ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Πλατεία Αθηνών της Αστόριας – το μοναδικό μνημείο της παρουσίας των Ελλήνων στην τριπολιτειακή Περιοχή της Νέας Υόρκης – το απόγευμα της Κυριακής, 26ης Μαρτίου 2023 είχε πλημμυρίσει από ομογενείς και άλλους Αστοριείς, οι οποίοι προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης και την παράσταση των χορευτικών συγκροτημάτων της ομογένειας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την επιτροπή Πολιτιστικών της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με επικεφαλής την συμπρόεδρο Νομική Καστανά ήταν άρτια διοργανωμένη και απέσπασε τα ευμενή σχόλια των επισήμων και των παρισταμένων.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Φίλιπ Κρίστοφερ, ο συμπρόεδρος Νίκος Μπάρδης, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών, Γιώργος Ντέλης, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.  

Ο μαέστρος Φύτος Στράτης και η Χορωδία του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Η τελετή έπαρσης της σημαίας ήταν η πρώτη μαζική εκδήλωση η οποία είχε ευεργετικό χαρακτήρα για τους εθελοντές και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως Φίλιπ Κρίστοφερ και τα άλλα στελέχη της Επιτροπής Παρελάσεως που τους τελευταίους δύο μήνες δίνουν καθημερινά μάχη με την κλεψύδρα, αφ ενός μεν για την διοργάνωση ποιοτικών και ενδιαφερουσών εκδηλώσεων, αφ ετέρου δε για την εξασφάλιση των τετρακοσίων χιλιάδων δολαρίων που απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων της Παρελάσεως.

Αν και οι προσφωνήσεις των επισήμων διέφεραν ως προς το περιεχόμενό τους εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και εξέπεμψαν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ομογένειας.

Μετά τις προσφωνήσεις ακολούθησαν οι παραστάσεις των χορωδιών και χορευτικών των σχολείων και των συλλόγων, καθώς επίσης και του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής της Αστόριας Μιχάλης Γιάνναρης; σε μια αναμνηστική φωτογραφία με ομογενείς. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Η εν λόγω τελετή κατά παράδοση λάμβανε χώρα την παραμονή της Παρελάσεως, αλλά εφέτος η Επιτροπή Παρελάσεως αποφάσισε να διοργανώσει την εν λόγω εκδήλωση καθώς επίσης και την καθιερωμένη με την συμμετοχή του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Η καθιερωμένη εκδήλωση στην Πλατεία Αθηνών θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, 29ης Απριλίου 2023 και αναμένεται να συμμετάσχουν και οι τελετάρχες της Παρελάσεως.   

Από αριστερά διακρίνονται οι Σάκης Φλώρος, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Νίκος Μπάρδης, Γιάννης Στρουμπάκης και Νικόλαος Κωστακόπουλος. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Τα χορευτικά έκλεψαν την παράσταση στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην ΠΛατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Στπ βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και οι κ.κ. Νομική Κατανά και Σοφία Στρουμπάκη. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Σε πρώτο πλάνο ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνων Γιώργος Ντέλης ενώ προασπαθεί να απαθανατίσει τους χορούς της νεότερης γενιάς τω ομογενών. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Από αριστερά διακρίνονται ο γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Νίκος Μπάρδης και ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της Παλλημνιακής Αδελφότητας ‘Ηφαιστος, Ελευθέριος Χασάπης (πρώτος από δεξιά με άλλα στελέχη και φίλους. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Ο μαέστρος Φύτος Στράτης και η Χορωδία του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
-Advertisement-


3 COMMENTS

  1. Μονο το πολυ 100 ατομα ηταν. Πολυ βαρετη εκδηλωση. Ο Γαλατουλας μαζευε πολυ κοσμο.

  2. Συγνώμη αλλά ο ίδιος ο Πρόξενος ο Κύριος Κωνσταντίνου συνέχεια χασμουριούνταν εκτός και αν ήταν ματιασμένος… ήταν εκεί από αγκαρια και φαινόταν και αυτός και όλοι η δήθεν επίσημοι!

  3. I was there with my kid performing, everybody was bored and even the officials were looking at their phones all the time. Very disappointing event this year. At first, there were only few people at the Athens Square and in the end, there may be around 100 people. I hope next year things will be better and more organized. Thank you anamniseis for covering all the Greek events.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.