Στην ιστορία του παππού της εστιάστηκε η ομιλία της Αναστασίας Θανασούλα στο Χιώτικο Σπίτι

0
Η ομιλήτρια Αναστασία Θανασούλα σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Χιακής Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την συγκινητική ιστορία του παππού της Σέμυ (Σωτηρίου) παρουσίασε η Αναστασία Θανασούλα κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Η ομιλία έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής, 19ης Φεβρουαρίου 2023 και άνοιξε την αυλαία του κύκλου «Ξενιτεμένων Ιστορίες» που θέσπισε η Εκπαιδευτική Επιτροπή της Χιακής Ομοσπονδίας.

Τους ομογενείς καλωσόρισε η Αμαλία Μπουρνιά, πρόεδρος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, η οποία παρουσίασε την ομιλήτρια.

Η κ. Θανασούλα αναφέρθηκε με δέος στην ιστορία του παππού της Σέμυ που ήρθε στην Αμερική σε ηλικία 30 ετών και αγκυροβόλησε στη Νέα Υόρκη όπου έμεινε τους εννέα πρώτους μήνες. Στην συνέχεια μετέβη στην Γιούτα, όπου βίωσε την εκμετάλλευση τόσο από τους εργοδότες όσο και τους εργατοπατέρες.

Στιγμιότυπο από τη εναρκτήρια ομιλία της Αμαλίας Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα ελάχιστα χρήματα που εξοικονομούσε τα επένδυε στο Χρηματιστήριο και με το μεγάλο κραχ  του 1929 τα έχασε όλα και ξεκίνησε εκ νέου από την αρχή.  Υποχρεωνόταν να εργαστεί ακατάπαυτα δύο οκτάωρα προκειμένου να στείλει χρήματα στην οικογένειά του στην Ελλάδα.

Το 1958 αποφάσισε να επαναπατριστεί και να βιώσει για μια ακόμη φορά τα συναισθήματα του ξένου. Παντρεύτηκε την γιαγιά της Αναστασία με την οποία έφερε στον κόσμο δύο παιδιά.

Οι αφηγήσεις της γιαγιάς της έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και μάλιστα έδωσαν το έναυσμα στην ομιλήτρια να καταγράψει την ιστορία του παππού της και το πιο σημαντικό να επισκεφθεί την Γιούτα και να γνωρίσει από κοντά τον τόπο όπου άφησε τα δικά του αποτυπώματα ο παππούς της.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Ξενιτεμένων Ιστορίες» που διοργάνωσε η Εκπαιδευτική Επιτροπή της Χιακής Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο παππούς της, όπως επεσήμανε, ήταν μέλος της AHEPA και είχε πολιτογραφηθεί και παρείχε την δυνατότητα στα παιδιά και τα εγγόνια του να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα.   

Αναστασία Θανασούλα

Η Αναστασία Θανασούλα γεννήθηκε το 1989 στην Βάρδα Ηλείας και τελείωσε την Γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο παππούς της πάτησε το χώμα του Ellis Island τον Ιούλιο του 1921 και εργάστηκε για πάνω από σαράντα χρόνια στα μεταλλεία του Garfield County της Utah.

Εξαιτίας αυτού από πολύ μικρή ηλικία ασχολείται με την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής. Kάθε Παρασκευή μπορείτε να την ακούσετε στo Cosmos FM 91.5 καθώς είναι οι οικοδέσποινα της ραδιοφωνικής εκπομπής «Χάρτινο Τσίρκο».

Επίσης είναι παραγωγός του ανεξάρτητου podcast «Common Sense Diary» που μπορείτε να το ακούσετε στο Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast & Amazon music. Από το 2017 είναι μόνιμη κάτοικος της Νέας Υόρκης ενώ με τον σύντροφο της Πάνο έχουν αποκτήσει μια τρίχρονη κόρη την Άλκηστις.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.