«Στέλνουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ελλάδας», λέει ομογενής γιατρός απ’ την Αργεντινή

0
Η ομογενής γιατρός, Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου η οποία ανήκει στην δεύτερη γενιά των ομογενών της Αργεντινής. Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) «Δεν έχουμε ενημερωθεί για θανάτους μέσα στην ελληνική παροικία, δόξα τω Θεώ, αλλά έχουμε μερικά κρούσματα σε ελληνικές οικογένειες» λέει, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (“Πρακτορείο”104,9 fm) η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, η Ελληνίδα γιατρός της Διασποράς που γεννήθηκε και ζει στην Αργεντινή.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή στην Αργεντινή συνολικά 80.487 κρούσματα από τα οποία ένα ποσοστό 96% καταγράφηκαν στο Μπουένος Άιρες και στα προάστια της πρωτεύουσας. Μετράμε 1.582 νεκρούς ως σήμερα παρ΄ ότι είμαστε σε καραντίνα 110 μέρες, από τις 17 Μαρτίου”, συμπληρώνει.

Στην ερώτηση, αν προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ασθενείς από τον κορωνοϊό λέει ότι η ίδια δεν συμμετέχει αλλά μια από τις κόρες της που είναι επίσης γιατρός. «Ανησυχώ πολύ, αλλά ταυτόχρονο είμαι περήφανη για την 28χρόνη κόρη μου, τη Δήμητρα Φαράσε- Τσαρδίκου, που κάνει την ειδικότητά της ως ΟΡΛ σε κρατικό νοσοκομείο και βρίσκεται αυτές της μέρες στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του COVID-19, μέσα στο νοσοκομείο όπου εργάζεται αυτές τις μέρες πολύ σκληρά. Κάθε μέρα βρίσκεται κοντά στους ασθενείς», αναφέρει.

«Στο Μπουένος Άϊρες, όπου η ελληνική κοινότητα αριθμεί 20.000 περίπου άτομα, πλέον δεν ακούγεται ο συνηθισμένος ρυθμός του ταγκό. Βρισκόμαστε σε μια πόλη σχεδόν νεκρή”, εξηγεί η Χριστίνα Τσαρδίκου και προσθέτει: «Έξω κυκλοφορούν μόνο γιατροί και κάποιοι άλλοι με ειδική άδεια για δουλειά ή για κάποιες επείγουσες ανάγκες μέσα στην καραντίνα».

Σύμφωνα με την κα Τσαρδίκου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής η κατάσταση είναι δύσκολη και στην υπόλοιπη χώρα καλύτερη.

«Ευτυχώς, δεν είμαστε σαν τη Βραζιλία, αλλά έχουμε περιπτώσεις, που έχουν πεθάνει από το κορωνοϊό ολόκληρες οικογένειες Αργεντινών και αυτό είναι τόσο τραγικό και οδυνηρό. Τα αεροδρόμια είναι κλειστά, τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις … Η καραντίνα μας έδωσε ένα σκληρό μάθημα ζωής, όπου καταλάβαμε ότι η ζωή μας δεν είναι τόσο ασφαλής ότι οι προτεραιότητες που δίνουμε στη ζωή, στη διασκέδαση, στα πλούτη, έχουν μηδενιστεί, ότι δεν είναι τόσο σημαντικά τελικά, είναι ένα τίποτα μπροστά στο θάνατο και την αρρώστια”.

Είμαστε αυτά τα μικρά φωτάκια που λάμπουν με το ελληνικό φως

Κάτω από το διαφορετικό ουρανό και τα διαφορετικά αστέρια, 15 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στην άλλη άκρη του πλανήτη, γεννήθηκε μεγάλωσε και σπούδασε γιατρός η Χριστίνα Τσαρδίκου. Ελληνίδα γιατρός και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο, αλλά και ακτιβίστρια, πρωτοπόρος της ελληνικής κοινότητας του Μπουένος ‘Αιρες και της Αργεντινής.

«Ο πατέρας μου – μεγαλύτερος της μητέρας 32 χρόνια – με καταγωγή από την Αρκαδία, μετανάστευσε στην Αργεντινή στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ τη μητέρα μας του τη στείλανε νύφη από την Τρίπολη. Έζησαν αγαπημένα, στο σπίτι εγώ και ο αδελφός μιλάγαμε μόνο ελληνικά, γι΄ αυτό έστω και σπαστά μιλάμε καλά τη γλώσσα”, τονίζει.

Είναι παντρεμένη, με τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια και ένα αγόρι, μετά τις σπουδές έκανε ειδικότητα στη γενική χειρουργική και το μεταπτυχιακό στην πλαστική χειρουργική. Είναι καθηγήτρια Βιοϊατρικής Φυσικής και Χειρουργικής σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας, ενώ η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Αργεντινής, την βράβευσε για την επαγγελματική δράση.

«Φέτος δύσκολα οι Έλληνες της Διασποράς θα επισκεφθούν την πατρίδα για διακοπές», λέει ενώ η ίδια τακτικά ερχόταν, όπου έχει κάποιους συγγενείς, αλλά κανένα κληρονομικό σπίτι ή οικόπεδο.

Από το 2001 έως το 2010 η Χριστίνα Τσαρδίκου είχε δημιουργήσει και παρουσίαζε τη ραδιοφωνική εκπομπή “Αντάμωση”, ενώ από το 2000 μέχρι σήμερα διδάσκει την νεοελληνική γλώσσα στις ελληνικές κοινότητες του Μπουένος Άιρες, Τσάκο, Λα Ριόχα, και στο σχολείο της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης “ Νόστος”, www.nostos.org.ar,   που ίδρυσε η ίδια το 2006.

Πριν λίγα χρόνια και ένα σύστημα online για δωρεάν διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, με το οποίο εκατοντάδες ισπανόφωνοι σε όλο τον κόσμο έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία μιας πρώτης επαφής με τα ελληνικά.

Από το 2014 η Χριστίνα Τσαρδίκου έχει υπογράψει ειδική συμφωνία ακαδημαϊκής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες στο οποίο παραδίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας, και ελληνικού πολιτισμού δωρεάν, καθώς και κάθε χρόνο πραγματοποιεί το Διεθνές συνέδριο «Νόστος» για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Το 2019 οργάνωσε και διηύθυνε το Πρώτο Φεστιβάλ ΕλληνόΑργεντινικού Θεάτρου.
«Οι Έλληνες της Διασποράς φυλάνε τις Θερμοπύλες του παγκόσμιου Ελληνισμού. Είμαστε αυτά τα μικρά φωτάκια που λάμπουν με το ελληνικό φως. Είμαστε αυτοί που στέλνουμε σε όλον τον κόσμο το μεγάλο μήνυμα της Ελλάδας, που είναι η αγάπη για τον κόσμο και ο πολιτισμός. Πιστεύω ότι εμείς οι απανταχού Έλληνες μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα πολλά, τόσα όσα και εσείς, που την ζείτε κάθε μέρα…», κατέληξε.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.