ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, και ώρα 11.00 π.μ. θα λάβει χώρα η τελετή αγιασμού της επανέναρξης των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης που καταστράφηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.  

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, αφ’ ενός μεν διότι ο Άγιος Νικόλαος είναι το μοναδικό ημιτελές έργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, αφ’ ετέρου δε διότι παρήλθαν ήδη δυόμιση χρόνια από την διακοπή των εργασιών λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η εν λόγω τελετή είχε προγραμματιστεί για την 2 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω του εγκλεισμού που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο αγιασμός εντός του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην τελετή θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις θα επιτραπεί η παρουσία περιορισμένων ατόμων και μόνο με προσκλήσεις.

Την χαρμόσυνη είδηση ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της AHEPA Λου Κάτσος, ο οποίος μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τα στελέχη και τα μέλη εκφράζει την χαρά και την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των εργασιών και καλεί τα στελέχη και τα μέλη να παρακολουθήσουν την τελετή από το πάρκο μπροστά στο Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι εργασίες στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα και αφορούσαν την αποκατάσταση των διαβρώσεων που προκλήθηκαν τους δύο προηγούμενους χειμώνες, ενώ την ημέρα της τελετής θα λάβει χώρα η εγκατάσταση του φεγγίτη του τρούλου διότι ο Άγιος Νικόλαος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», θα είναι κόσμημα όχι μόνο ως προς την αρχιτεκτονική του αλλά και ως προς τον φωτισμό του.

«Φίλοι του Αγίου Νικολάου»

Ο Οργανισμός «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», ο οποίος έχει επωμιστεί τον έρανο για την αποπεράτωση του ναού την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε στα μέλη, στους χορηγούς, στους δωρητές και στου ευεργέτες του Αγίου Νικολάου το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο το οποίο εμπεριέχει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Επιλδοφόρου, καθώς επίσης την αναφορά του προέδρου και του αντιπροέδρου του οργανισμού Ντένη Μιλ (Dennis Mehiel) και του Μιχαήλ Ψαρού (Michael Psarros) καθώς επίσης και την αναφορά στην συμβολή των Μητροπόλεων, των κοινοτήτων και των Αδελφοτήτων της Φιλοπτώχου.

Παράλληλα ανακοινώνεται και η δωρεά των $600.000 χιλιάδων του ζεύγους Steve και Frosene Zeis για την δημιουργία Αποθεματικού Ταμείου (Endowment Fund) για τον Άγιο Νικόλαο.

Μελετώντας προσεκτικά τον πίνακα των εξόδων και των εσόδων διαπιστώνουμε ότι ο στόχος του εράνου ήταν 45 εκατομμύρια δολάρια και ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 19.2 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, άλλα 19 εκατομμύρια σε υποσχέσεις και ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξεως των $942.691  

Τις τρεις πρώτες θέσεις ως προς την προσφορά των Μητροπόλεων κατέχουν η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης με το ποσό των $100.000, η Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια με  $70.000 και η Μητρόπολη του Αγίου Φραγκίσκου με $35.000.

Τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατάταξη ως προς την προσφορά των κοινοτήτων την κατέχουν οι κοινότητες της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας με το ποσό των $728.062, της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης με $602.047 και οι κοινότητες της Μητροπόλεως της Ατλάντα με το ποσό των $374.723

Η πρόσοψη του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.