ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης τόσο επί της Λεωφόρου Νόρθερν, όσο και επί της 196ης Οδού και τις άλλες οδούς που οδηγούν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ έβλεπες ομογενείς όλων των ηλικιών με μαύρα κυρίως ρούχα να κατευθύνονται προς τον περικαλλή βυζαντινού ρυθμού ναού. Έσπευδαν να βρουν μια καλύτερη θέση ούτως ώστε να παρακολουθήσουν τα  Άγια Πάθη και τα δώδεκα Ευαγγέλια.

Λίγο πριν την έλευση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου ο Ιερός Ναός είχε γεμίσει, αλλά ως επί το πλείστον επικρατούσε σιωπή.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Παύλος Παλαιστίδης και οι ιερείς π. Ανδρέας Χούπος και π. Αριστείδης Γαρίνης, καθώς επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας Βασίλειος Κακουλή, οι πρώην πρόεδροι Στέφανος Τσερπέλης και Λάρης Χοτζόγλου και άλλα στελέχη υποδέχτηκαν με αγάπη τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και εισήλθαν στον ναό για την Ακολουθία.

Στην Ακολουθία παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας με τη σύζυγό του Ποπίτα Παύλη, η διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» Μαίρη Τζάλλα και τα άλλα στελέχη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόσο κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, όσο και κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατέθηκε στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των ιεροπαίδων και δη των μικρότερων παιδιών που κατέθεσαν τα στεφάνια στον Εσταυρωμένο Χριστό, καθώς επίσης και στους μαθητές που μαζί με τους ιεροψάλτες ερμήνευσαν με καταπληκτικό τρόπο του ύμνους.

Σε πρώτο πλάνο ο Θεόδωρος Ζολώτας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αν και η ακολουθία των Αγίων Παθών και των Δώδεκα Ευαγγελίων ήταν η μακρύτερη σε διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, εν τούτοις οι πιστοί παρέμειναν μέχρι το τέλος της Ακολουθίας και το πιο σημαντικό παράτησαν τα έξυπνα τηλέφωνα και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Ακολουθία.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας κατά τη διάρκεια του δείπνου συνεχάρη τους ιερείς και τους ηγέτες της κοινότητας για την αφοσίωσή τους στη διατήρηση των παραδόσεων, καθώς επίσης και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στις νεότερες γενιές των ομογενών.

Η κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ είναι μια από τις πιο μεγαλύτερες και πιο δυναμικές κοινότητες τους Κουίνς. Ιδρύθηκε το 1955 από μια χούφτα ομογενών και σήμερα εν έτη 2019 έλκει στους κόλπους της περισσότερες από χίλιες οκτακόσιες οικογένειες.  Διατηρεί δύο προηγμένα σχολεία, το Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος», το Ελληνικό Απογευματινό «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη», τον βρεφονηπιακό σταθμό «Γεωργίου και Ευλαμπίας Δουλαβέρη». Στους κόλπους της δραστηριοποιούνται πάνω από τριάντα οργανώσεις, καθώς επίσης και πάνω από εξήντα διακονίες, οι οποίες δεν απευθύνονται μόνο στους ομογενείς, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία του Φλάισνγκ, του Μπέισαϊντ και των περιχώρων.

Ο Αλεξ Πρίτσος, αριστερά και ο ευεργέτης και πρώην πρόεδρος Στέφανος Τσερπέλης,. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας και συνάμα ευεργέτης της κοινότητας και του Σχολείου Στέφανος Τσερπέλης κατά τη διάρκεια του δείπνου εξέφρασε τη υπερηφάνεια για την πρόοδο της κοινότητας και την απέδωσε στο θαύμα το οποίο ξεκίνησε το 1955 με την ίδρυση της κοινότητας, συνεχίζεται  και θα συνεχιστεί στον αιώνα τον άπαντα.

Η κοινότητα ετοιμάζεται να εορτάσει με λαμπρότητα την Ανάσταση και σε δύο περίπου εβδομάδες και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 16 Μαϊου 2019 έως και την Κυριακή 19η Μαϊου 2019 θα διοργανώσει το 48ο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ κατά κανόνα διοργανώνονταν τον Οκτώβριο και κατά κάποιον τρόπο έκλεινε την αυλαία των φεστιβάλ στη Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης. Εφέτος αποφάσισαν να το διοργανώσουν τον Μάϊο προκειμένου να επωφεληθούν από τον ανοιξιάτικο καιρό.

Οι δύο γενιές των ιεροχαλτών της κοινότητας του Αγίου ΝΙκολάου στο Φλάσινγκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι δύο γενιές των ιεροχαλτών της κοινότητας του Αγίου ΝΙκολάου στο Φλάσινγκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο αρχιδιάκων Παντελεήμων Παπαδόπουλος ενώ διαβάζει το 12ο Ευαγγέλιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κατάμεστος ναός του Αγίου Νικολάου το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Τα παιδιά του Ιερού και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά οι π. Ανδρέας Χούπος, π. Αριστείδης Γαρίνης, π. Παύλος Παλαιστίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενώ ανάβει το κερί του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Αριστερά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ενώ στην πρώτη σιερά οι Αλεξ Πρίτσος, Στέφανος Τσερπέλης, Ποπίτα Παύλη και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.