Απίστευτη η αγάπη για την δική μας Παναγία Σουμελά – ξέπερασε κάθε προσδοκία η πανήγυρις

0
131
Ο κ. Ευάγγελος τέλεσε και το μνημόσυνο για τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος που απεβίωσαν και για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Νέα Υόρκη. Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας για το μέλλον, γιορτάστηκε και φέτος στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης η Μνήμη της προστάτιδας του Πόντου της Παναγίας Σουμελά .

 Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος χοροστάτησε στον εσπερινό που έγινε το Σάββατο 15 Αυγούστου και προέστη στην Θεία Λειτουργία την Κυριακή 16 Αυγούστου.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του Κορωνοιού οι Πόντιοι της μητροπολιτικής περιοχής προσήλθαν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Σουμελιωτισσας και να ζητήσουν την βοήθεια της.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία την Κυριακή στην Παναγία Σουμελά.

Έτσι και ενώ είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πολιτεία της Νέας Ιερσέης, οι πιστοί προσκυνητές άκουσαν με ευλάβεια το κήρυγμα του Μητροπολίτη Ευαγγέλου.

Το Ιερό ίδρυμα είχε αποφασίσει από καιρό, να μην διοργανώσει το ετήσιο φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο και είναι ανοικτό για όλο τον κόσμο. Αντί του φεστιβάλ όμως αποφασίστηκε να γίνουν κανονικά οι ακολουθίες και κατόπιν να προσφερθεί φαγητό σε όλους τους προσκυνητές και εάν κάποιος επιθυμούσε θα μπορούσε να δώσει δωρεά.

Όλοι ωστόσο, έμειναν ικανοποιημένοι από την τάξη και την καθαριότητα των εγκαταστάσεων του ιδρύματος.

Το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε στις εγκαταστάσεις και η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας κ. Εφη Οικονόμου.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος προέστη στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής στο Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά

Μαζί της έφτασαν και μέλη του χορευτικού της Νεολαίας τα οποία έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα εντός του ναού με τις παραδοσιακές στολές του Πόντου και στέκονται δίπλα από την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Η κ. Οικονόμου στόλισε μαζί με τις κοπέλες του χορευτικού τις εικόνες της Παναγίας εντός του ναού και στην συνέχεια φρόντισε ώστε να ετοιμαστεί με μεράκι το τραπέζι για την φιλοξενία του Μητροπολίτη.

Η Μαρία Αγκατσιώτου, μέλος του χορευτικού τμήματος του συλλόγου Ακρίτες της Φιλαδέλφειας πρόσφερε τα λουλούδια για τον στολισμό των εικόνων εντός του ναού.

Τους βυζαντινούς ύμνους στον Εσπερινό και τη λειτουργία έψαλε ο πρωτοψάλτης κ. Δημήτρης Φουστέρης.

Εκτός της περιφοράς της εικόνας γύρω από το ναό, κανονικά έγιναν εντός του ναού η Αρτοκλασία και το Μνημόσυνο στην μνήμη όλων των μελών του ιδρύματος που απεβίωσαν καθώς και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στιγμιότυπο απο την Αρτοκλασία υπέρ υγείας των πιστών και των μελών του Ιερού Ιδρύματος.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος επαίνεσε το ιερό ίδρυμα Παναγία Σουμελά και συνεχάρη τον πρόεδρο του ιδρύματος δρα. Χαραλαμπο Βασιλειαδη για τις προσπάθειες που καταβάλει.

Ο Μητροπολίτης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» χαρακτήρισε το ίδρυμα ως «Ιερό Παλλαδιο της Ορθοδοξίας στην Αμερική». Και εξήγησε την σημασία που δίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην λέξη Παλλάδιο. Τίτλος που χαρακτηρίζει την Μονή της Σουμελά στον Πόντο, το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη και τις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους.

Για πρώτη φορά φέτος υπήρχε ζωντανή αναμετάδοση των ακολουθιών μέσω της πλατφόρμας του Facebook.

Στις ακολουθίες του Εσπερινού και στη θ. Λειτουργία έδωσαν το παρών τους μεταξύ άλλων ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Κώστας Τσιλφίδης, η κ. Εφη Οικονόμου, πρόεδρος του Συλλόγου «Aκρίτες» της Φιλαδέλφειας, ο πρόεδρος του Συλλογου «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης κ. Δημήτρης Μολοχίδης, o μέγας ευεργέτης του ιερού ιδρύματος κ. Βασίλης Κακουλίδης , ο πρώην πρόεδρος του ιερού ιδρύματος κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο κ. Μπάμπης Κωστόπουλος και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι προσκυνητές.

Με πίστη στο όραμα για την δημιουργία ενός φάρου πολιτισμού του Ελληνισμού στο νέο κόσμο, το Δ.Σ. του ιδρύματος παραμένει προσηλωμένο στους στόχους και συνεχίζει με την βοήθεια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και όλων των μελών της συλλόγων, το έργο της δημιουργίας, έχοντας πάντα κατά νου την κληρονομιά των Ποντίων και αντλώντας δύναμη από την αγάπη και την ενεργή υποστήριξη των ταπεινών προσκυνητών.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.