Στεφάνια και δέηση στο μοναδικό Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στις ΗΠΑ (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση. Φωτογραφία: Cosmos Philly TV

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας στις 19 Μαϊου 2020 τίμησε τη μνήμη την 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και ζήτησε από την Τουρκία έστω και μετά από 101 χρόνια να ζητήσει συγγνώμη και να αναγνωρίσει τα ειδεχθή εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και τον υπολοίπων χριστιανικών πληθυσμών.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο προαύλιο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας και λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού η συμμετοχή ήταν περιορισμένη. Παρά ταύτα η εκδήλωση ήταν άκρως συγκινητική.

Εξ άλλου το βίντεο που προετοίμασε ο φωτορεπόρτερ Ελευθέριος Κώστανς και το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.cosmosphilly.com  μιλάει από μόνο του για την αποφασιστικότητα των Ποντίων της Φιλαδέλφειας για την συνέχιση του αγώνα για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας από την διεθνή κοινότητα και την ίδια την Τουρκία.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας και την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, π. Γρηγορίου Γκίλμπερτ και συνεχίστηκαν με τις προσφωνήσεις της Βασιλικής Τσανακτσίδου και της προέδρου του Συλλόγου Ιφιγένεια Παυλίδου – Οικονόμου.

Η κ. Παυλίδου – Οικονόμου μιλώντας στο «Cosmos Philly TV» εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι αξιώθηκαν και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Η κ. Παυλίδου συνεχάρη την Βασιλική Τσανακτσίδου για την εμπνευσμένη ομιλία της και τόνισε ότι με το ντοκιμαντέρ της για την Γενοκτονία (Genocide A True Story) προσέφερε τα μέγιστα στον αγώνα των Ποντίων για την αφύπνιση της κοινής γνώμης και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Επωφελούμενη της ευκαιρίας η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο που μέσω της εγκυκλίου ζήτησε από όλες τις κοινότητες την Κυριακή, 17 Μαϊου 2020 να τελέσουν μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση. Φωτογραφία: Cosmos Philly TV

Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη την οποία προέβαλαν οι «Αναμνήσεις» άγγιξε τις καρδιές των αγωνιστών για την Γενοκτονία των Ποντίων και τα σχόλια μιλούν από μόνα τους.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλιάδης ανήρτησε στην σελίδα του Ιδρύματος στο Facebook το άρθρο των «Αναμνήσεων» και μεταξύ άλλων έγραψε: «Η Ιερά Μητρόπολη μας, δια εγκυκλίου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευαγγέλου, τιμά την μνήμη των θυμάτων μας και ταυτόχρονα ζητεί αναγνώριση του ειδεχθούς εγκλήματος της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι Ρωμιοί (Έλληνες Όρθόδοξοι) του Πόντου, αλλά και όλης της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τους Τούρκους.

Όλα τα θύματα ήταν Νεομάρτυρες μιας και θυσιάστηκαν για του Χριστού την πίστη την αγία. Αν αλλαξοπιστήσουν θα ζούσαν. Η αγιοκατάταξη τους στο συναξάρι της Ορθοδοξίας μας είναι επιβεβλημένη. Γενοκτονία δεν πρέπει να διαπράττεται σε καμία γεωγραφική συντεταγμένη, σε καμιά χρονική περίοδο και εναντίον κανενός λαού, εθνότητας ή ομάδας. Είναι ειδεχθές έγκλημα και οι θύτες πρέπει να τιμωρούνται».

«Αλλά ας γίνει κατανοητό ότι και η άρνηση αναγνώρισης μιας γενοκτονίας είναι η τελευταία φάση του ίδιου εγκλήματος», ανέφερε ο Δρ. Βασιλειάδης.  

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.