ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ρεσιτάλ με όλη την σημασία της λέξεως έδωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 Ιουνίου 2022 τα αμερικανογεννημένα παιδιά και τα εγγόνια των ιδρυτών της Χιακής Ομοσπονδίας και άλλων φορέων τα οποία πρωταγωνίστησαν στις εκδηλώσεις για την 200ή επέτειο της Σφαγής της Χίου και της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνο Κανάρη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Απόστολου και ολοκληρώθηκαν με την κεντρική εκδήλωση στο Χιώτικο Σπίτι.

Οι εκδηλώσεις για την Σφαγή της Χίου, όπως και οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Χίου ανέκαθεν διοργανώνονταν από κοινού από την Χιακή Ομοσπονδία, τον Παγχιακό Σύλλογο «Κοραής» Νέας Υόρκης και τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία και η επιτυχία τους εξέπεμψε και εκπέμπει μηνύματα ενότητας και μαχητικότητας για την προάσπιση της Χίου και των υπολοίπων νησιών του Βορείου Αγαίου που το τελευταίο διάστημα συμπεριλαμβάνονται στην απειλητική ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Παντελής Μπουρνιάς και εκπρόσωποι πολλών ομογενειακών φορέων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Νίκος Πουλής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Κοντολιός, ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Γεραζούνης και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Δημήτριος Κοντολιός.

Ο Λου Ζαγκάμη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Διεθνή Ορθόδοξο Οργανισμό Φιλανθρωπίας (International Orthodox Christian Charites), ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεργασία με την Χιακή Ομοσπονδία για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο Νοσοκομείο της Χίου και στα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Ο Γιώργος Αλμυρούδης, ο οποίος συμμετείχε στην απαγγελία ποιημάτων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Χιωτών του Κλίβελαντ Οχάιο, Κώστας Αλμυρούδης, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς των Χιωτών και εστίασε την προσοχή τους στις προετοιμασίες για το 65ο συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά που θα λάβει χώρα από τις 11 μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου 2022 στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Την παράσταση έκλεψαν η Κωνσταντίνα Τσουκλίδη, η οποία έψαλε τους Εθνικούς Ύμνους και οι Παντελής Σγουρός, εγγονός του αειμνήστου Παντελή Σγουρού και Γιώργος Αλμυρούδης, εγγονός του Γιώργου Αλμυρούδη, οι οποίοι μαζί τον Δρα Γιάννη Καμίνη και τον Ιωάννη Κοντολιό απήγγειλαν ποιήματα για την Σφαγή της Χίου και για τον Κανάρη.

Οι εν λόγω εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές και για τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα, καθώς μετά από έξι χρόνια αναχωρεί για το νέο πόστο του στην Αθήνα.

Η ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα (δες βίντεο) άγγιξε τις καρδιές των ομογενών διότι αναφέρθηκε στην απειλητική ρητορική της Τουρκίας, στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και στην ανάγκη ενότητας, ομοψυχίας και προσήλωση στους στόχους της ομογένειας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου, Παντελής Μπουρνιάς, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιτυχία και τόνισε ότι εκδηλώσεις όπως και η παρούσα πρέπει να δώσουν το έναυσμα στους οργανωμένους φορείς της ομογένειας να αγωνιστούν για την διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Σφαγής της Χίου, ως της πρώτης Γενοκτονίας των Τούρκων εις βάρος των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Παναγιώτης Γεραζούνης, γιος του αειμνήστου Στέλιου Γεραζούνη πρώην προέδρου του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης, ο οποίος μέσω διαφανειών αναφέρθηκε στην Σφαγή της Χίου και στον απαράμιλλο ηρωισμό του μπορλοτιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη.

Ήταν η δεύτερη ομιλία για το ίδιο θέμα του κ. Γεραζούνη (η πρώτη έχει λάβει στο Σταθάκειο Κέντρο) και ήταν μια από τις καλύτερες για το μείζον θέμα.

Ο Παναγιώτης Γεραζούνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης Νίκος Πουλής, αριστερά και ο Παντελής Μπουρνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Παντελής Σγουρός, εγγονός του αειμνήστου πρώην προέδρου της Χιακής Ομοσπονδίας Παντελή Σγουρού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τολν χαιρετισμό του Κώστα Γωνιά προέδρου του Συλλόγου Χιωτών του Κλίβελαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Νίκος Πουλής, αριστερά και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Νίκος Πουλής, αριστερά και ο Δημήτριος Κοντολιός, πρόεδρος των Ην ωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Νίκος Πουλής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Θεοδώρα Δεληιάννη, Ντίνος Ράλλης, Λου Κάτσος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Χρστίνα Παναγοπούλου – Κωστάκη, Δήμος Σιώκης. Γεώργιος Κίτσιος, Δημήτριος Α. Γωνιάς, Τριανταφυλλιά Σπυροπούλου, Ν΄ίκος Διαμαντίδης και Δημήτριος Φίλιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.