Στο πλημμυρισμένο Κεντάκι, πόρτα-πόρτα για την καταμέτρηση των θυμάτων, οι νεκροί έφθασαν τους 28

1
39

Συνεργεία έρευνας και διάσωσης πηγαίνουν πλέον πόρτα-πόρτα για να εντοπίσουν θύματα των πλημμυρών, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πιο καταστροφικές που έχουν πλήξει ποτέ το Κεντάκι, καθώς η βροχόπτωση ξανάρχισε έπειτα από μερικές ώρες ανάπαυλας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας των ΗΠΑ.

Ορισμένες ορεινές περιοχές στο ανατολικό Κεντάκι παραμένουν αδιάβατες έπειτα από τις πλημμύρες που μεταμόρφωσαν ορισμένες δρόμους σε ποτάμια, κατάπιαν γέφυρες και σπίτια και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας περιέπλεξαν τις επιχειρήσεις διάσωσης και κάθε εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων και των αγνοούμενων.

«Οι πλημμύρες αυτές είναι από τις πιο καταστροφικές, τις πιο φονικές που έχουμε βιώσει ποτέ», είπε ο κυβερνήτης Άντι Μπεσίαρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Και την ώρα που προσπαθούμε να καθαρίσουμε, βρέχει!».

«Θα πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε όσο περισσότερο κόσμο είναι δυνατό», συνέχισε. «Θα βρίσκουμε πτώματα για εβδομάδες, πολλά από τα οποία θα έχουν παρασυρθεί για εκατοντάδες μέτρα», προειδοποίησε.

Ο κυβερνήτης επισκέφθηκε πλημμυρισμένες περιοχές σε τρεις κομητείες χθες. Στις περιοχές που επλήγησαν πάνω από 350 άνθρωποι βρήκαν προσωρινά καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής, είπε.

Στην πόλη Τζάκσον, στην καρδιά της περιοχής που υπέστη το πιο βαρύ χτύπημα, σωστικά συνεργεία και εθελοντές συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στον χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ Walmart, πριν αρχίσουν το δύσκολο έργο τους.

Ορισμένοι διένειμαν εμφιαλωμένο νερό. Σε μια βάρκα ρυμουλκούμενη με αυτοκίνητο ήταν ορατή η επιγραφή «FEMA Rescue 4», που σημαίνει ότι πλέον επιχειρεί στην περιοχή η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Κίνδυνος αστραπιαίων πλημμυρών

Κάτω από τα βαρυφορτωμένα μαύρα σύννεφα που αναγγέλλονταν νέες βροχές, πολλοί δρόμοι είχαν καλυφθεί από πηχτή λάσπη.

Οι πλημμύρες έπληξαν περιοχές η οικονομία των οποίων είχε ήδη υποστεί σκληρό πλήγμα από την παρακμή της δραστηριότητας των ορυχείων, του βασικού κινητήρα της.

Χτυπήθηκαν περιοχές «όπου ο κόσμος ήδη δεν είχε και πολλά», τόνισε ο κ. Μπεσίαρ.

Κατά τόπους στο Κεντάκι η κατακρήμνιση έφθασε τα περίπου 20 εκατοστά μέσα σε 24 ώρες και τα νερά ποταμών αυξήθηκαν αστραπιαία ταχύτητα προτού σημειωθούν υπερχειλίσεις.

Η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε χθες νέα προειδοποίηση πως υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών στο κεντρικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας Κεντάκι.

«Η απειλή αστραπιαίων πλημμυρών θα συνεχίσει να υπάρχει το απόγευμα και το βράδυ λόγω των ραγδαίων βροχών και καταιγίδων», ανέφερε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση «φυσικής καταστροφής» αποδεσμεύοντας ομοσπονδιακές ενισχύσεις για υποστηριχθούν οι πληγείσες περιοχές στην πολιτεία.

Η κακοκαιρία αυτή χαρακτηρίζεται η πιο πρόσφατη εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι ολοένα συχνότερα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που αποδίδεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τον Δεκέμβριο, δεκάδες σφοδροί ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν πέντε πολιτείες των κεντρικών ΗΠΑ, ιδίως το δυτικό τμήμα του Κεντάκι, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Ελληνοαμερικανική κοινότητα, ήμαστε μια
  αδιάφορη κοινωνία απέναντι στους,
  Αμερικανούς συμπολίτες μας.
  Κάθε χρόνο διάφορα τμήματα της Αμερικής
  υποφέρουν από καταστροφικά φυσικά
  φαινόμενα και όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε
  καμιά κίνηση συμπόνιας, συμπαράστασης προς
  τ’αδέλφια μας από την Ελληνική Ορθόδοξη
  Εκκλησία Αμερικής, ούτε από τις Ομογενειακές
  Οργανώσεις.
  Είναι ντροπή την στιγμή που οι την κορώνα
  φέροντες κληρικοί , μεριμνούν και τυρβάζουν
  περί πολλών…………να αδιαφορούν περί αυτών
  που έχουν χρείαν…. να πούν και οι φίλοι μας
  οι Αμερικανοί πολίτες ότι ήμαστε άξιοι των
  προγόνων μας. Τόσα και τόσα εκατομμύρια
  ξοδεύονται ανελέητα , για φανάρια…. για
  Άγιο Νικόλα, για βαπτίσια ……..για άμφια και
  κορώνες, δεν θα μπορούσαν να βγάλουν ένα
  σοβαρό ποσό για τους δυνοπαθούντας αδελφούς μας; , κάποτε θα το ακούσουμε αν όχι όλοι οι
  περισσότεροι και πιο φωναχτά οι κορωνοφόροι
  και ακόμη πιο φωναχτά οι δις και εκατομμυριούχοι:” Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριται”.
  Εμπρός λοιπόν όσο είναι ακόμη νωρίς, ας
  αρπάξει κάποιος την ευκαιρία και να προχωρήσει στο άνοιγμα ενός λογαριασμού για τους
  δυνοπαθούντας συμπολίτες μας του ΚΕΝΤΑΚΙ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.