ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Βικτώρια Καλτσίδη μόλις εννιά χρόνων ήταν  σαν όλα τα παιδιά της ηλικίας της, όταν μαζί με την αδερφή της Μαρία, 14 χρόνων έφτασαν ως προσκυνητές στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στο Γουέστ Μίλφορντ.

Κι όμως, λίγες ώρες μετά, όταν και τα δυο ντύθηκαν με την παραδοσιακή και αρχοντική σε λάμψη στολή της γυναίκας του Πόντου, κάτι άλλαξε ξαφνικά, βγήκε αυτόματα στα πρόσωπα τους η ιστορία, ζωντανή σαν σε φωτογραφικό άλμπουμ, δίνοντας το στίγμα της παράδοσης. Δεν ήταν ένα απλό ραντεβού με το παρελθόν. Ήταν σαν μια υποθήκη για το μέλλον.

Με την λάμψη αυτή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Βικτώρια και η αδερφή της η Μαρία (που γιόρταζε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου), έδωσαν το μήνυμα της νέας γενιάς που συνεχίζει να γαλουχείται με τα νάματα της ιστορίας του Πόντου. Και οι δυο κοπέλες μιλούν άπταιστα ελληνικά,συμμετέχουν στα χορευτικά και του Ποντιακού Συλλόγου «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας και παράλληλα σε ένα ακόμα των Μακεδόνων της ίδιας πόλης.

Κι όταν έρχεται η στιγμή να τιμήσουν την καταγωγή τους, μεταμορφώνονται σε ζωντανά παραδείγματα. Και σκορπίζουν χαρά και περηφάνια όχι μόνο στους γονείς τους, αλλά και στους δασκάλους των χορευτικών, στους συντελεστές των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονίας, στην Φιλαδέλφεια και σε όλη την Ομογένεια.

Ήταν μαζί τους το Σάββατο, στο ναό της Παναγίας Σουμελά κι αλλά κορίτσια με τις παραδοσιακές στολές. Κι ένας εξαδελφος, ο Ηρακλής Καλτσίδης.

Όλοι, αγόρια και κορίτσια, εξέπεμπαν την ίδια λάμψη και έδιναν νεανική πνοή στο όραμα του Ιερού Ιδρύματος.

Ο Ηρακλής, η Αλεξάνδρα, η Μαρία και η μικρότερη αδερφή της Βικτώρια. Ολοι μέλοι του χορευτικού του Ποντιακού συλλόγου «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας.

Όταν την Κυριακή το πρωί, μίλησε ξανά ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος αναφέρθηκε στο όραμα αυτό, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος τον Δρα Χαράλαμπο Βασιλειάδη και ταυτόχρονα τον συνεχάρη για τις προσπάθειες που καταβάλει με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., τα μέλη των γυναικείων τμημάτων και σε στενή συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

Ο Μητροπολίτης έδωσε και μια ευχή μαζί με μια υπόσχεση που έκανε όλους να εκφράσουν την χαρά και την αισιοδοξία τους.

Από την μια υποσχέθηκε ότι θα έρχεται κάθε χρόνο στην μια από τις δυο ακολουθίες και επίσης ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί, πηγαίνοντας ακόμα και στην Δράμα, αν χρειαστεί, ώστε το 2022 να έρθει και να λειτουργήσει στο Γουέστ Μίλφορντ ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος ενώ τελεί την Ασρτοκλασία.

Ήταν αυτά τα θερμά λόγια του Μητροπολίτη Ευάγγελου που έκαναν τις καρδιές των υπευθύνων και των προσκυνητών να αναπτερώσουν.

Ελληνοπρέπεια

Αξίζει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι και στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής τηρήθηκε κατά γράμμα το τυπικό και χρησιμοποιήθηκε μόνον η Ελληνική γλώσσα. 

Σε μια στιγμή που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πλείστες όσες απειλές από την Τουρκία και όπως εμπνευσμένα τόνισε ο Μητροπολίτης η Τουρκία δεν έπαψε ποτέ να είναι εχθρός της Ελλάδας.

Η Μαρία Καλτσίδη και ο εξαδερφός της Ηρακλής Καλτσούδης.

Και τα λόγια του Μητροπολίτη Ευάγγελου άγγιξαν τις χορδές στην καρδιά των πιστών. Χαράχτηκαν στο μυαλό τους.

Τολμώ, είπε ο Μητροπολίτης να ονομάσω ως σύγχρονο Ιερό Παλλάδιο το ιερό ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης και αποτελεί κόσμημα της Ορθοδοξίας στην Αμερική.

Πρόκειται, συμπλήρωσε για ένα ίδρυμα που θα φεγγοβολά τον πολιτισμό του Γένους. Το κέντρο από όπου θα ζητούμε ακατάπαυστα την δικαίωση της ιστορίας, την αποκατάσταση της Αλήθειας.

Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος.

Έτσι καθώς οι οικογένειες των προσκυνητών επέστρεφαν στα σπίτια τους, το Ιερό Ίδρυμα ατένιζε το μέλλον με αισιοδοξία.

Άρα, πως να μην ήταν επιτυχημένο ένα ακόμη προσκύνημα στην Παναγία του Πόντου και μάλιστα κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες.

Με πίστη όμως όπως λένε μετακινούνται και βουνά και έτσι ένα μικρό εμπόδιο δεν ήταν ικανό να αποτρέψει τους ανθρώπους που έχουν πιστέψει στην αποστολή του Ιερού Ιδρυματος να ανηφορίσουν για την Παναγία Σουμελά.

Ο Οδυσσέας Τσιπλίδης από τους πιο παλιούς εθελοντές, έκανε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς μόλις πριν από μια εβδομάδα. Κάθε χρόνο ανέβαινε στις εγκαταστάσεις από το απόγευμα του Σαββάτου και έμενε εκεί ένα βράδυ. Συνήθως κοιμόταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Τα μέλη του Χορευτικού του Συλλόγου Ποντίων “Ακρίτες” της Φιλαδέλφειας.

Φέτος για ευνόητους λόγους, ήρθε το πρωί της Κυριακής, για να ευχαριστήσει την Παναγία, που τον αξίωσε να προσκυνήσει για άλλη μια χρονιά. Μαζί του και η σύζυγός του. Μια γυναίκα, η κυρία Φρειδερίκη, που είναι πιο γνωστή για τους νόστιμους σπιτικούς λουκουμάδες που κάθε χρόνο ετοιμάζει την Κυριακή για να δώσει την ευκαιρία στο Ίδρυμα να τους διαθέσει και να ενισχύσει τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Φάρος Ελληνισμού και Ορθοδοξίας

Κι όταν έφυγαν οι επισκέπτες, οι προσκυνητές και οι περισσότεροι από τους εθελοντές, τότε ξεδιπλώθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια που κρύβουν το μέλλον του Ιδρύματος. Εκεί, θα είναι ο φάρος του πολιτισμού και της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Με την δημιουργία βιβλιοθήκης και χώρων φιλοξενίας της νεολαίας.

Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος.

Εκεί θα έχει μόνιμα γραφεία η Παμποντιακή Ομοσπονδία. Στα άμεσα σχέδια είναι και το στήσιμο σε μόνιμες βάσεις ενός υπόστεγου που θα μπορεί να φιλοξενεί δεκάδες επισκεπτών ακόμα και υπό βροχή, όπως έδειχνε ότι θα είναι ο καιρός το πρωί της Κυριακής.

Αργότερα θα χτιστεί και μια νέα βυζαντινού ρυθμού εκκλησία. Και όλα αυτά πάντα με την βοήθεια της Παναγίας.

Και λίγο πιο πριν ένας άλλος επισκέπτης, έπαιρνε τα μέτρα για την δημιουργία βιβλιοθήκης και βιτρίνας που θα φιλοξενεί ποντιακές ενδυμασίες, εντός του υπάρχοντος πολιτιστικού κέντρου.

Στιγμιότυπο απο την Αρτοκλασία υπέρ υγείας των πιστών και των μελών του Ιερού Ιδρύματος.

Βέβαια, τίποτε από αυτά δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έγιναν οι καθιερωμένες ομιλίες. Ωστόσο όλες οι ανακοινώσεις για την πρόοδο στις εργασίες και στην αγορά του παρακείμενου οικοπέδου θα γίνουν προσεχώς γνωστές από το Ιερό Ίδρυμα.

Μεταξύ των άλλων δωρεών με την ευκαιρία της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, ήταν και δωρεά των λουλουδιών για τον στολισμό των εικόνων, προσφορά της Μαρίας Αγκατσιώτου, μέλους του χορευτικού από τους Ακρίτες της Φιλαδέλφειας.

Αυτές κι άλλες ακόμα ιστορίες προσκυνητών είχαμε την χαρά να ακούσουμε και να βιώσουμε τις δυο μέρες του προσκυνήματος. Και στο τέλος αποχαιρετήσαμε τους ταπεινούς  προσκυνητές, με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε κάτω από άλλες καλύτερες  συνθήκες, αλλά πάντα με την σκέψη στην Παναγία, την προστάτιδα όλων των Ελλήνων.

Εθελοντές που προσήλθαν να βοηθήσουν το έργο του Ιερού Ιδρύματος, πήραν μέτρα για την δημιουργία βιβλιοθήκης και βιτρίνας που θα φιλοξενεί κειμήλια και παραδοσιακές στολές εντός του πολιτιστικού κέντρου.
Εθελοντές που προσήλθαν να βοηθήσουν το έργο του Ιερού Ιδρύματος, πήραν μέτρα για την δημιουργία βιβλιοθήκης και βιτρίνας που θα φιλοξενεί κειμήλια και παραδοσιακές στολές εντός του πολιτιστικού κέντρου.
Το προαύλιο του προσκυνηταρίου της Παναγίας Σουμελά.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων ξεδιπλώθηκαν όταν έφυγαν οι προσκυνητές και συζητήθηκαν για να αποφασιστεί σύντομα η έναρξη των εργασιών.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων ξεδιπλώθηκαν όταν έφυγαν οι προσκυνητές και συζητήθηκαν για να αποφασιστεί σύντομα η έναρξη των εργασιών.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.