ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης το πρωί της Κυριακής, 21 Μαρτίου 2021 είχε πλημμυρίσει από ομογενείς όλων των ηλικιών, οι οποίοι κρατούσαν με ευλάβεια τις εικόνες και γιόρτασαν από κοινού τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Πρόκειται για την Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σάρδεων, κ. Ευαγγέλου και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου, π. Γεωργίου Καζούλη και του ιεροδιακόνου Βαρθολομαίου την οποία παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τρεις γενιές ομογενών.

Η γιορτή συνέπεσε με την πρώτη επέτειο της χειροτονίας και την ανάληψη των καθηκόντων του ιερατικού προϊσταμένου, π. Γεωργίου Καζούλη και η πρόεδρος της κοινότητας με τα άλλα στελέχη του προσέφεραν μια πολύχρωμη ανθοδέσμη και του ευχήθηκαν χρόνια πολλά.

Μετά την περιφορά των εικόνων και το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Γεώργιος Καζούλης ανακοίνωσε ότι η Ευδοκία Τσέκα συμμετείχε στον Διαγωνισμό Ρητορικής του Αγίου Χρυσοστόμου με την έκθεσή της για την Αγία Σοφία και την κάλεσε να διαβάσει την άκρως συγκινητική αναφορά στο σύμβολο της Ορθοδοξίας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο προ ενός έτους η Τουρκία το μετέτρεψε σε τζαμί.

Μητροπολίτης Σάρδεων

Η εν λόγω λειτουργία ήταν η πρώτη αρχιερατική λειτουργία στον  εν λόγω ναό για τον κ. Ευάγγελο με την νέα του ιδιότητα ως Μητροπολίτη Σάρδεων και στα πρόσωπα των στελεχών και των μελών της κοινότητας διέκρινε κανείς την χαρά και την συγκίνηση, διότι η κοινότητα αυτή είναι η κοινότητα στην οποία ενηλικιώθηκε και την οποία υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως ιερατικός προϊστάμενος και του ιεράρχη σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της.

Οι αναφορές του κ. Ευαγγέλου στους ιδρυτές, δωρητές, στυλοβάτες και  ευεργέτες της κοινότητες που την υπηρέτησαν προκάλεσε την ευαρέσκειά του εκκλησιάσματος. Ειδική αναφορά έκανε και στους ιερείς που υπηρέτησαν με πάθος την κοινότητα και τόνισε ότι από τους κόλπους της αναδείχτηκαν αρχιερείς , μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Βοστώνης, κ. Μεθόδιος και ο ίδιος ο Ευάγγελος.

Ο ιεροδιάκονος Βαρθλομαίος και ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εξίσου συγκινητική ήταν τόσο για τον ίδιο τον Ευάγγελο όσο και για τους πιστούς η διανομή του αντιδώρου, διότι ήταν η πρώτη φορά που ένας ιεράρχης γνώριζε και μάλιστα προσφωνούσε στο μικρό τους όνομα τους πιστούς.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας η πρόεδρος της κοινότητας, Λυδία Βαγγέλου – Καλιμμάνη και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Καζούλης προσέφεραν καφέ και κεράσματα στους πρώην και νυν ηγέτες της κοινότητας και ακολούθησε μια οικογενειακή με όλη την σημασία της λέξεως συζήτηση και η αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοτικού συμβουλίου πλημμύρισε με αναμνήσεις.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ευλάβεια την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα, π. Γεώργιος Καζούλης και ο ΜΗτροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σάρδεων, κ. Ευαγγέλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η ηγεσία της κοινότητας του Αγίου Σπυριδωνα προσέφερε μια ανθοδέσμη στον ιερατικό προϊστάμενο, π. Γεώργιο Καζούλη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η νικήτρια του διαγωνισμού ρητορικής Ευδοκία Τσέκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος και ο π. Γεώργιος Καζούλης, ενώ προσφέρουν το έπαθλο στην Ευδοκία Τσάκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
H Ευδοκία Τσέκα σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους γονείς της Ελένη και Αργύριο Τσέκα, τον π. Γεώργιο Καζουλη και τον Μητροπολίτη Σάρδεων Ευάγγελο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος και ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μητροπολίτης Σάρδεων και οι Κ. Ιωάννης Ρσακκούς, αριστερά και Νικήτας Δρακωτός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ΜΗτροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος ενώ προσφέρει το αντίδωρο στην Ρίκα Φωτεινή και στην κόρη της Μαρία Φωτεινή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημοσθένης Τριανταφύλλου, π. Γεώργιος Καζούλης και Κωνσταντίνος Πρέντζας.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Αν γνωρίζατε το νόημα της λέξης ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  δεν θα θριαμβολογούσατε . Κανονικά με
  όλα όσα γίνονται επί των ημερών μας από
  τους Ταγούς και την πλειονότητα του κλήρου
  το όνομά της έχει μεταλλαχτεί σε :
  “ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ “.
  Μάλιστα κύριοι , διότι Ορθοδοξία σημαίνει
  παράδοση στην οποίαν δεν μπορείς ούτε να
  προσθέσεις ούτε να αφαιρέσεις τίποτα χωρίς
  να γίνει Πικουμενική Σύνοδος.
  Σήμερα όλοι αυτοί που προανέφερα έχουν
  γίνει ακορντεονίστες …. την έχουν κάνει
  ακορντεόν…, προσθέτουν και αφαιρούν κατά
  βούληση , ξεπέρασαν και τον Μητσοτάκη με
  τα λοκντάουνς.
  Όταν παραβιάζεις την παράδοση είναι φανερό
  δείγμα απιστίας , δεν πιστεύεις αυτά που
  διδάσκεις και τα σερβίρεις στους άλλους χωρίς
  ο ίδιος να τα εφαρμόζεις , αλλά απαιτείς από
  τους άλλους να τα εφαρμόζουν. Ορισμένοι
  μάλιστα έχουν την απάντηση έτοιμη. Όταν
  πας στο γιατρό θα κάνεις αυτά που σου λέγει
  χωρίς να επηρεάζεσαι αν ο ίδιος δεν τα εφαρμόζει
  Δεν είναι όμως έτσι , υπάρχουν κανόνες που πρέπει
  να εφαρμόζουνται από όλους.
  Τα του Καίσαρος τω Καίσαρη και τα του Θεού τω Θεώ.
  Δια δε τους υψηλοβάθμιους πρέπει να ισχύει το:
  “ Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια
  πρέπει και να φαίνεται τίμια”
  Καλή Ανάσταση…..!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.