Απίστευτο και όμως γεγονός: Αναστολή της προ δύο ετών «Αναστολής» του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής

1
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στον Λευκό Οίκο. Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτο και όμως γεγονός. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αποφάσισε σήμερα να δώσει τέλος στην προ δύο ετών απόφασή της 8ης Οκτωβρίου 2020 για την αναστολή του Καταστατικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και να ζητήσει από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την επαναφορά του Καταστατικού και την πάραυτα εφαρμογή του.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

Συνήλθε σήμερα, 15 Ἰουνίου 2022, σε τηλεδιάσκεψη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά από πρόσκληση του Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου, για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Σύνοδο για την πρόσφατη προσκυνηματική του επίσκεψη στο Φανάρι και για τις συνεργασίες που είχε τόσο με την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όσο και με την Συνοδική Επιτροπή επί των εν τω Εξωτερικώ Επαρχιών του Θρόνου. Κατά τις συνεργασίες αυτές διαπιστώθηκε ότι λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών εξ αιτίας της πανδημίας και άλλων παραγόντων, εβράδυνε η εκκίνηση της διαδικασίας αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με αποτέλεσμα να μη υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στο θέμα αυτό, που θα μπορούσε να παρουσιαστεί προς διαβούλευση τόσο στην επικείμενη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όσο και στην επί θύραις Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Τούτο πρακτικώς σημαίνει ότι η οριστική διευθέτηση του θέματος θα γίνει, Θεού θέλοντος, κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του έτους 2024. Επειδή, όμως, η ισχύς του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής έχει τεθεί σε αναστολή με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της 8ης Οκτωβρίου 2020, τούτο σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος διαρκείας της αναστολής του Συντάγματος θα είναι μία σχεδόν τετραετία. Παρά το γεγονός ότι, όπως επανειλημμένα έχει αποφασίσει και ανακοινώσει η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος, το Σύνταγμα στην πράξη τηρείται ούτως ή άλλως, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο να εκφρασθεί η παράκληση της Αρχιεπισκοπής προς την Μητέρα Εκκλησία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Σύνταγμα, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα.

Η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος ομοφώνως αποδέχθηκε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου και αποφασίστηκε η αποστολή αυθημερόν σχετικού αιτήματος προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, υπό το ως άνω πνεύμα.

Τέλος, με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προς την Μητέρα Εκκλησία ενημερώθηκε η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος περί: α) της εγκρίσεως του ενημερωμένου καταλόγου των προς αρχιερατείαν εκλογίμων της Ι. Αρχιεπισκοπής, και β) της σημερινής εκλογής του επικεφαλής του Σλαβικού Ορθοδόξου Βικαριάτου Αρχιμ. Αλεξάνδρου Belya εις επίσκοπον υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Νικοπόλεως, του οποίου η χειροτονία θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Ματρώνας στο Dania Beach Φλώριδας.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου

-Advertisement-


1 COMMENT

  1. Αναστολή της αναστολής = τζίφος…..
    Εντύπωση μου προκάλεσε ότι η πρόταση
    να ανασταλεί η αναστολή ενεκρίθη
    “ ΟΜΟΦΩΝΩΣ”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.