ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η 4η πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020 που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 9 Ιανουαρίου 2020 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, διότι για πρώτη φορά παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρα. Κωνσταντίνος Κούτρας, και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, αντίστοιχα.

Πρόκειται για την πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση του έτους, η οποία συνδυάστηκε με την κοπή της βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας και τόσο οι ηγέτες της Ομοσπονδίας, όσο και οι επίσημοι προσκεκλημένοι απηύθυναν μηνύματα ενότητας και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις προσπάθειες της Επιτροπής Παρελάσεως ούτως ώστε οι εκδηλώσεις για τον μήνα ελληνικής κληρονομιάς του ερχόμενου Μαρτίου να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Η παρέλαση της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά τουλάχιστον για τα δεδομένα των δύο τελευταίων ετών, θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα με την παρέλαση της Φιλαδέλφειας. Συνεπώς ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος και πολλά άλλα σωματεία και κοινότητες της Νέας Ιερσέης θα απουσιάσουν από την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.  Άρα θα απαιτηθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την κάλυψη του κενού που θα ανακύψει.

Από αριστερά οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος,Βασίλης Γκουρνέλος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Ηλίας Κατσός, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, Ηλίας Τσεκερίδης και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Η συμμετοχή στην εν λόγω συγκέντρωση έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη, διότι ήταν ή πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος επισκεπτόταν το Σταθάκειο για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους ομογενείς η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και η αναφορά του στο γεγονός ότι ως Κωνσταντινουπολίτης δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να συμμετάσχει  σε μια παρέλαση του ελληνικού έθνους.

«Εδώ στην Αμερική ζούμε σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό, χριστιανικό κράτος, το οποίο μας δίνει όλες τις ανέσεις να εκφράσουμε την παράδοσή μας, την εθνική μας ταυτότητα, τα αισθήματά μας και τον πολιτισμό μας. Μας δίνει την 5η Λεωφόρο, το σαλόνι, ό,τι καλύτερο έχει, για να παρελάσουμε. Ως Έλληνες και ως Αμερικανοί πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνει η νέα μας πατρίδα», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος υποσχόμενος να κινητοποιήσει τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής και τις κοινότητες για την επιτυχία της παρέλασης.

Ο πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Ο Γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, επεσήμανε ότι η φετινή παρέλαση διοργανώνεται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία, λόγω των εντάσεων στην Μεσόγειο και κάλεσε τους ομογενείς να συνεργαστούν ούτως ώστε η φετινή παρέλαση να είναι η καλύτερη όλων των εποχών.

«Καλή χρονιά, υγεία και  ειρήνη σε όλον τον κόσμο και αυτό δεν το λέγω ως σχήμα λόγου, αλλά λόγω του κινδύνου ανάφλεξης, λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου», επεσήμανε ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ  υπενθυμίζοντας ότι «η παρέλαση πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο ελληνισμός είναι ενωμένος και δυνατός».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους γενικούς προξένους και κάλεσε τους εθελοντές και τους εκπροσώπους των συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας να συμβάλλουν στην επιτυχία της παρελάσεως.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του τενόρου Δημήτρη Τζιούση Τσινόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Βασίλειος Γκουρνέλος αναφέρθηκε στο έργο της επιτροπής και τόνισε ότι ανέλαβε ο ίδιος τη προεδρία τη επιτροπής λαχείου και ότι έχουν βάλει ψηλότερα τον πήχη για την πώληση των λαχείων. Αν παραστεί ανάγκη θα εκτυπώσουν και άλλα, διότι υπάρχουν πάρα πολλά δώρα και κάθε ομογενής μπορεί να αγοράσει ένα λαχείο των $20.00.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης επεσήμανε ότι θεωρεί τον εαυτό του τέκνο της Αστόριας και κάθε φορά που έρχεται εδώ συγκινείται. Στη συνέχεια ευχήθηκε επιτυχίες στην παρέλαση και μεταξύ άλλων τόνισε ότι κεντρικό σύνθημα κάθε προσπάθειας πρέπει να είναι το «εν τη ενώσει η ισχύς».

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως και συνάμα κυβερνήτης της 5ης Περιφέρειας της AHEPA, κ. Ηλίας Κατσός καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε ότι δεν γιορτάζουν μόνο την 199η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, αλλά και τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Από αριστερά οι Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Ηλίας Κατσός, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος, Πέτρος Γαλάτουκας και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής επεσήμανε ότι έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά και θα επιδιώξουν να κάνουν την παρέλαση της ομογένειας, υπόθεση και των Αμερικανών συμπολιτών μας.

Ο α’ αντιπρόεδρος και συνάμα τέως πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Πέτρος Γαλάτουλας, υπενθύμισε ότι η παρέλαση δεν είναι υπόθεση ούτε της Ομοσπονδίας, ούτε του Συμβουλίου, αλλά υπόθεση όλων και κάλεσε τους αντιπροσώπους των συλλόγων να συμβάλλουν στην κινητοποίηση της ομογένειας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Νίκος Διαμαντίδης, Δημήτρης Καλαμαράς και Ηλίας Τσεκερίδης.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά αναφέρθηκε στην επικοινωνία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς θα συμμετάσχει στην παρέλαση και ότι έχουν ήδη πάρει τις άδειες για την τελετή έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας.

Ο υπεύθυνος της επιτροπής Λευκώματος, Νίκος Μπάρδης ανέφερε ότι οι εισπράξεις από το περσινό λεύκωμα για πρώτη φορά στην ιστορία άγγιξαν τις $100.000 και ότι εφέτος έχουν ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη.

Στην παρέλαση, όπως ανέφερε ο κ. Μπάρδης, θα συμμετάσχει  η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, η οποία εφέτος γιορτάζει τα 180χρονα της ιδρύσεώς της. Η πρωτοβουλία, όπως επεσήμανε, ανήκει στην Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία και ότι δε θα επιβαρυνθεί το ταμείο της Επιτροπής Παρελάσεως για τη φιλοξενία και διαμονή τους στη Νέας Υόρκη.

Από αριστερά διακρίονονται οι Σπυριδούλα Τσουκαλά, Αργύρης Αργυτάκος, Μαρία Αργυρού και Nelly B. Francechini. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Γκουρνέλος αναφέρθηκε στην εκδήλωση για την ανάδειξη της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η οποία θα λάβει χώρα στις 8 Μαρτίου 2020 στο Σταθάκειο Κέντρο, καθώς επίσης και στο επίσημο δείπνο το οποίο θα παρατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, 28 Μαρτίου 2020 στο ξενοδοχείο Σέρατον στην καρδιά του Μανχάταν.  

Ο τενόρος Δημήτρης Τζιούσι Τσινόπουλος αναφέρθηκε στην Βραδιά Ελληνικής Όπερας που θα διοργανώσουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αστόρια και τόνισε ότι εφέτος πέραν του πιάνου θα έχουν και έγχορδα και συγκεκριμένα βιολί και τσέλο.

Η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, 16 Ιανουαρίου 2020 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.