ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις και ευχάριστες εκπλήξεις ήταν η πρώτη ποιμαντορική επίσκεψη του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στην εορτάζουσα κοινότητα της Αγίας Παρασκευής στο Greenlawn του Λονγκ Αϊλαντ, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019.

Ο περικαλλής ιερός ναός είχε στην κυριολεξία πλημμυρίσει από ομογενείς από το Greenlawn και τις άλλες περιοχές του Λονγκ Αϊλαντ, οι οποίοι παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό πλειάδας ιερέων από τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Άκρως συγκινητική ήταν η Θεία Λειτουργία και για τα έξι παιδιά της Ελληνορθόδοξης Νεολαίας της κοινότητας (GOYA) τα οποία ο κ. Ελπιδοφόρος χειροθέτησε ως Αναγνώστες.

Ο κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τους Αναγνώστες και κάλεσε τις μανάδες και τις γιαγιάδες να παροτρύνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να σπουδάσουν στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης και να γίνουν ιερείς.

Απευθυνόμενος στους Αναγνώστες τους προέτρεψε τουλάχιστον ένας από τους έξι να ακολουθήσει την ιεροσύνη και να υπηρετήσει την εκκλησία.

Ο κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τους ιεροψάλτες και την πολυμελή χορωδία για την απόδοση των ύμνων και μετά το πέρας της Λειτουργίας φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και οι ιερείς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους αναγνώστες. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ηλίας Νίκολας, καλωσόρισε το νέο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να αναφωνήσουν «Άξιος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής της οποίας ηγείται τα τελευταία δέκα χρόνια και μεταξύ άλλων τόνισε ότι όλα τα έργα που έχουν γίνει στην κοινότητά τους οφείλονται στην αγάπη των ομογενών για τον Χριστό και την Αγία Παρασκευή.

Μετά τη Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τα γραφεία της κοινότητας, το Γυμναστήριο και το Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στο αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Επίσημο γεύμα

Η κοινότητα αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου στο ομογενειακό κέντρο «Larkfield Manor» αφ’ ενός μεν για να υποδεχτούν τον Αρχιεπίσκοπο, αφ’ ετέρου δε να ενισχύσουν το ταμείο για την ανέγερση του ημιτελούς ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Η πρώην πρόεδρος της κοινότητας Τέρη Αντάμο (Terri Adamo), η οποία ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και στη συνέχεια έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην προσφορά και το έργο της κοινότητας από της προ 62 ετών ιδρύσεώς της μέχρι και σήμερα.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, αθλητικά και φιλανθρωπικά προγράμματα της κοινότητας, καθώς επίσης και στο ελληνικό φεστιβάλ το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 13,14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιφορόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη του χορευτικού. Καθήμενοι από αριστερά οι π. Δημήτριος Καζάκης, π. Μάξιμος Κώνστας, π. Ηλίας Νίκολας, Steve Ramerini και Σίμος Δήμας. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Νταϊάν Μπένη (Diane Bennis), η πρόεδρος της Χορωδίας Πολύν Κιτσόπουλου (Pauline Kitsopoulos).

Οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου Δήμητρα και Νικόλαος Μανάρης έκλεψαν την παράσταση με τα άψογα ελληνικά τους με τα οποία καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο.

Το χορευτικό της Ελληνορθόδοξη Νεολαίας (GOYA) παρουσίασε παραδοσιακούς σκοπούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο π. Ηλίας Νίκολας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τη Χορωδία. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Steve Ramerini  ευχήθηκε επιτυχίες στο έργο του Αρχιεπισκόπου και του ενεχείρησε επιταγή αξίας $3.000 για την ανέγερση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχει μείνει ημιτελής λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον π. Ηλία και τους ηγέτες της κοινότητας για την αγάπη τους για τον Χριστό και για την Αγία Παρασκευή και τους συνεχάρη διότι δεν αρκούνται μόνο με το τελετουργικό και τις ακολουθίες, αλλά έχουν προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

Ο κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τους μαθητές και τους νέους και υπενθύμισε ότι ο χορός, η χαρά, το γεύμα, η φιλανθρωπία, η ομόνοια και η αγάπη είναι τα συστατικά στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην συνοχή και στην πρόοδο της κοινότητας.

Το χορευτικό της νεολαίας της Αγίας Παρασκευής το οποίο στην κυριολεξία έκλεψε την παράσταση. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο οι ιερείς, π. Βασίλειος Λούρος και π. Δημήτριος Καζάκης και οι ομογενείς οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον περικαλλή ναό. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές Δήμητρα και Νικόλαος Μανάρης, η μητέρα τους Αντιγόνη Μανάρη και η διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Μαρία Angel. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου, κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη και τα στελέχη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αγίας Παρασκευής. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Τέρη Αντάμο, π. Ηλίας Νίκολας, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και Steven Ramerini. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στο Greenlawn του Λονγκ Άιλαντ. Φωτογραφία Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.