Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed: Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1

2
74
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το non paper, το οποίο φέρεται να διατύπωνε στα εμπλεκόμενα μέρη τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ σχετικά με την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1 και ότι θεωρούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δίνει έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα προετοιμάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.

Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

- Advertisement -

2 COMMENTS

 1. Ήθελα νάξερα πότε θα καταλάβουμε πως το state department
  είναι τσιράκι του Παγκόσμιου department ( ΝΤΠ) που βλέπει
  πάντα τον Ελληνισμό με μισό μάτι;.

 2. Η παραπάνω δήλωση δεν είναι ούτε απάντηση σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών
  αλλά ούτε και δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγτον. Είναι δήλωση κάποιου ανωνύμου (χαμηλόβαθμου;) εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Καλή η μετάφραση πάντως.

  Statement on East Med Energy Cooperation
  U.S. Embassy Spokesperson
  Athens, January 10, 2022

  At a time when Europe’s energy security is–more than ever–a question of national security, we are committed to deepen our regional relationships and promote clean energy technologies.

  The United States continues to strongly support regional efforts that enhance and promote cooperation and regional stability, including the 3+1 mechanism in which the Republic of Cyprus (ROC), Greece, Israel, + the United States participate.

  We remain committed to physically interconnecting East Med energy to Europe.

  We are shifting our focus to electricity interconnectors that can support both gas and renewable energy sources.

  We support projects such as the planned EuroAfrica interconnector from Egypt to Crete and the Greek mainland, and the proposed EuroAsia interconnector to link the Israeli, Cypriot and European electricity grids. Such projects would not only connect vital energy markets but would also help prepare the region for the clean energy transition.

  https://gr.usembassy.gov/statement-on-east-med-energy-cooperation/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.