ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του μεγάλου αγώνα για την Αγία Σοφία», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου που τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020 στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Την ίδια χρονική στιγμή σε όλους τους ναούς της Αμερικής οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμες και τελούνταν ολόκληρη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Οι ομογενείς είχαν προσέλθει νωρίτερα στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας και φορώντας μάσκες ανέμεναν με υπομονή μαζί με τον ιερατικό προϊστάμενο π. Ιωάννη Βλάχο την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, του πρωτοσύγκελου, π. Ανδρέα Βυθούλκα, των ιερέων π. Βασιλείου Δρόσου και π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλου, των διακόνων, καθώς επίσης και της Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λάνας Ζωχιού.  

Στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς τον πόνο και την θλίψη που προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στα πρόσωπά τους έβλεπε κανείς και τον πόνο που λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις δεν επιτράπηκε σε περισσότερους ομογενείς να παραστούν και να ικετεύουν την Μεγαλόχαρη να κάνει το θαύμα της.

Ωστόσο οι ομογενείς παρακολούθησαν τις Ακολουθίες μέσω των ανοιχτών κυκλωμάτων στις ιστοσελίδες και στους λογαριασμούς των κοινοτήτων στο Facebook και στο Youtube, καθώς επίσης και στην απευθείας μετάδοση των «Αναμνήσεων».

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και στις δύο γλώσσες και αναφέρθηκε στην ιταμή πρόκληση και στην ιεροσυλία εις βάρος της Αγίας Σοφίας, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού και μεταξύ άλλων τόνισε: «Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα είναι μια μέρα πένθους. Σήμερα πενθεί ο Ελληνισμός, σήμερα πενθεί όλη η Ορθοδοξία και όλη η χριστιανοσύνη γιατί σήμερα η Αγία Σοφία βιάστηκε για άλλη μία φορά στην ιστορία της. Το μνημείο αυτό του Χριστιανισμού, το μνημείο αυτό της ενότητας βιάστηκε. Υπέστη την βαρβαρότητα, υπέστη την προσβολή. Υπέστη την ιεροσυλία την σημερινή, διότι δεν σεβάστηκαν τον χώρο, δεν σεβάστηκαν ούτε τι σήμαινε αυτός ο χώρος για τους Χριστιανούς. Θλιβόμαστε».

Σε πρώτο πλάνο ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής. π. Αμδρέας Βυθούλκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση του πολιτισμένου κόσμου επεσήμανε: «Μας ένωσε η Αγία Σοφία και δεν ένωσε μόνο την Ορθοδοξία, αλλά και όλον τον  πολιτισμένο κόσμο, διότι δεν πιστεύει στο δίκαιο του ξίφους, δεν πιστεύει στην βία. Ο πολιτισμένος κόσμος σήμερα πιστεύει στην ενότητα, πιστεύει στην ειρήνη, πιστεύει στην Δημοκρατία, πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ελευθερίες».

«Και όποιος κινείται αντίθετα με αυτές τις αρχές και τις αξίες αυτός ο άνθρωπος επιστρέφει τον τόπο σε καιρούς μαύρους και σκοτεινούς. Επιστρέφει στο μεσαίωνα όπου εθεωρείτο αρετή να κατασφάξεις, εθεωρείτο αρετή να καταστρέφεις, εθεωρείτο αρετή να προσβάλεις, εθεωρείτο αρετή η βία. Αυτά όλα είναι ξεπερασμένα για τον σύγχρονο κόσμο όπου η ειρήνη, η αγάπη, η συμφιλίωση είναι το υπέρτατο αγαθό», πρόσθεσε για να τονίσει ότι «όλα αυτά δυστυχώς προσεβλήθησαν».

«Δεν προσεβλήθησαν μόνο οι Έλληνες και μόνο οι Ορθόδοξοι, προσεβλήθη όλος ο ορθόδοξος πολιτισμός, ο οποίος ενώ προόδευσε ανά τους αιώνες σήμερα βλέπει ένα πισωγύρισμα, το οποίο τον θλίβει απαρηγόρητα», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος και εστίασε την προσοχή του στις αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Ιωάννης Βλάχος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην εν λόγω Ακολουθία επεσήμανε ότι έγινε για να ικετεύσουμε την Παναγία, διότι «σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του μεγάλου αγώνα».     

«Ενωθήκαμε όλοι οι ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί. Μας ένωσε η Αγία Σοφία. Συναντηθήκαμε και χαράξαμε κοινή στρατηγική και σ΄ αυτή την στρατηγική σας θέλουμε όλους μαζί μας. Θα μάθουμε και θα αγαπήσουμε την Αγία Σοφία περισσότερο από πριν. Θα επιδιώξουμε αυτό το κακό που έγινε να επιστρέψει σαν καλό. Είμαστε λαός που αγαπάμε την ειρήνη, είμαστε λαός που δημιουργούμε πολιτισμούς και δημιουργούμε μνημεία και μας θαυμάζει όλος ο κόσμος», πρόσθεσε.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις συναντήσεις που είχε μία μέρα πριν στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Στιγμιότυπο από τον Ακάθιστο Ύμνο για την Αγία Σοφία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ανμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ουέστ Μπάμπιλον

Φορτισμένη με μνήμες από τις επισκέψεις στην Αγία Σοφία, με συγκινήσεις, με θλίψη και οδύνη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν και η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου που τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020 στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπυλον της Νέας Υόρκης.

Την Ακολουθία τέλεσαν ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου, π. Δημήτριος Καζάκης, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Παναγίας στο Πορτ Τζέφερσον, π. Δημήτριος Καλογρίδης και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Ιωάννου στο Μπλου Πόιντ, π. Κωνσταντίνος Πανάγος.

Η προσέλευση των πιστών λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις που επέβαλε η πολιτεία λόγω της πανδημίας δεν ήταν μαζική. Παρά ταύτα οι ομογενείς προσευχήθηκαν γονυπετείς στην εικόνα της Παναγίας, έψαλαν μεγαλοφώνως το «Υπερμάχω Στρατηγό τα νικητήρια και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε πρώτο πλάνο η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνα Ζωχιού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τον Ακάθιστο Ύμνο για την Αγία Σοφία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ανμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Ακολουθία του Ακαθίστου ΄Υμνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.