ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σείστηκε, με όλη την σημασία των λέξεως το Κρητικό Σπίτι της Αστόριας από τους λεβέντικους χορούς των τριών γενεών του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και των φίλων τους από την τριπολιτειακή περιοχή, την Βαλτιμόρη μέχρι και το μακρινό Σιάτλ, οι οποίοι προσήλθαν στην 58η ετήσια χοροεσπερίδα, που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 4 Μαρτίου 2023.

Πρόκειται για την δεύτερη και συνάμα πιο μαζική και με περισσότερο κέφι χοροεσπερίδα της μετακορωνοϊού εποχής, η οποία εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του Συλλόγου και για την διατήρηση και καλλιέργεια των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του Πόντου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Η οργανωτική επιτροπή είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και κατάφερε να προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να περάσουν αξέχαστες στιγμές. Το Ημερολόγιο του Συλλόγου, το οποίο αποτελεί μια από τις πρωτιές του Συλλόγου και το οποίο διανεμήθηκε σε όλους προκάλεσε το ενδιαφέρον διότι ήταν κάτι παραπάνω από ένα ημερολόγιο. Στις σελίδες του περικλείεται η ιστορία και η δράση του Συλλόγου και συνάμα προβάλλονται οι χορηγοί, οι οποίοι στήριξαν αυτό το εγχείρημα.

Ο χορός κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. Στο Κρητικό Σπίτι δεν έπεφτε καρφίτσα και η πίστα έμοιαζε πολύ μικρή.

Το μικρό και το μεγάλο χορευτικό, υπό την διεύθυνση της Ελένης Τσαρσιταλίδου και των βοηθών της Παρέσας Πουλικίδου, Ειρήνης Πανικίδου και Μαρίας Πανικίδου εξέπληξαν τους πάντες με τις παραδοσιακές στολές και με την λεβεντιά με την οποία ερμήνευσαν τις παραδόσεις. Τα μέλη και τα στελέχη του Συλλόγου έραναν με δολάρια τους χορευτές, αφ’ ενός μεν για να τους συγχαρούν, αφ’ ετέρου δε, για να στηρίξουν οικονομικά και να διαιωνίσουν τον έργο του.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η υπεύθυνη Χαρίκλεια Αμανατίδου, η οποία με τα άψογα ελληνικά της και με την ευφράδεια του λόγου της ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι η νέα γενιά είναι έτοιμη να παραλάβει τα ηνία του Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Ανδρονικίδης καλωσόρισε τους παρισταμένους και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους και την συμβολή τους στην οικονομική της επιτυχία.

Ο τέως πρόεδρος και νυν ταμίας Δημήτρης Μολοχίδης απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τα νούμερα επεσήμανε ότι «ήταν τα καλύτερα των δύο τελευταίων δεκαετιών» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σε όλα τα στελέχη και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για τις άοκνες προσπάθειές τους.

Τα βλέμματα στα Τέμπη

Ο χορός ήταν προγραμματισμένος από πριν και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο αναβολής λόγω του πένθους για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Ωστόσο παρείχε την δυνατότητα στους τριακόσιους και πλέον παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας και στην μνήμη του προσφάτως αποβιώσαντα μέλους και στελέχους τους Ιωάννη Παπαπαδόπουλου.

Όταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ανέπεμεψε την προσευχή η αίθουσα αντήχησε από τις ιαχές «Αθάνατοι».

Ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, τόνισε πως η ημέρα αυτή «σε καμία περίπτωση δεν είναι μέρα γιορτής».

Από αριστερά διακρίνονται οι Χαρίκλεια Αμανατίδου, Γεώργιος Ανδρονικίδης, πρόεδρος Κωνσταντίνος Ουρανίτσας, Παναγιώτης Παπαδόπουλοςμ Μαρία και Μαρίνα Ουρανίτσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα γιορτής, σε καμία περίπτωση. Θρηνούμε τους ανθρώπους μας που χάσαμε. Ευχαριστούμε για την ενός λεπτού σιγή. Οποιαδήποτε έκφραση συμπαράστασης από την Ομογένεια είναι βάλσαμο. Θα συμφωνήσω με την αναφορά του Κώστα Τσιλφίδη και θα συμπληρώσω ότι τέτοιες μέρες πρέπει να εκτιμάμε την αγάπη των γονέων πιο πολύ από ποτέ, και ειδικά εμείς οι νεότεροι», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην προσφορά των Ποντίων ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε: «Οι Πόντιοι είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα του Ελληνισμού σε όλη την Γη. Πάντα ξεχώριζαν για τον δυναμισμό, το πάθος και τη συμμετοχή τους στα κοινά. Θέλω να επισημάνω την σημασία διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης. Έχετε υποχρέωση να διδάξετε στα παιδιά σας την Ιστορία του Πόντου, που είναι γραμμένη με πόνο, αίμα και ξεριζωμό».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και συνάμα του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ, Κωνσταντίνος Τσιλφίδης συνεχάρη άπαντες για την διοργάνωση της εκδήλωσης και επεσήμανε ότι «η γιορτή αυτή να είναι μια γιορτή αγάπης των γονέων προς τα παιδιά τους».

Στο βήμα ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης εξέφρασε την θλίψη του για την τραγωδία στα Τέμπη και επεσήμανε ότι «οι μέρες δεν προσφέρονται για χαρές».

Στην συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη τους και την συμπαράσταση προς το Ίδρυμα Ποντίων και τόνισε το χρέος των Ποντίων για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης ζωντανή και την μεταλαμπάδευση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων.

Η βράβευση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Ανδρονικίδης βοηθούμενος από την Χαρίκλεια Αμανατίδου και τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο απένειμαν στην τιμητική πλακέτα στην μνήμη του Κωνσταντίνου Ουρανίτσα (Konstantinos (Gus) Ouranitsas), που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 65 ετών.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την πλακέτα παρέλαβαν η σύζυγός του Μαρία το γένος Κουταλίδη με τα δύο από τρία παδιά της τον Κωνσταντίνο και την Μαρίνα.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ζωή και στην προσφορά του αειμνήστου στον Σύλλογο και στην ομογένεια και τόνισε ότι έχει υπηρετήσει τον Σύλλογο από διάφορα μετερίζια συμπεριλαμβανομένου και του ταμία του.

Εκ μέρους της οικογένειας μίλησε ο Κωνσταντίνος Ουρανίτσας, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο και το συμβούλιο για την απόφασή τους να τιμήσουν τον πατέρα τους και υποσχέθηκε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η μητέρα και τα αδέλφια του είναι αποφασισμένοι να διαιωνίσουν τη μνήμη του.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης Χαρίκλεια Αμανατίδου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων “Κομνηνοί” Γιώργος Ανδρονικίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Ποντίων της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κατάμεστη αίθουσα του Κρητικού Σπιτιού στην Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.