Συγκινητική η πρώτη μετά τον κορωνοϊό Θεία Λειτουργία στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας

0
420
Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δημήτρη Α. Γωνιά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πενήντα και πλέον στελέχη και μέλη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» το πρωί της Κυριακής, 5 Ιουλίου 2020, μετέβησαν για πρώτη φορά μετά τον τρίμηνο εγκλεισμό στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία και το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ομογενών που έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Χίο και είναι πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου.

Ο Δημήτρης Α. Γωνιάς μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ήταν η πρώτη φορά μετά από τρεις και πλέον μήνες εγκλεισμού και για πολλούς από τους παρισταμένους, ήταν η πρώτη έξοδος και οι συγκινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Καθήμενοι από αρισερά οι Δημήτρης Γωνιάς, Γιώργος Αλμυρούδης Τζούνιορ, Γιάννης Στουπάκης και Γιάννης Στουπάκης, ενώ όρθιοι οι Κώστας Γωνιάς, Νίκος Κατσάπης, Δημήτριος Μουτάφης, πρόεδρος, Σταύρος Χαβιάρας και Γιάννης Καυκής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δημήτρη Α. Γωνιά.

Μετά την Θεία Λειτουργία και το τρισάγιο παρατέθηκε γεύμα στο πλαίσιο του οποίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», Δημήτριος Μουτάφης τους ενημέρωσε για το καθιερωμένο πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας, το οποίο θα λάβει χώρα το επόμενο Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Ιουλίου 2020.

Ο κ. Μουτάφης επεσήμανε ότι έχουν λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρχές, την κομητεία και την Αρχιεπισκοπή και ότι το πανηγύρι θα διεξαχθεί τηρώντας ασφαλώς τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος δέχτηκε την πρόσκλησή τους και θα χοροστατήσει του Αρχιερατικού Εσπερινού, που θα τελεστεί το βράδυ του Σαββάτου, 18ης Ιουλίου 2020.

Λόγω πένθους για τα θύματα του κορωνοϊού το φετινό πανηγύρι θα έχει καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα και για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει ζωντανή μουσική. Ωστόσο τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και της Κυριακής οι προσκυνητές θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν την φιλοξενία και τα εύγευστα εδέσματα που θα προετοιμάσουν τα στελέχη του Συλλόγου και οι εθελοντές.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2020 στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δημήτρη Α. Γωνιά.

Θρησκευτική πανήγυρη

Στην σχετική ανακοίνωση τύπου του Συλλόγου αναφέρεται: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα μας τιμήσει με την σεπτή παρουσία του στην ιερά πανήγυρι της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος στο Προσκύνημα της Αγίας στο Upstate της Νέας Υόρκης. Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» προσκαλεί όλη την Ομογένεια σε διήμερο πανηγύρι για την γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 στο Upstate, στην διεύθυση  435 Mueller Road, Kenoza Lake, NY 12726.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020, και ώρα 7.00 μ.μ. με τον Μέγα Εσπερινό με Αρτοκλασία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο πανηγύρι με φαγητό, άνευ μουσικής, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 και τελεστούν ο Όρθρος στις 9 π.μ. και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ. προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου.

Τόσο στον Εσπερινό, όσο και στην Θεία Λειτουργία θα συμμετάσχει ο εκ Χίου καταγόμενος π. Βασίλειος Λούρος, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, ιερέας του εξωκλησίου της Αγίας Μαρκέλλας και πνευματικός του Συλλόγου μας.

Τους ύμνους θα αποδώσουν ο πρωτοψάλτης και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής Απόστολος Κομπίτσης, βοηθούμενος από τους καλλίφωνους ιεροψάλτες Νίκο Τσιάδη και Ευστράτιο Γατανά.

Ο Σύλλογος φέτος, λόγω του ιού Covid-19, δεν θα διαθέσει λεωφορεία.  Παρακαλούνται όσοι δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο να επικοινωνήσουν με τους κάτωθι για πιθανή διευθέτηση της μεταφοράς τους. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στους: Δημήτριος Μουτάφης (201) 446-7764, Κώστα Γωνιά (201) 615-8884 και Κώστα Ράλλη (917) 468-0758.

Με μεγάλη χαρά σας πληροφορούμε ότι ο Σύλλογός μας για πρώτη φορά θα γιορτάσει φέτος την εορτή των Αγίων της Χίου, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate, στην οποία όλοι είστε προσκεκλημένοι.

Η αφίσα των εορταστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα”.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.