ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τριακόσιοι περίπου ομογενείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των επαγγελματικών φορέων της Νέας Υόρκης και στην κυριολεξία κατέκλεισαν το πολιτιστικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και παρακολούθησαν με συγκίνηση την αναβίωση του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του 2020 που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 9 Ιανουαρίου 2020 και διοργανώθηκε από κοινού από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic-American Chamber of Commerce), τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης (Hellenic Medical Society of New York), το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Cyprus-U.S. Chamber of Commerce), τον Σύλλογο Ελληνίδων Επαγγελματιών (Hellenic Professional Women Inc.), τον Ελληνικό Δικηγορικό Σύλλογο (Hellenic Lawyers Association) και τον Σύλλογο Ελληνομερικανών Τραπεζιτικών (HABA – Hellenic American Association for Professionals in Finance).

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, π. Ιωάννης Βλάχος, ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος Δρόσος, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ, Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και συνάμα Πρέβειρα Πολιτισμού της Κρήτης, Μαρία Τζομπανάκη και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων και οργανώσεων.

Η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας αποτελεί μια από τις βασικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού οι προαναφερόμενοι φορείς και ήταν η πρώτη για τις νεοεκλεγμένες ηγεσίες του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου και την πρόεδρό του Μαρία Πάππα, που εκλέχτηκαν τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, καθώς επίσης και την ηγεσία του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτικών και τον πρόεδρο Robert Savage που είχαν εκλεγεί τον περασμένο χρόνο.

Τον  συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος και νυν ταμίας του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτικών Κώστας Κέλλας, ο οποίος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους λοιπούς προσκεκλημένους και τόνισε ότι η κοπή της βασιλόπιτας αποτελεί μόνο την αρχή και ότι η επιτυχία της προοιωνίζει και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του 2020.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδόφος ανέπεμψε την προσευχή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμμετέχει για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση των επαγγελματικών φορέων της Νέας Υόρκης και αποκάλεσε τους επαγγελματίες, τα πιο λαμπρά και δυναμικά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ κόβει τη βασιλόπιτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε μαζί σας απόψε μαζί σας με όλα τα άλλα στελέχη του Προξενείου. Αυτή ειδικά η εκδήλωση δίδει τόσο χαρά σε όλους μας γιατί βλέπει κανείς το λαμπρό μέλλον της ομογένειας,  το λαμπρό μέλλον της Ελλάδα να ανθίζει στην Αμερική και ειδικά στη Νέα Υόρκη», επεσήμανε ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωντσαντίνος Κούτρας, ευχόμενος ειρηνικό και ευλογημένο το 2020 και ολόκληρη η δεκαετία.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Μαρία Πάππα καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ευχήθηκε υγεία, χαρά και ευημερία και όπως το 2020 να είναι το έτος της ανέγερσης του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Μάρκος Δρακωτός ευχήθηκε χρόνια πολλά και τόνισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των φορέων για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν την ομογένεια.  

Σε πρώτο πλάνο ο αρχιδιάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Ιωάννης Βλάχος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου Χρυσάνθη Ζαπάντη – Μελλή  εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή των επαγγελματιών και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στους ομογενείς επαγγελματίες να βρεθούν από κοινού στον ίδιο χώρο, να γνωριστούν και να συνεργαστούν».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτικών Robert Savage εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή και ευχήθηκε σε όλους το 2020 να είναι ευφρόσυνο, ευλογημένο και γεμάτο επιτυχίες.

Ο πρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον γενικό Πρόξενο και ευχήθηκε όπως η επιτυχία της εν λόγω εκδήλωσης τους δώσει το έναυσμα να διοργανώσουν και άλλες από κοινού εκδηλώσεις.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε, έκοψε και μοίρασε τη βασιλόπιτα.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις προσφωνήσεις των προσκεκλημένων και των προέδρων των φορέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Ελένη Γκουζούλη, Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, Robert Savage, Μαρία Φραντζής, Χρυσάνθη Ζαπάντη – Μελλή, Μάρκος Δρακωτός, Μαρία Πάππα και Κώστας Κέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Κέλλας, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γιάννης Βάλβης, Μαρία Τζομπανάκη και π. Βασίλειος Δρόσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ, Νικόλ Μαλλιωτάκη και ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.