Σείστηκε ο τόπος από του λεβέντικους χορούς της νεότερης γενιάς των Κομνηνών (βίντεο)

0
Τα χορευτικά του Συλλόγου Ποντίων "Κομνηνοί" Νέας Υόρκης σε μια αναμνηστική φωτογραφία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σείστηκε ο τόπος από τους λεβέντικους χορούς των πενήντα και πλέον παιδιών και εφήβων που συμμετείχαν στην ετήσια χοροεσπερίδα του ιστορικού Συλλόγου Κομνηνοί Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της οποία εορτάστηκε η 54η επέτειος της ιδρύσεως του Συλλόγου.

Η χοροεσπερίδα έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 2 Μαρτίου 2019, στο ομογενειακό κέντρο Terrace on the Park στο Φλάσινγκ και παραβρέθηκαν ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης. Παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, o επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Πέτρος Γαλάτουλας και άλλοι εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=scpgQ0xKwgU” width= https=”yes”]

Ο πρόεδρος του Συλλόγου και συνάμα πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στη ιστορία του Συλλόγου και εστίασε την προσοχή του στις επικείμενες εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τόνισε επίσης ότι οι Κομνηνοί σε συνεργασία με τους άλλους ποντιακούς συλλόγους της τριπολιτειακής περιοχής θα διοργανώσουν μια σειρά εκδηλώσεων πριν και μετά την παρέλαση της 14ηε Απριλίου 2019 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να συμμετάσχουν σε αυτές.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των χορευτικών του Συλλόγου Ποντίων Κομνηνοί Νέας Υόρκης.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη το σύλλογο για την αφοσίωσή του διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων και μεταξύ άλλων τόνισε: «19η Μαΐου 1919 – 19η Μαΐου 2019. 100 χρόνια από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλον τον Πόντο, σε μια ατελείωτη πορεία θανάτου. 100 χρόνια αγώνων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της επιβίωσης του έθνους και του ελληνισμού και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Έθνος μας πρέπει να έχει στόχους για να υπάρχει. Για να επιβιώσει. Επιβίωση, βέβαια, δεν σημαίνει απλώς την βιολογική επιβίωση των ανθρώπων. Η επιβίωση αφορά τη γλώσσα ως παρακαταθήκη της συλλογικής συνείδησης και μνήμης».

Η ελληνική γλώσσα και παιδεία, μέσα από αδιάλειπτη πορεία δεκάδων αιώνων, είναι θεμελιώδης πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ως θεμελιακή αντηρίδα των βασικών δομικών στοιχείων που τον συνθέτουν, δηλαδή της ευρωπαϊκής παιδείας και επιστήμης. Η επιβίωση αφορά τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, την θρησκεία. Η επιβίωση αφορά τους απόδημους Έλληνες».

Αναφερόμενος στην ιστορική αποστολή του έθνους επεσήμανε: «Το Ελληνικό έθνος είναι πολύ μεγάλο για να περιορίζεται στα γεωγραφικά σύνορα της πατρίδας μας και δεν μπορεί να έχει απλώς και μόνον Ελλαδικό χαρακτήρα. Όλοι μαζί οφείλουμε να ενισχύσουμε όλα τα διεθνή πλεονεκτήματα του Ελληνισμού. Όλα, δηλαδή, τα πεδία στα οποία ο Ελληνισμός είναι απολύτως αναγκαία συνιστώσα της διεθνής αντίληψης συγκεκριμένων πραγμάτων. Όλα, δηλαδή, τα πεδία, για τα οποία τα παιδιά μας πρέπει να είναι υπερήφανα που είναι Έλληνες».

«Μπορεί άραγε να υπάρξει ολυμπιακή ιδέα χωρίς Ελληνισμό; Μπορεί μήπως να υπάρξει ναυτιλία παγκόσμια χωρίς την ελληνική διάσταση; Μπορεί να υπάρξει χριστιανοσύνη χωρίς την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς τον ρυθμό τον βυζαντινό, τον ελληνικό;», διερωτήθηκε.

Εκτενή αναφορά έκανε και στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου -όπως και η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων όλων των Γενοκτονιών- πρέπει να μένει ζωντανή, για να συντηρεί ακμαία την εγρήγορση της παγκόσμιας συνείδησης. Και εσείς, εδώ σήμερα, τούτο το έργο επιτελείτε και είστε άξιοι συγχαρητηρίων».

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και συγχάρηκε το Σύλλογο και κατ΄ επέκταση τους Πόντιους της Αμερικής για την αφοσίωσή τους στη μεταλαμπάδευση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων και τη διατήρηση της μνήμης ζωντανής.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου επεσήμανε ότι η παρέλαση της Νέας Υόρκης είναι αφιερωμένη στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας και κάλεσε τους συλλόγους των Ποντίων και την Παμποντιακή Ομοσπονδία να πρωτοστατήσουν.

Τα χορευτικά του Συλλόγου Ποντίων Κομνηνοί Νέας Υόρκης, επί τω έργω.
Τα χορευτικά του Συλλόγου Ποντίων Κομνηνοί Νέας Υόρκης, τα οποία έκλεψαν την παράσταση.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.