ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης το πρωί της Κυριακής, 6ης Φεβρουαρίου 2022, είχε πλημμυρίσει από αγάπη, χαρά και ικανοποίηση διότι τρεις εβδομάδες μετά την χειροτονία του ο π. Ηλίας Παππάς, γέννημα και θρέμμα της κοινότητας, επέστρεψε ως ιερέας φορώντας τα άμφια που είχε αγοράσει με τα δώρα των στελεχών και των μελών της κοινότητας που είχαν προσφέρει προ δέκα περίπου μηνών ανήμέρα της εις διακόνου χειροτονία.

Η εν λόγω Κυριακή ήταν όντως μια ξεχωριστή και μάλιστα λαμπρή ημέρα για την κοινότητα διότι η υποδοχή και η πρώτη λειτουργία του π. Ηλίας Παππά συνδυάστηκε με τον εορτασμό των εξηκοστών γενεθλίων του πατέρα του – ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Χρήστου Παππά – και την Εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Κωνσταντίνος και Σταμάτης Πολυχρόνης».

Ο π. Χρήστος Παππάς και ο π. Ηλίας Παππάς τέλεσαν από κοινού την Θεία Λειτουργία, τα μνημόσυνα και την Αρτοκλασία. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο π. Χρήστος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου για την Ημέρα του Αγίου Φωτίου και εστίασε την προσοχή του στην χαρά και στην συγκίνηση που αισθάνθηκε τόσο στην προ τριών εβδομάδων εις πρεσβυτέρου χειροτονία του γιου του, όσο και σήμερα που συλλειτούργησαν.

Απευθυνόμενος στον π. Ηλία του υπενθύμισε ότι αν και έχει πολλά ακόμη να μάθει εντούτοις έχει ήδη πάρει τον αέρα του Παπά.

«Π. Ηλία, όλοι ενθυμούνται όταν ήρθες τεσσάρων ετών εδώ και έλεγες θέλω να γίνω και εγώ παπάς. Έγινες παπάς, αλλά πρέπει να γίνεις ευσεβής παπάς και να φοβάσαι τον Θεό. Τα πέντε πρώτα χρόνια, λένε, ο παπάς φοβάται τον Θεό και τα υπόλοιπα χρόνια ο Θεός φοβάται τον παπά. Αλλά εσύ σε όλη σου την ζωή να θυμάσαι το χρέος σου να φοβάσαι τον Θεό και να αγαπάς τους ανθρώπους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι – που είναι ο λαός του Θεού – θα σε αγαπήσουν και θα σε στηρίξουν και θα σου τα δώσουν όλα. Μην έχεις αγωνία, ο Θεός φωτίζει τους ανθρώπους και θα ανταποδίδουν στην αγάπη σου», επεσήμανε με έκδηλη την συγκίνηση ο π. Χρήστος.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, π. Παντελής Φραγκίσκου καλωσόρισε τον π. Ηλία, όπως καλωσορίζουν οι γονείς τα παιδιά τους και του δώρισε μια ανθοδέσμη αναφωνώντας άξιος. Στη συνέχεια συνεχάρη τον π. Χρήστο Παππά για τα 60ά γενέθλιά του, του ευχήθηκε να τα εκατοστίσει και του παρέδωσε μια κάρτα με τις ευχές όλων των μελών του κοινοτικού συμβουλίου.

Ο διευθυντής του Ελληνικού Απογευματινού Γυμνασίου, Δημοσθένης Τριανταφύλλου κάλεσε τις δασκάλες για να ευχηθούν από κοινού και να αναφωνήσουν «’Αξιος» στον πρώην μαθητή τους Ηλία και μακροημέρευση στο  πατέρα του, π. Χρήστο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο 2022 και τόνισε ότι είναι σημαδιακή χρονιά, διότι γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τα 100χρόνια της ιδρύσεως της AHEPA της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών και την 15η επέτειο της ιδρύσεως του Γυμνασίου.

Τόνισε επίσης ότι θα τιμήσουν και τις τρεις επετείους και ότι θα τολμήσουν να κάνουν κάτι διαφορετικό και μοναδικό για την 15η επέτειο. Συν τοις άλλοις θα επιδιώξουν να διοργανώσουν το καλοκαίρι επίσκεψη των αποφοίτων (των μαθητών της 9ης Τάξης) στην γενέτειρα.

Ο π. Χρήστος Παππάς με την πρεσβυτέρα Μαρία, τα παιδιά του π. Ηλία και πρεσβυτέρα Δέσποινα και τον εγγονό του Χρήστο. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Τέλος ο κ. Τριανταφύλλου προσέφερε και μια επιταγή στον π. Χρήστο και κάλεσε τους ομογενείς να παρακολουθήσουν την Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Αμέσως μετά παρατέθηκε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα στο πλαίσιο της οποίας έψαλλαν  το «Happy Βirthday» και στις δύο γλώσσες και έκοψαν την τούρτα των γενεθλίων του π. Χρήστου Παππά.  

Ο π. Χρήστος Παππάς με τον εγγονό του Χρήστο, τον γιο του π. Ηλία Παππά, την πρεσβυτέρα Δέσποινα και τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Παντελής Φραγκίσκος, ενώ συγχαίρει τον π. Χρήστο Παππά για τα 60ά γενέθλια και τον π. Ηλία για την πρώτη θεία λειτουργία στην κοινότητά τους. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Οι δύο γενεές ιερέως της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου, ο π. Χρήστος Παππάς με τον εγγονό του Χρήστο, την πρεσβυτέρα Μαρία και τον π. Ηλία Παππά με την πρεσβυτέρα Δέσποινα. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Ηλίας Παππάς με τον πατέρα του π. Χρήστο Παππά στην Ωραία Πύλη. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.