Στην Αγία Τριάδα του Χίξβιλ τίµησαν τους Ήρωες του 1821

0
Μαθητής κρατάει στο χέρι την Ελληνική σημαία, και απαγγέλει ποίημα “Εθνική Γιορτή”. Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου

Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Το Ελληνικό Απογευµατινό Σχολείο της Αγίας Τριάδος στο Χίξβιλ του Λονγκ Άϊλαντ το μεσημέρι του Σαββάτου, 23 Μαρτίου 2024 διοργάνωσε την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση για την  203η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.  Οι μαθητές οι γονείς και οι δάσκαλοι αρχικά παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάµενος της κοινότητας π. Θεοφάνης Παπαντώνης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τα παιδιά του Απογευµατινού Σχολείου έψαλαν «τη Υπερµάχω Στρατηγώ τα νικητήρια», και τον Εθνικό µας  Ύµνο. Αμέσως µετά, οι µαθητές του σχολείου απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στον Ρήγα Φεραίο, στον Παλαιών Πατρών Γερµανό, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στο Ανδρέα Μιαούλη, στον Αθανάσιο Διάκο, στην Μαντώ Μαυρογένους, στην Λασκαρίνα Μπουµπουλίνα, στον Νικηταρά και σε άλλους ήρωες.

Η γιορτή έκλεισε µε Ελληνικούς χορούς που µε περισσή λεβεντιά χόρεψαν τα µικρά και τα µεγάλα παιδιά του σχολείου. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες µε ενθουσιασµό χειροκρότησαν την καινούργια γενιά που θα συνεχίσει την Ελληνική παρουσία στην Νέα Υόρκη και γενικά σε όλη την Αµερική.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ π. Θεοφάνης Παπαντώνης. Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου

Η Ιστορία µας διδάσκει ότι: Στον πρώτο χρόνο του απελευθερωτικού αγώνα, οι Έλληνες είχαν ενότητα, πίστη στον Θεό και αγάπη στην ελευθερία και όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσµα να κερδίζουν στις µάχες και να είναι νικητές.

Τώρα όλοι µαζί ας εκφράσουµε ευγνωµοσύνη σε όλους τους Ήρωες του 1821, και συγκεκριµένα ας θυµηθούµε την προσφορά των τριών πρώτων Αρχιστρατήγων του 1821.

• Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν Γενικός Αρχιστράτηγος του Απελευθερωτικού Αγώνα. Στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στο Γενικό Στρατόπεδο του Ιασίου έκανε την εναρκτήριο προκήρυξη του αγώνα µε τίτλο «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» και καλούσε το Έθνος να αγωνιστεί για την ελευθερία του.

Το πρόγραμμα άρχισε με αφήγηση για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου

• Ο Πετρόµπεης Μαυροµιχάλης ήταν Αρχιστράτηγος των Σπαρτιατικών Στρατευµάτων. Στις 23 Μαρτίου του 1821 ελευθέρωσε την Καλαµάτα και εκεί ίδρυσε την Μεσσηνιακή Γερουσία, όπου συντάχτηκε προκήρυξη που γράφει: «Αι χείρες µας, όπου ήσαν δεδεµέναι µέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσους της βαρβαρικής τυραννίας ελύθησαν και έλαβον τα όπλα κατά των τυράννων»

• Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στις 28 Απριλίου 1821, µε ψήφισµα του Συµβουλίου των Προεστών της Γορτυνίας, διορίστηκε Αρχιστράτηγος Γορτυνίας. Στις 12 Μαΐου 1821, στην µάχη του Βαλτετσίου, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οδήγησε τους Έλληνες να κερδίσουν µία καθοριστική νίκη.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης, συγχαρητήρια αξίζουν στον ιερατικό προϊστάµενο, π. Θεοφάνη Παπαντώνη, στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συµβουλίου κ. Χρήστο Οικονόµου, στην Διευθύντρια του σχολείου κ. Αντωνία Νικητοπούλου, στις δασκάλες του σχολείου κ. Δέσποινα Βαβίλη, κ. Μαρία Κωνσταντάτου, κ. Αθανασία Σάϊπρους, και στην δασκάλα του προγράµµατος Ελληνικών χορών κ. Μαρία Παριάρου.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των μαθητών της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου
Γονείς, παππούδες, και γιαγιάδες με πολλή χαρά καμάρωναν τα παιδιά του Ελληνικού σχολείου. Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.