Τζον και Μάργκο Κατσαμιτίδη, Dennis Mehiel, AS Onassis Foundation, Καθηγητή Edmund Keely, Γερουσιαστή Παναγιώτη Σαρμπάνη, Κυριάκο  Τσακόπουλο , Δρ. Ιωάννη Μπραδήμα, Σωκράτη Κόκκαλη, Δρ. Κωνσταντίνο Παπαδάκη, Τεντ Σπυρόπουλο, Γιάννης Μαρκόπουλο, Μάριο Φραγκούλη, Νίκο Μουγιάρη. Μερκούριο Αγγελιάδη, Μιχαήλ Ψαρρό και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης

O Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε από τον διάσημο γιατρό Γιώργο Ν. Παπανικολάου κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και εγγράφηκε στα μητρώα της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 1920. Έκτοτε εξελίχθηκε σε έναν σύλλογο που έχει ως αποστολή να ενώσει τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας Ελληνικής καταγωγής σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και υποστήριξης ιατρικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων με τα υψηλότερα στάνταρ  που θα εμπλουτίσουν την ποιότητα ζωής στη Νέας Υόρκης και την τριπολιτειακή περιοχή, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι στόχοι του HMS είναι:

α) Να χρησιμεύσει ως φόρουμ για δικτύωση και σύνδεση μεταξύ επαγγελματιών υγείας στην Ελληνική κοινότητα, καθώς και ενημέρωσης της κοινότητας γενικά για τους Έλληνες επαγγελματίες υγείας.

β) Υποστήριξη υποτροφιών για μαθητές Ελληνικής καταγωγής που έχουν σαν σταδιοδρομία, τομείς υγειονομικής περίθαλψης.

γ) Υποστήριξη φιλανθρωπικών αποστολών τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο

Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στην παροχή συμβουλευτικού έργου και υποστήριξης σε ομάδες που παρέχουν βοήθεια σε  άτομα στην Ελλάδα που υποφέρουν κατα τη διάρκεια της  μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Μάιο του 2020, σύναψε συμφωνία αδελφοποίησης με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που εκπροσωπεί 25.000 γιατρούς στην Ελλάδα καθώς επίσης και με τους Ιατρικούς συλλόγους Θεσσαλονίκης και Καλαμάτας.

GAEPIS / Cosmos FM

Το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο  Cosmos – FM  εκπέμπει υπό την αιγίδα του Greek American Educational Public Information System, Inc.  ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, που ιδρύθηκε το 1987 για να καλύψει τις ανάγκες των Ελληνοαμερικανών, εξυπηρετώντας την ποικιλόμορφη Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Το GAEPIS επιδιώκει να εκπληρώσει ανάγκες των μεταναστών από την Ελλάδα και την Κύπρο, τους Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τις Φιλελληνες παρέχοντας ποιοτική κάλυψη θεμάτων, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά. Αυτό το δημόσιο μέσο λειτουργεί  αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινότητας στο σύνολό της.

Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο – Το COSMOS FM είναι το μόνο καθημερινό, δίγλωσσο μη εμπορικό ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Έχει πάνω από 5.000 μέλη υποστήριξης και προσεγγίζει πάνω από 200.000 Έλληνες και μη Έλληνες ακροατές κάθε εβδομάδα. Το COSMOS FM παρέχει 13 ώρες προγραμμάτων την εβδομάδα για 676 ετήσιες ώρες εκπομπής. Διαθέτει  είκοσι και πλέον διαφορετικά προγράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, συμπεριλαμβανομένων τοπικών, εθνικών και διεθνών ειδήσεων. νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο · και προγράμματα για την πολιτική, την επιστήμη, κοινωνικά ζητήματα, θρησκεία, υγεία, οικονομικά, μουσική, τέχνες, αθλητισμό θέματα της κοινότητάς μας. Τα προγράμματα παράγονται κυρίως από εθελοντές.

 ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Greek American Educational Public Information System, Inc. (GAEPIS) Εχει σαν αποστολή τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής κληρονομιάς μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων

Το Ελληνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο – COSMOS FM Εχει σαν αποστολή να προωθεί την αποστολή του GAEPIS που είναι η προώθηση της Ελληνικής κληρονομιάς μέσω δίγλωσσων, ποιοτικών ηχητικών προγραμμάτων, που παράγονται κυρίως από εθελοντές και μεταδίδονται μέσω δημόσιου ραδιοφώνου στη Νέα Υόρκη και τεχνολογιών βασισμένες στο διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα.

- Advertisement -

3 COMMENTS

 1. Σημασία για τον τιμώμενο έχει ποιός τον
  τιμάει….. Δυστυχώς και η κουτσή Μαρία….
  στις μέρες μας απονέμει τιμητικές διακρίσεις.
  Η κουτσή Μαρία κάνει την δουλειά της για
  να οικονομήσει και καλά κάνει, από την
  άλλη πλευρά ο τιμώμενος λόγω της ανθρώπινης
  ματαιοδοξίας βλέπει μόνο το τυρί και δεν βλέπει
  την φάκα ( παγίδα).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.