Καριέρα από το σχολείο σου κι ας είναι Ελληνικό

Όσοι συμμετείχαν στην «βραδιά Καριέρας» του Αγίου Δημητρίου σε μια αναμνηστική φωτογραφία στην Βιβλιοθήκη του Λυκείου. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ιδέα δεν ήταν κρυφή (ήταν η ιδέα του κ. Γιάννη Τηλιακού) και η εκτέλεση της, αποδείχτηκε πολύ απλή. Καλέστε τους αποφοίτους του Σχολείου της Κοινότητας από το 1988 έως και το 2020 και αυτοί θα μιλήσουν για την πορεία τους, μετά την αποφοίτηση από τον Άγιο Δημήτριο της Αστόριας.

Και πράγματι ήρθαν όχι ένας ή δύο ή πέντε. Ήρθαν όλοι, ή σχεδόν όλοι, όσοι τέλος πάντων μπορούσαν να χωρέσουν πάνω στην σκηνή και δεξιά και αριστερά από αυτή. Πάνω από τριάντα άτομα, όπως έλεγε μια παλιά δημοσιογράφος στο κρατικό ραδιόφωνο της Ελλάδας, έτσι…χωρίς πρόγραμμα.

Εμείς, που βρεθήκαμε εκεί, μείναμε άφωνοι από την ενέργεια που υπήρχε στην αίθουσα. Φανταστείτε πως αισθάνθηκαν οι τελειόφοιτοι, οι μαθητές δηλαδή της 12ης τάξης, που ετοιμάζονται από τώρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ρόλο συντονίστριας στο όλο εγχείρημα είχε και η βοηθός γυμνασιάρχη η κ. Ελένη Καραγιώργου.

Η καθηγήτρια κ. Ρίτα Συντήλα, που δέχθηκε με έκπληξη την αφιέρωση του Τόμου των Τελειοφοίτων (Yearbook) από αντιπροσωπεία μαθητών της τάξης του 2022. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο διευθυντής κ. Τζον Αλφιέρι αναφέρθηκε στον ρόλο εκδηλώσεων όπως αυτή, σε σχέση με την εξέλιξη των μαθητών στην μετα-μαθητική τους ζωή.

Columbia University

Δυο από τους αποφοίτους του ημερήσιου σχολείου του Αγίου Δημητρίου, ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Άλλος ένας συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Tζον Χόπκινς (John Hopkins), άλλοι στο κολέγιο Χάντερ, άλλοι στο City College, το «Λόνγκ Αιλαντ Γιουνιβέρσιτι (στο Brooklyn), το Brooklyn College, το πανεπιστημιο Αdelphi, το πανεπιστήμιο Φόρνταμ, το πανεπιστήμιο «Σεντ Τζονς», το NYU.

Μέτρησα πάνω από 10 αποφοίτους που αφού πήραν το πτυχίο  “μπάτσελορ” συνέχισαν μετά για το μάστερ (μεταπτυχιακό) και το διδακτορικό τους.

Μερικά χαρακτηριστικά ονόματα.

Δέσποινα Χαρτοφύλλη αποφοίτησε το 1999.

Στην συνέχεια εργάστηκε στην τράπεζα JP Morgan και παράλληλα συνέχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Fordham και στο πανεπιστήμιο Saint John’s. Ο εργοδότης της πλήρωσε τα δίδακτρα. Σήμερα εργάζεται στο Children’s Law Center με στόχο να υπηρετήσει μελλοντικά στο πολιτειακό ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Στην φωτογραφία ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος μαζί με τους ιερείς π. Γεώργιο Κασάπογλου και π. Νικόλαο Πάρο, τους απόφοιτους και τους υπεύθυνους της Σχολικής Επιτροπής. Φωτογραφία: ETA PRESS

Μια άλλη απόφοιτη. Η Άντι Σιμωνίδη σπούδασε οικονομικά στο NYU αλλά άλλαξε κατεύθυνση σπουδών αργότερα και τώρα παρακολουθεί μαθήματα στο φημισμένο Teachers College του Columbia.

-H Αννα-Μαρία Ανδριώτη είναι σήμερα μητέρα δύο παιδιών που φοιτούν στον Αγιο Δημήτριο. Απόφοιτη και η ίδια, εργάζεται σήμερα ως συντάκτρια σε μια απο τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον κοσμο, την «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» (WSJ). Η Μαρία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο «Φορνταμ» και στην συνέχεια προσλήφθηκε από την εταιρεία «Dow Jones», που έχει και τον έλεγχο της εφημερίδας.

Εκεί ξεκίνησε το 2014 και αμέσως μπήκε στα «βαθιά νερά» αφού έγινε μέλος της ομάδας «Banking Team».

Σχολιάζοντας την σχέση της με την δημοσιογραφία η Αννα-Μαρία είπε απευθυνόμενη στους τελειόφοιτους ότι «στους Έλληνες αρέσει να μιλάνε και να κουτσομπολεύουν». Τέλος, τους συμβούλεψε να ακολουθούν και να κάνουν αυτό που τους αρέσει και επίσης να ακολουθούν το όνειρό τους.

Οι τελειόφοιτοι μαθητές του Αγίου Δημητρίου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση που απευθυνόταν σε αυτούς και συνομίλησαν στο τέλος με τους απόφοιτους των προηγούμενων ετών. Φωτογραφία: ETA PRESS

-Ο επόμενος απόφοιτος ήταν ο Στέφανος Φόρτε, που διετέλεσε διευθυντής προεκλογικής εκστρατείας και τον περασμένο Νοέμβριο διεκδίκησε το αξίωμα του πολιτειακού γερουσιαστή. Ο Στέφανος ασχολήθηκε με την πολιτική μετά την αποφοίτησή του από τον Άγιο Δημήτριο. Η συμβουλή του είναι να «βοηθάς τους ανθρώπους να αλλάξουν τις ζωές τους».

Άννα Σαράντη αποφοίτησε από τον Άγιο Δημήτριο το 2019 και σήμερα είναι καθ’ οδόν να ολοκληρώσει τις σπουδές της ως φαρμακοποιός.

Ευριδίκη Πουμπουρίδου, αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου. Μετά τις σπουδές στο φημισμένο «χάι σκουλ» «Μπρόνξ Σάιενς» φοίτησε μετά στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και στην νομική σχολή του Πανεπιστημίου «Duke». Σήμερα διευθύνει μια από τις πιο σημαντικές δικηγορικές εταιρείες στη Νέα Υόρκη.

Κατερίνα Γαβαλά, απόφοιτη του 2018 φοίτησε στην συνέχεια στο «Σίτυ Κόλετζ» με κατεύθυνση την παιδαγωγική και κατόπιν έλαβε το πτυχίο «μάστερ» από το «Χάντερ Κόλετζ». Σήμερα και παράλληλα με τις σπουδές της εργάζεται ως αναπληρώτρια δασκάλα στον Αγιο Δημήτριο.

Εντύπωση μας έκανε η αναφορά ενός αποφοίτου, (μας διέφυγε το όνομα) στην πορεία της καριέρας του, ως μηχανικού. Τελείωσε τις σπουδές στο «Σίτυ Κόλετζ» και προσλήφθηκε στην γνωστή για τα εξοπλιστικά συστήματα «Locheed».

Νέες και επιτυχημένες γυναίκες που αποφοίτησαν από το σχολείο του Αγίου Δημητρίου. Επέστρεψαν για μια βραδιά με στόχο να συμβουλέψουν τους τελειόφοιτους για την κατεύθυνση των σπουδών τους. Φωτογραφία: ETA PRESS

Μεταπήδησε στην συνέχεια στην Northrop Εκεί, ασχολήθηκε με την εξέλιξη στο σύστημα ραντάρ και ειδικότερα το σύστημα αυτοματοποίησης των συστημάτων μέσω ειδικού λογισμικού.

– Η αστυνομικός σήμερα Ελένη Τάζης, αποφοίτησε το 1998 και στην συνέχεια σπούδασε «πολιτικές επιστήμες», μετά στράφηκε στην φαρμακευτική επιστήμη και μόλις πριν από εννιά χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της υπηρεσίας προς το κοινωνικό σύνολο.

-Ενας άλλος απόφοιτος του 2004, ο Κωνσταντίνος Σουκέρας, ήρθε από την Ελλάδα και φοίτησε στην 10η τάξη. Μετά έγινε δεκτός στο Κολέγιο «Χάντερ» όπου παρακολούθησε μαθήματα «πολιτικών επιστημών». Άλλαξε όμως γνώμη και αφού κατάλαβε ότι του αρέσει η διδασκαλία πήρε το πτυχίο «μάστερ» στην εκπαίδευση. Ο ίδιος μας είπε ότι γνώρισε και την σύζυγό του φοιτώντας στον Αγιο Δημήτριο.

-Μια από τις μαθήτριες που δίδαξε μετέπειτα στον Αγιο Δημήτριο (τώρα διδάσκει στο γυμνάσιο «Μπράιαντ Χαι Σκουλ», ήταν και η Μαρία Παπαδοπούλου, που αποφοίτησε το 2014. Η Μαρία φοίτησε κατόπιν στο «Λόνγκ Άϊλαντ Γιουνιβέρσιτι», στο παράρτημα του Μπρούκλιν, κερδίζοντας κι ένα χρόνο σπουδών χάρη σε ειδικό πρόγραμμα που υπάρχει και στον Αγιο Δημήτριο.

-Και όπως σωστά λένε συχνά οι μεγαλύτεροι, «το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει». Ο γιός της κ. Τσαμπίκας Σιδέρη, διεύθυντριας του Σχολείου στην Αγία Αικατερίνη, ο Αντι Σιδέρης, αφού διέγραψε μια επιτυχημένη πορεία στις «μπίζνες» εργαζόμενος στην εταιρεία «Ντίσνει» και στην «Nike», αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση.

-Αλλοι γνωστοί και επιτυχημένοι απόφοιτοι, όπως ο π. Νικόλαος Πάρος, που αποφοίτησε το 2007, ολοκλήρωσε στην συνέχεια σπουδές και το μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία στο «Λονγκ Αιλαντ Γιουνιβέρσιτι» (LIU), και στην συνέχεια φοίτησε στην Θεολογική Σχολή στην Βοστόνη και ακολούθως χειροτονήθηκε κληρικός.  Σήμερα υπηρετεί την κοινότητα μέσα στην οποία μεγάλωσε και είναι ο συνδετικός κρίκος της Κοινότητας με τη νέα γενιά.

-Επίσης, σημειώνουμε την παρουσία της Τερέζας Κιρατζίδη, κόρη της παλαίμαχου δασκάλας κ. Πέγκι Σιμάκου. Η Τερέζα σπούδασε στον κλάδο των Επικοινωνιών (Media Communications) ωστόσο ασχολήθηκε με τις κατασκευές, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο για την καλύτερη νέα κατασκευή (Best New Construction) της αρμόδιας υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (NY Department of Housing).

Εργάζεται παράλληλα και ως Data Analyst (Αναλύτρια δεδομένων) και ως συντάκτρια περιοδικών εκδόσεων για Ευρωπαϊκά περιοδικά.

-Παρών στη εκδήλωση δήλωσε και ο Αλκιβιάδης Τζώρτζογλου, απόφοιτος του Αγίου Δημήτριο κι εκείνος, που σπούδασε κινηματογράφο και συνεχίζει τις σπουδές του και σήμερα και βιντεοσκοπούσε την εκδήλωση.

Οι απόφοιτοι του 2022 επεφύλαξαν μια έκπληξη στην καθηγήτριά τους, την κ. Ρίτα Συντήλα. Της αφιέρωσαν το περίφημο «Yearbook».

Εκείνη, φανερά συγκινημένη τους ευχαρίστησε και έδωσε το μήνυμα ότι οι απόφοιτοι γνωρίζουν το επίπεδο των σπουδών που προσφέρει ο Άγιος Δημήτριος. Αυτό το λένε, είπε οι ίδιοι οι απόφοιτοι και οι επιτυχίες τους.

Ο κ. Φώτης Παπαμιχαήλ, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και τους οργανωτές και αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για ευχήθηκε καλή πρόοδο στα παιδιά που θα αποφοιτήσουν φέτος.

Μίλησε επίσης ο κ. Πέρι Πούλος, πρωήν στέλεχος της τράπεζας «Γκόλνταμ Σακς» και πρόεδρος σήμερα του Συλλόγου Αποφοίτων του Αγίου Δημητρίου, που αναφέρθηκε στον ρόλο και στην σημασία του Σχολείου στις ζωές των αποφοίτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο προϊστάμενος της Κοινότητας πρωτοπρεσβύτερος Ανάργυρος Σταυρόπουλος, οποίος και συνεχάρη τους διοργανωτές, ευχόμενος καλή πρόοδο στους μαθητές που όπως είπε έχουν τα εφόδια για μια επιτυχημένη καριέρα.

Αναμνήσεις με νοσταλγία

Την εμπειρία τους από την φοίτηση τους στον Αγιο Δημήτριο δεν την ξέχασε ούτε ένας ή μία. Όλοι θυμόταν με νοσταλγία τα ανέμελα  χρόνια στα μαθητικά θρανία. Άλλοι πάλι, θυμόταν τις φωνές και τα βήματα των υπευθύνων στους διαδρόμους, άλλοι τις συμβουλές και τα διδάγματα των δασκάλων τους.

Όλοι ωστόσο, συμφώνησαν ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ την οικογενειακή ατμόσφαιρα και τους δεσμούς τους με το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Αν υπήρχε καλύτερη διαφήμιση από αυτή των αποφοίτων για τα επιτεύγματα και το επίπεδο των σπουδών στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια, εγώ τουλάχιστον δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να την αποδικωποιήσω.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Αντί να κοιτάξουν πως θα συμμαζέψουν τα χάλια τους, κάνουν δήθεν πετυχημένες μαζώξεις. Κάλεσαν τους αποφοίτους των τελευταίων τριάντα δυο χρονων( κανονικά θα έπρεπε να ήταν 1000 άτομα ), ήρθαν τριάντα, και …. Μια φοβερή ιδέα του Γιάννη Τηλιακου , με βοηθο την υποδιευθύντρια Καραγιώργου!! Μίλησαν ο γιος της Σιδερη, ο ιερέας Παρος, και κατι άλλοι. Συμπέρασμα. Όλοι όσοι απόφοιτησαν από εκεί είναι επιτυχημένα άτομα!!!!Μονο τι ώρα να γελάμε δεν μας είπαν!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.