Στη Νέα Υόρκη το 41ο Συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας

0

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και το Γυναικείο Τμήμα «Σουλιώτισσες», καθώς επίσης ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου» ενέτειναν τις προετοιμασίες για την φιλοξενία και διεξαγωγή στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια του 41ου Συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας.

Οι εργασίες του Συνέδριου θα λάβουν χώρα από τις 24 μέχρι και την 26 Φεβρουαρίου 2023 στο φιλόξενο Ηπειρώτικο Σπίτι, 25-14 Broadway, Astoria, N.Y. και η οργανωτική επιτροπή επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στους συνέδρους από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, καθώς επίσης και από την Βόρειο Ήπειρο.

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα μία περίπου εβδομάδα μετά την 210η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωνανίνων (21 Φεβρουαρίου 1913) και την 209η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914) και οι εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένες στην διπλή επέτειο.

Η αφίσα του Ηπειρώτικου Γλεντιού.

Όπως και στα προηγούμενα συνέδρια η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία καλεί τους ηγέτες της Βορείου Ηπείρου και της υπόλοιπης Ηπείρου να συμμετάσχουν προκειμένου οι σύνεδροι να αποκτήσουν άμεση και σφαιρική εικόνα για τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιαίτερές τους πατρίδες.  

Από την Βόρειο Ήπειρο αναμένεται να συμμετάσχουν ο βουλευτής των Αγίων Σαράντα Δρ. Νίκος Κούρης, ο πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Βασίλη Κάγιο, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Μειονοτήτων του Αλβανικού Κοινοβουλίου Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο Δήμαρχος Δρόπολης και Πωγωνίου Δημήτρης Τόλης, ο Δήμαρχος Φοινίκης, κ. Χρήστος Κίτσιος και ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» στην Χειμάρρα, κ. Διονύσιος – Φρέντης Μπελέρης.

Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Το συνέδριο θα ξεκινήσει το βράδυ της Παρασκευής, 24ης Φεβρουαρίου 2023, με την εγγραφή των συνέδρων και το δείπνο καλωσορίσματος που θα παρατεθεί στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου και ώρα 9.00 π.μ. στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια με την προσευχή και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρχιεπισκοπής και των επισήμων προσκεκλημένων.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι αναφορές του προέδρου Γιάννη Κατσίμπαρη και των λοιπών αξιωματούχων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνεδρίες για την ανάπτυξη της Ηπείρου, γενικά και της Βορείου Ηπείρου, ιδιαιτέρως, καθώς επίσης και για τον αγώνα για την διασφάλιση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου θα ολοκληρωθούν με το Ηπειρώτικο Γλέντι που θα διοργανώσουν από κοινού οι Σύλλογοι Ηπειρωτών «Αναγέννηση» – «Σουλιώτισσες», Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και «Θυγατέρες της Ηπείρου».

Το γλέντι θα λάβει χώρα στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια (32-33 31 Street) και ώρα 7.00 μ.μ. και η οργανωτική επιτροπή έχει ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη. Έχουν καλέσει από την Βόρειο Ήπειρο την κομπανία του Θωμά Λώλη (κλαρίνο), Λουάν Χοσέ, βιολί, Ανδρομάχη Ηλία στο τραγούδι, τον Φώτη Τσέρο στο ντέφι και τον Λεωνίδα Πουρίκη επίσης στο τραγούδι και υπόσχονται ένα ανεπανάληπτο ξεφάντωμα.

Το πρωί της Κυριακής, 26ης Φεβρουαρίου 2023, οι σύνεδροι θα συγκεντρωθούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας για να παρακολουθήσουν της Θεία Λειτουργία, την Αρτοκλασία και την Δοξολογία για την 210η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την 209η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου. Αμέσως μετά στον ίδιο ναό θα λάβει χώρα και η ορκωμοσία του νέου συμβουλίου της Πανηπειρωτικής.

Το συνέδριο θα λήξει με την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια, όπου θα προσδιοριστούν οι στόχοι για την επόμενη τριετία – 2023-2026. Τέλος να σημειώσουμε ότι η θητεία του προέδρου και του συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας είναι τριετής. Το προηγούμενο συνέδριο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2019 στο Κλίαργουότερ της Φλόριδας.  

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.